Obrázek k článku Smutek u IMT Smile. Baskytarista Peter Bartoník (27) podlehl rakovině
| Šárka Hellerová | Foto: Peter Ivan

Smutek u IMT Smile. Baskytarista Peter Bartoník (27) podlehl rakovině

Slovenská kapela IMT Smile oznámila, že její baskytarista Peter Bartoník prohrál boj s onkologickým onemocněním, jež mu bylo diagnostikováno loni v létě.

„Vzpomínka na Tebe nám zde zůstává i v písních, které jsi měl tak rád. Při jejich nahrávání a koncertování jsme spolu prožili mnoho nádherných chvil. Děkujeme ti, odpočívej v pokoji,“ napsala kapela mimo jiné, když v pátek na sociálních sítích zveřejnila tuto smutnou zprávu.

Peter Bartoník byl nejmladším členem skupiny, kterou před třiceti lety založili bratři Ivan a Miro Tásler. V roce 2021 IMT Smile vydali album Srdce, rozum, BLVD, minulý rok vyšla u příležitosti třicátého výročí kompilace třiceti skladeb kapely. Kromě toho skupina vydala desku Život človeka v roku 2022, která kromě novinek obsahuje i koncertní nahrávky starších skladeb.

 

Kapela ještě neuvedla, zda bude měnit něco na svých aktuálních koncertních plánech. V prosinci oznámila turné, jež mělo vyvrcholit koncerty na Bratislavském hradě a v obci Východná, kde IMT Smile tradičně v létě vystupují. 

Soustrast už vyjádřili i ostatní muzikanti. Skupina Chinaski připomenula společnou píseň OSUD, kterou v roce 2018 s IMT Smile natočila.