Obrázek k článku Zemřel Jamie Reid, autor ikonických vizuálů Sex Pistols a celého punku
| boi | Foto: Profimedia

Zemřel Jamie Reid, autor ikonických vizuálů Sex Pistols a celého punku

Autorovi přebalů desek, singlů a dalších vizuálů britského punku, bylo 76 let. Zprávu o jeho úmrtí zveřejnil server Louder Than War bez dalších podrobností.

Umělecké kariéra Jamieho Reida úzce souvisela s britskou punkovou explozí konce 70. let. Právě tehdy vytvořil nezapomenutelná díla pro singly, alba, či plakáty Sex Pistols, včetně ikonického přebalu God Save The Queen zpodobňující britskou královnu. Jeho práce jedno provždy určily klasickou vizuální podobu žánru.

K tomu využil styl, pro který se užívá francouzský termín décollage. Tato technika zahrnuje vystřihávání různých obrázků, vzorů nebo textů z různých zdrojů, jako jsou noviny, časopisy, fotografie nebo tištěné materiály, a jejich následné skládání a spojování a postupné vytváření nového obrazu. V Reidově podání a práci se symboly výsledek dokonale podtrhnul revoluční a provokativní výraz hudby, kterou doprovázel.

„Jamie Reid byl nejznámější jako designér v klasickém období Sex Pistols mezi roku 1976-79. Jeho schopnost zobrazit složité myšlenky pomocí okouzlujících vizuálů byla jejich dokonalým doplňkem,“ komentoval jeho odchod spisovatel Jon Savage, který v roce 1987 o Reidově díle napsal knihu Up They Rise.