Obrázek k článku FESTIVALOVÝ SPECIÁL: Metronome přiveze provokatérky, po kterých šílí současná Británie
| wlado | Foto: Chuffmedia

FESTIVALOVÝ SPECIÁL: Metronome přiveze provokatérky, po kterých šílí současná Británie

V dubnovém Headlineru se šéf festivalu Metronome Prague David Gaydečka rozpovídal o přípravách letošního ročníku, který se bude konat na pražském Výstavišti od čtvrtka 20. června do soboty 22. června. Program tentokrát nebude postavený ani tak na legendách, ale na čerstvých jménech světové scény.

Rozhodli jsme se do programu ponořit ještě hlouběji a přinášíme vám několik redakčních tipů na koncerty, které byste rozhodně neměli vynechat. Mezi nimi nemohou chybět ani provokatérky z The Last Dinner Party. 

Poslechněte si speciální vydání podcastu NOTY VOLE o letošních festivalech.

Raye

Britská hvězda dneška

Příběh triumfu téhle skvělé britské zpěvačky jsme vám představili v dubnovém Headlineru. Pokud Raye ještě neznáte, tak se do něj rozhodně začtěte. Story o tom, jak ji jedno vydavatelství vykoplo jako nezajímavou, aby pár let nato lámala rekordy a získala šest cen Brit Awards, není ani v dnešní době typický. Ostrovy z Raye šílí a my máme to štěstí, že ji můžeme vidět v momentu její absolutní slávy v Praze. Podle videí je navíc naživo opravdu skvělá, a tak by se koncert Raye mohl stát zlatým klenotem letošního ročníku, o kterém se bude ještě dlouho mluvit.

Milky Chance

Nejen ukradený tanec

Dva kamarádi Clemens a Phillip se seznámili už v dětství a posléze spolu muzicírovali v jazzovém kvartetu. Po nějaké době se rozhodli, že na to půjdou poněkud přímočařeji a založili projekt Milky Chance, ten se dnes těší velké oblibě nejen doma v Německu, ale po celé Evropě. Jejich píseň Stolen Dance jste už určitě slyšeli, a pokud ne, tak ji zcela jistě nedostanete z hlavy až do červnového termínu festivalu. U nás nehrají poprvé, a tak fanoušci vědí, že s kapelou navíc umí připravit pořádnou show.

Daði Freyr

Dvoumetrové tance

A teď něco pro vášnivé tanečníky a tanečnice. Více než dvoumetrový Islanďan Daði Freyr je nepřehlédnutelný, a to nejen díky výšce, ale hlavně díky své hudbě. Doslova virální se stalo jeho vystoupení v rámci soutěže Eurovision, kde ukázal, že je nejen talentovaný, ale i vtipný. Jeho hudba navíc doslova přetéká popkulturními odkazy z osmdesátek a devadesátek. Tady se chystá večírek!

Marc Rebillet

Další šílenec v line-upu!

Z Francie na Metronome Prague přijede experimentátor Marc Rebillet. Pamatujete si na otravnou reklamu jednoho kuchtíka pro mezinárodní řetězec prodávající rychlé občerstvení? Tak to byla jen laciná kopírka původní reklamy pro jeden německý obchodní řetězec, za níž stál právě tenhle chlapík. (Koukněte tady.) Marc je navíc opravdový umělec a mistr improvizace. Na sociálních sítích najdete, jak pravidelně na ulicích hrává své podivné humorné disko a kolemjdoucí jsou z něj převážně nadšeni. Tohle bude určitě ten okamžik, kdy rozvlnit boky.

Meute

Techno, co budete mít rádi

Techno v podání německé jedenáctičlenné pochodové kapely Meute je trochu z jiného světa. Budete skákat a tleskat s rukama nad hlavou. Zaručuji vám to! Pár trumpet a bubínků, to je toho, řeknete si, ale až uslyšíte, jak se to celé spustí naplno naživo, začnete šlapat do rytmu, jak Němci troubí… A ještě v sobotu ráno vám bude hučet v hlavě a budou vás bolet nohy. Meute z Hamburku jsou naživo opravdu neopakovatelní.

Redzed

Mladej Ozzy sází

Na Metronome dorazí i náš redakční oblíbenec, rapper a nejpopulárnější český umělec na streamovacích platformách – sám a jedinečný Redzed! Jeho energickou a ohnivou show naplno pochopíte až v momentu, kdy se postavíte pod pódium. Redzed je unikum, dokáže míchat rap s metalem, zpívá jako Ozzy. A věřte, že živý koncert bude zážitek. Jen tedy doufejme, že areál tentokrát nelehne popelem, jako kdysi jedno z křídel Průmyslového paláce.

Ghetts

Grime a jeho počátky

Metronome letos doveze i klasika žánru. Londýnský rapper Ghetts stál u začátků grimeu a říká se, že svou tvorbou výrazně ovlivnil dnešní podobu britské pouliční hudby. Čekejte precizní a rychlé frázování, sebevědomý projev, ale i humor. O jeho čerstvém albu On Purpose, with Purpose britská kritika píše jako o vizionářském. A to taky není samo sebou. Lahůdka nejen pro fanoušky rapu!

Michael Kocáb

Sedmdesátiny

Michael Kocáb na festivalu Metronome Prague hodlá oslavit své 70. narozeniny! A prý to bude něco opravdu speciálního – koncert by měl začít jeho fanfárami, které složil k polednímu střídání stráží na Pražském hradě. Dojít má na klasický klavír, jazz i pořádný bigbít! Chybět nebudou hosté ani Pražský výběr. Je těžké předjímat, co všechno vizionář Kocáb připraví, ale kdo jen trochu zná jeho tvorbu, je mu jasné, že to určitě bude neopakovatelné.

The Last Dinner Party

Holky, co umí rokenrol!

Před rokem o nich pořádně nikdo ani neslyšel, ale teď už vyprodávají sály po celém světě a jejich debut z letošního února Prelude to Ecstasy sbírá samou chválu. The Last Dinner Party jsou kometa britské scény. U nás hrály zatím jen jako support před Hozierem, ale jako svoje hosty si je vybrali i takoví Rolling Stones. Na jejich koncert se obzvlášť těším, protože se zase jedná o aktuální vycházející jméno. A dle toho, co jsem slyšel, je čeká velká budoucnost.

Ride

A jedny legendy

Možná nevyprodávají stadiony, ale Ride jsou legendy. Opravdové legendy! Vždyť o kolika kapelách můžete říct, že stvořily a definovaly vlastní žánr? Viděl jsem je před lety na jiném festivalu a nad očekávání mě svým přístupem dostali. Že to jsou vlastně jen postarší páni, co hrají písničky? Nenechte se vysmát, tohle je bod programu, na který se stojí za to opravdu těšit.