Obrázek k článku Redzed: Pro metalové festivaly jsem zajímavá změna. V zahraničí lidi znají moje texty
| Lukáš Rešl | Foto: Press

Redzed: Pro metalové festivaly jsem zajímavá změna. V zahraničí lidi znají moje texty

Metalový festival Brutal Assault se kvapem blíží a nabídne možná nejnabitější line-up ve své historii. Přijedou vskutku kultovní jména, jako jsou blackmetaloví mesiášové Gorgoroth, brazilské legendy Sepultura, thrashoví Sodom nebo grindcoroví Napalm Death. Možná trochu překvapivě jim bude sekundovat i rapper Redzed. Domácí hvězda a nejposlouchanější současný český hudebník na Spotify vystoupí na festivalu 8. srpna, jakožto headliner prvního „zahřívacího“ dne.

Z hustopečského rappera byla i přes Zoom cítit pozitivní energie a ve značně uvolněné náladě vyprávěl o novinkách, které mohou jeho fanoušci v nejbližší době čekat. Jaká byla jeho první evropská šňůra? Co chystá na Brutal Assault? Jaký je jeho současný pohled na rap a metal? A co chystá za další projekty?

Začátkem roku jsi odehrál dvanáct koncertů v rámci European Plague Tour, v červnu další čtyři. Jaké to bylo a jak si Evropa užila Redzeda?

Většinou to bylo skvělé. Hráli jsme v Německu, Francii, Anglii a taky tam bylo Finsko. Nesilnější základnu mám v rámci Evropy právě v severních zemích, takže finskou zastávku jsem si i nejvíce užil. Pak mi přišla hodně povedená i Budapešť. Kluby byly většinou naplněné. Samozřejmě, bylo i pár zastávek, kde se nám úplně nezdařilo promo, ale celkově si myslím, že to byla úspěšná tour a mám z ní fajn zážitky.

Letos budeš poprvé vystupovat na festivalu Brutal Assault. Jak k tomu došlo, že si tě vybral zrovna takhle ryze metalový festival? Přece jen, tvá muzika je pořád hodně rapová…

Z těch tvrdších festivalů jsem už hrál třeba u nás na Fajtfestu nebo Basinfirefestu. Zrovna na Fajtfestu to před dvěma lety fungovalo hodně dobře. Vychytali jsme tam navíc dobrý čas v line-upu. Podle mě to lidi na metalových festech berou jako zajímavou změnu. Ale je jasné, že ne každého ortodoxního metalistu moje shows baví. S tím se prostě musí počítat. Zrovna na Brutal se s kapelou moc těšíme. Hrajeme tam už v úterý před oficiálním startem festu na warm-up dnu, takže to nebude mezi těmi hlavními hvězdami. Jsem na to zvědavý.

Chodí na tebe lidé na podobných metalových akcích?

Na festivalech je to obecně vždy tak, že se objeví i lidé, co mou muziku vůbec neznají. Takže vlastně těžko říct, kolik lidí tam jde na mě a kolik z nich se objeví před pódiem náhodou. Ale obecně na mě bývá plno. Zrovna letos na Basinfirefestu jsme hráli poslední den, kdy už lidé byli docela unavení, takže návštěva byla slabší. Jinak si ale myslím, že moje muzika na metalových akcích funguje a sedí tam.

Co chystáš na Brutal a co můžou fanoušci očekávat?

Na metalové fesťáky to trochu upravujeme a hrajeme většinu kytarovek. Zazní ale taky ty klasický rapový hity. Moc se tam letos těším. Z kapel, které kromě nás vystupují, miluju třeba Meshuggah, které jsem zatím neviděl. Těším se na ně a určitě pak nevynechám brazilskou Sepulturu a tyhle klasiky.

Ty jsi začátkem roku hostoval na singlu Free Your Mind od John Wolfhooker, které máme teď na titulce. Byla to tvá první spolupráce s metalovou kapelou, nebo to hodláš do budoucna rozvíjet?

Rozhodně! Teď zrovna plánujeme něco udělat s klukama ze stoner-metalových Acid Row. Budou to spíše asi covery, ale ještě uvidíme. Jinak jsem otevřený spolupráci s českými metalovými kapelami, i třeba z té víc alternativní scény. Hodně mě tyhle věci baví.

A co nějaká spolupráce se zahraničními interprety?

Nad tím jsem také už přemýšlel. V zahraničí se hodně soustředím a baví mě undergroundová trapová scéna, ze které často komunikuji s různými lidmi. Je každopádně možný, že v budoucnu uděláme něco i se zahraničními metalovými skupinami.

Ty od začátku své kariéry spojuješ žánry rap a metal dohromady. Kam se podle tebe ty žánry posunuly?

Přijde mi, že v metalu se pořád vyvíjí corové subžánry, které mám mimochodem rád. Konkrétně třeba Basement, které jsem v poslední době hodně poslouchal, a taky třeba Counterparts. Nejsem vyloženě na corovou scénu, ale tyhle dvě kapely mi sedí.

U rapu mi zase připadá, že zvuk se už tolik neposouvá a nevyvíjí tak, jako tomu bylo ještě před pěti lety. Jo, přichází drill a tyhle věci, ale to já tolik nejedu. V trapu mi zas přijde, že se často v nových skladbách opakuje zvuk… Co mi ale připadá poslední dobou v rapu originální, jsou Ic3peak, myslím, že s tím zvukem udělali zase něco jiného.

Nepřemýšlel jsi někdy, že bys zkusil dát dohromady čistě metalový projekt? Myslím si, že díky tvým chytlavě zpívaným partům by něco takového šlo zrealizovat.

Určitě si to dokážu představit a už jsem nad tím i přemýšlel! Jeden z mých posledních singlů se jmenuje SEPPUKU (You’ll Be Mine) a je čistě metalový, trochu ve stylu Sepultury a devadesátkového death metalu. Myslím, že ta písnička dobře funguje, a to v sobě nemá žádné rapové prvky. Takže jsem vedlejšímu, čistě metalovému projektu otevřený. Je dost možné, že v blízké době něco takového vznikne.

Mám na tebe jednu zvláštní vzpomínku, když jsi hrál asi před pěti lety v dnes již neexistujícím klubu Fatal na Žižkově. Odehrál jsi tehdy asi dva songy, pak jsi hodil mikrofonem o zem a naštvaně odešel, protože tam byl mizerný zvuk. Hrál jsi tehdy asi jen pro 30 lidí.

Tenhle koncert si moc dobře pamatuji. V té době jsem hrál ve Fatalu dokonce podruhé. Ještě před tímhle koncertem jsem tam hrál a nebyl jsem spokojený se zvukem. No a pak jsem tam hrál znova, protože mě známý přemluvil, že tam koupili novou aparaturu. Ve výsledku tam nebyla žádná změna… Vždycky, když jsem rozjel song a byl tam nějaký drop, tak se zvuk úplně vypnul nebo ho zvukař stáhl o polovinu. Když jsem mu pak říkal, ať to nedělá, stahoval ten zvuk dál… Tak jsem se prostě sbalil a odešel. Takové věci se prostě stávají…

Na rozdíl od tohoto koncertu dnes hraješ pro daleko početnější publikum. Jak sis postupně zvykal na stále větší množství fanoušků na koncertech?

Určitě mám radost, že teď na mě chodí daleko víc lidí. Užívám si hlavně tu energii, která je díky tomu větší. Přece jen, s tisíci lidmi se pracuje mnohem lépe než s menším publikem. Ale teď jsem třeba hrál v zahraničí jen pro tři stovky lidí a měl jsem z toho opravdu skvělý pocit, protože většina znala texty a mělo to celkově dobrou atmosféru.

Co tě v poslední době v muzice inspiruje? Posloucháš pořád své Korny, Kabáty
a Ozzyho, nebo tě v poslední době zaujalo něco třeba ze současné mladé scény?

Haha, Kabáty mám rád z nostalgie, ale určitě mě neinspirují. Rozhodně mě dost inspiruje elektronická hudba. Těch vlivů je ale celá řada a těžko ti teď řeknu, co mě vlastně bere nejvíc. Od začátku se inspiruji stonerem a míchám to s trapem a boom bapem. Toho se chci držet i dál a sem tam třeba přihodit i více elektroniky. Svůj styl si chci ale určitě udržet.

Co chystá Redzed do konce roku 2024?

O prázdninách určitě odehrajeme ještě nějaké fesťáky. Na konci srpna pak hodlám vydat další singl, což by měla být taková rocková, možná víc metalová balada. A potom chystáme jednu speciální věc, o které teď nemohu nic říct. Každopádně ji oznámíme na konci prázdnin. Kvůli tomu bude na nějakou chvilku pauza s koncerty. Zároveň plánuji vydat novou desku, která by měla vyjít buď koncem roku, nebo začátkem příštího. Máte se ale rozhodně na co těšit!

Těším se hlavně na ten metalový projekt!

Jasná věc, bude!