Obrázek k článku Pod povrchem festivalu Pop Messe. K extralize patří bizarní Tommy Cash i legendy Spiritualized
| wlado | Foto: Kertin Vasser

Pod povrchem festivalu Pop Messe. K extralize patří bizarní Tommy Cash i legendy Spiritualized

V Brně se bude zpívat a tančit. Byť na fotbalovém stadionu Srbská v Králově Poli nedávno Zbrojovka sestoupila do druhé ligy, na legendárních Lužánkách se bude o víkendu 28.–29. července odehrávat taková hudební (nejen) evropská extraliga… Festival Pop Messe chystá třetí ročník. Na která letošní jména se v programu doporučujeme zaměřit?

Trojky bývají často označovány jako kritické. Po loňském ročníku je laťka vysoko, ale dle oznámeného line-upu je na co se těšit! Zajímavostí je i fakt, že za každou zakoupenou vstupenku organizátoři ve spolupráci s Lesy města Brna zasadí strom – takže kromě toho, že si můžete užít unikátní selekci alternativní hudby, uděláte i něco dobrého. A to se přece vyplatí!

Young Fathers

Skotové v perfektních kulisách

Nadžánrové skotské trio se objevuje na českých festivalech relativně často a musíme zavzpomínat na jejich první vystoupení u nás na Majálesu v Českých Budějovicích. Od té doby ušli dlouhou cestu – nasbírali několik hudebních ocenění včetně Mercury Prize a získali obří mezinárodní ohlas. Do Brna jedou s aktuální deskou Heavy Heavy, která vyšla letos v únoru – na půl hodince a nějaké minutě čistého času můžeme slyšet, že rozhodně nedochází k žádnému vyčerpání. Naopak Young Fathers umí velkolepé eskalující melodie a těžkou nadžánrovost. Navíc na svých koncertech působí až šamansky a prostředí nočních ruin stadionu za Lužánkami slibuje až tajnosnubný zážitek.

Tommy Cash

Bizár nad bizár

Estonský úkaz – bizár nad bizár – rapper vlastním jménem Tomas Tammemets, který každým videoklipem posouvá dál hranici, kam až se dá zajít – když ale dáte stranou jeho provokativní stránku, zjistíte, že je to také velmi schopný a talentovaný hudebník. Poslední deska ¥€$ už je trochu zapadaná prachem – přece jen vyšla koncem roku 2018, takže nezbývá než doufat, že mezi prověřené hity jako Pussy Money Weed nebo Winaloto zařadí Estonec třeba i nějakou novinku…

Spiritualized

Utajené britské legendy

Mezi nejlepší momenty loňského ročníku určitě patřilo vystoupení legendární kapely Ride – letos organizátoři přivezou další anglickou kytarovou legendu, a to Spiritualized! Zpěvák a kytarista Jason Pierce se svými spoluhráči získali například ocenění album roku britského magazínu NME, ještě když to něco znamenalo. V roce 1997 s deskou Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space za sebou nechali například Ok Computer od Radiohead nebo Urban Hymns od The Verve. U nás kapela nemá takový ohlas jako zmínění, ale tím spíš jde o kapelu, jež by měla letos patřit ke zlatým hřebům nejen Pop Messe, ale kompletní festivalové scény u nás…

Sunnbrella

Světový zvuk jménem Žbirka

Debutové album Heartworn, které nahrál David Žbirka pod aliasem Sunnbrella, patří mezi největší překvapení tohoto roku. V recenzi Headlineru dostal od Josefa Vlčka pořádných 85 %. Sám jsem Davida viděl loni na pražském festivalu Metronome, kde sice hrál v čase lehce poobědovém, ale i tak mě zaujal. Je to kvalitně předvedený dreampopový set se sebevědomím, jaké by mu mohli závidět i starší a známější hudebníci. Když si otevřete jeho YouTube a čtete komentáře z celého světa, uvidíte, že Davidova talentu si všímají fanoušci z celého světa. Těším se moc, až uvidím, kam se za rok posunul. A vy byste měli vyrazit i v případě, že ho neznáte.

Fvck Kvlt

Syrově. Zpoceně. Pravdivě

Denis Bango, kterého můžete znát ze slovenské punkové sebranky Wilderness, dnes vystupuje jako nadžánrový Fvck Kvlt. Je provokující, ostrý, těžko zařaditelný mistr velkých melodií. Původně to pro něj byla jen terapie a ventil, dnes už je zavedeným jménem československé klubové scény. Třetí a aktuální deska Cigán spojuje rap s punkem, ale i R&B, techno nebo prvky metalu. Může působit jako neorganizovaný chaos, ale Denis jako autor a producent drží opratě pevně v rukou a s přesnou vizí. Hlavní devizou jsou jeho texty kritizující poměry nejen na Slovensku, citlivé a upřímné výpovědi jeho pocitů. I přesto se dá očekávat syrový a zpocený set, jenž otřese plechovou střechou brněnského Bobby centra.

P/\ST

Rap pro divadelní kritiky

O duu Past jsme v našem magazínu poprvé psali už před čtyřmi lety. Dva bývalí studenti pražské DAMU založili rapový projekt jako reakci na současnou myšlenkovitou vyprázdněnost pražské rapové scény. Nabídli originální beaty, velmi potemnělou atmosféru a žiletkově ostré texty. Za EPčko Hybris, soundtracku k divadelní inscenaci Šílený Herkules, dostali cenu divadelní kritiky. Letos vydali desku Tinnitus – chtějí sto milionů views a chtějí stokilový řetěz na krk – nic míň – a kde jinde se k takovému cíli dá dostat než v Brně!