Obrázek k článku Post Malone nasadil kovbojský klobouk. "Chystejte se na country," vzkazuje fanouškům
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music

Post Malone nasadil kovbojský klobouk. "Chystejte se na country," vzkazuje fanouškům

Post Malone nahodil klobouk, flanelku a s partou hvězdných hostů chystá desku v nečekaném žánru. Album F-1 Trillion by mělo být jedním z překvapení měsíce.

Post Malone vydá tento měsíc nové album. A opět potvrzuje svou pověst rockového chameleona (někdo by řekl univerzála), protože jeho novinka nazvaná F-1 Trillion se ponese v duchu country.

Sám je na slova skoupý. „Jak je, sráčové? F-1 Trillion 16. srpna,“ napsal na konci června na svůj Instagram, a to bylo všechno. Oznámení turné doprovodil jen tímto komentářem: „Všechny vás miluju, nemůžu se dočkat, až vyrazím a zahraju vám novou muziku.“

Udělám zasraný country!

Ale zdání klame, to, že Post Malone se o nové nahrávce nikde moc nerozkecal, ještě neznamená, že to neumí nebo nechce dostat do lidí. Naopak, jeho fanoušci na sítích přerod své hvězdy do country zpěváka sledují prakticky v přímém přenosu.

Posty, jak se Malonemu zkráceně přezdívá, vzal žánrovou proměnu z gruntu. Nahodil flanelku s kloboukem, nechal si narůst nedbalý plnovous, kterému se v našich končinách říká „chleba“, a kromě fotek ze studia nebo koncertů sdílel i hodně stylizované country momentky. Ve srovnání s jeho trapovým obdobím s copánky jako kdyby to byl úplně jiný hudebník.

Dokazuje to, jak přirozeně se dokáže do žánru vžít a přijmout ho za svůj, ztotožnit se nejen s jeho image, ale i s komunitou. Není to kalkul, jeho zkrátka ty tvůrčí posuny baví.

„Upřímně? Nic mě nezastaví od toho, abych si doma v Utahu nastavil studio a prostě natočil country album. Jsem lidská bytost, můžu to udělat.“ Tak mluvil Malone vloni v pořadu Howarda Sterna, a to ještě před vydáním poslední studiovky Austin. Na ní se výrazněji posunul k synthpopu a kytarám a evidentně se v tom bodě nehodlal zastavit. Pokračoval dál.

„Dělím svůj čas mezi hodně rozdílných věcí, protože mě baví hrát koncerty a zpívat před lidmi, ale stejně tak mě těší si o samotě skládat muziku a hrát si s beaty. A taky mě těší, znáte to, být s rodinou. Takže to všechno zabere hodně času a hlavní je umět si v tom najít nějaký prostor. Kdybych měl celý rok pro sebe, tak bych klidně udělal zasraný country album!“ pravil ještě u Sterna.

Poctivá country, žádný experiment

Že to myslí s country vážně, dokázal už první singl z chystané desky I Had Some Help. Post Malone spojil síly s Morganem Wallenem a společně přinesli ukázkovou současnou country s popově chytlavým refrénem. Svou hru dotáhli do takového detailu, že v klipu sledujeme pitku a následně bitku v karaoke baru, tedy mustr, který ve svých klipech už použila řada country hvězd.

První singl a hned čistá country.

Singl zaznamenal okamžitý úspěch a začal lámat rekordy. Na Spotify vede žebříček nejhranějších country skladeb za jeden den a dá se čekat, že těch čtrnáct milionů přehrání za čtyřiadvacet hodin v žánru jen tak někdo nepřekoná. Možná Taylor Swift, jestli někdy vydá zase country desku. V Global Daily Chart, dalším žebříčku Spotify, singl Maloneho a Wallena drží prvenství jako nejpopulárnější mužský duet. A stejně tak pánové triumfovali i na Apple Music. A to nemluvíme o tom, s jakou vervou skladbu do svého vysílání nasazovala country rádia. List úspěchů na dalších streamovacích platformách by byl dlouhý. Je tak trochu paradox, že ve slavné country hitparádě Billboard se singl výraznějšího úspěchu nedočkal. Jako kdyby pravověrní žánroví fanoušci dopředu tuhle vousatou kometu odmítli, protože začínala na YouTube a v rapu, tak u nich nemá co dělat.

Zahraju vám na přání

Maloneho to nemusí trápit. Píseň zazpíval na udílení cen Academy of Country Music Awards, což je samo o sobě uznání, a v žánru vlastně vůbec není nováček. Hostoval v písních Hanka Williamse Jr., Brada Paisleyho nebo Sturgilla Simpsona, a to už jsou nějaká jména. A že mu country sedne, dokázal už v dubnu na festivalu Stagecoach, kde celý svůj set poskládal z předělávek klasické i moderní country. Mimochodem, před akcí dal vyvěsit billboardy s nápisem: „Post Malone vystoupí se speciálním setem country coverů. Pošlete vaše přání na…“ a následovalo telefonní číslo pro esemesky.

V druhém singlu Pour Me a Drink hostuje další velká žánrová hvězda Blake Shelton, a tím Post Malone rozhodně nekončí. Na novém albu si s ním zahráli i Luke Combs nebo Chris Stapleton. Post Malone to vzal zkrátka od podlahy, a když řekl, že nová studiovka bude country, tak jde „do plnejch“. Dá se také předpokládat, že tím žánr přiblíží svým dlouholetým fanouškům. A to ještě nevíme, co si připravil na turné. F-1 Trillion Tour začne 8. září v Salt Lake City a skončí symbolicky 19. října v Nashvillu.

V novém singlu hostuje Blake Shelton.