Obrázek k článku Lazer Viking: Má čeština slabiky a samohlásky? Má, ne? Tak v ní jde zpívat jakýkoliv žánr!
| Honza Vedral | Foto: Jay Walker

Lazer Viking: Má čeština slabiky a samohlásky? Má, ne? Tak v ní jde zpívat jakýkoliv žánr!

Jakub Kaifosz se rozhodl opustit staré nerdství pro nové. Místo kytar se obklopil synťáky a se svým projektem Lazer Viking přichystal elektronickou desku. První singl Yr Body dává tušit, že je na co se těšit.

V podobném duchu jako singl s působivým videoklipem, do něhož Lazer Viking obsadil i svou matku Zuzanu, se ponese i zbytek alba, které dostalo název Tunnel Vision. Digitálně sice vyjde až na podzim, ale už nyní Kaifosz připravil limitovanou edici na vinylu, kterou prodává přes Instagram.

Tvůj nový singl Yr Body překvapil elektronickým zvukem. Jak jsi k němu dospěl?

Na začátku roku 2020 jsem se tak trochu náhodou připletl na koncert Charlotte Adigéry & Bolise Pupula v Groningenu a jejich zvuk mi okamžitě učaroval. Ještě ten večer jsem si z hotelovýho pokoje objednal první synťák – Arp Odyssey. Přesně takovej, jako měl Bolis. První verze Yr Body byla snad druhá věc, kterou jsem na něj pak doma „vypípal“. Hned potom, co jsem zjistil, jak se to zapíná, a udělal si pro radost cover na Ghost Ridera od Suicide. Pak už to šlo rychle. Prodal jsem skoro všechny kytary a vyměnil je postupně za synťáky. Najednou bylo zase co objevovat po těch dvaceti letech nekonečnýho kytarovýho nerdingu.

A jaká je story té písničky?

Yr Body měla za těch pár let snad šest verzí, než se nám s Tomášem Havlenem, kterej singl i celou desku produkoval, podařilo fakt trefit do černýho a dostat z toho songu maximum. Tuhle spolupráci jsme kdysi vymysleli ve Francii ve vlaku při zdlouhavým přejezdu mezi koncerty. Řekli jsme si, že si navzájem zprodukujeme R&B desky. Doufám, že si to ještě pamatuje, a těším se, že mu to budu moct brzo oplatit.

Zanevřel jsi na kytary nadobro?

Takhle černobíle bych to neviděl. Tu energii, kterou mi objevování novýho nástroje a s ním spojených žánrů daly, by byla velká škoda nevyužít naplno. Kytaru jsem sice neměl v ruce zatraceně dlouho, ale věřím, že až se mi po ní zase jednou zasteskne, bude to velkolepý návrat.

Takže budou elektronické i další věci, které chystáš?

V tuhle chvíli je venku první singl z desky, která se jmenuje Tunnel Vision a vyjde digitálně na podzim. Fyzicky vyšla už v dubnu na dvou desetipalcových vinylech v limitované edici třinácti kusů, který se dají sehnat na mém Instagramu. Ještě jich pár zbývá, kdyžtak. Kytary na ní nenajdete. Ale i přes tuhle radikální změnu to podle mě zní jako starej dobrej Viking. Jenom jsem holt zase tak trochu neplánovaně odcestoval pro inspiraci do jiné dekády.

Nakolik se proměna dotkne koncertů Lazer Viking? Bude na nich prostor i pro starší materiál?

Na mých koncertech nikdy nebyl moc prostor pro starší materiál. Vždycky hraju jenom aktuální věci, často doplněné o písničky, na kterých v tu chvíli pracuji. Přijde mi to tak nejpřirozenější. Když přijdete na můj koncert, dostane se vám prostě té nejsoučasnější verze mojí tvorby. Greatest hits budu hrát možná tak až na starý kolena, budu-li nějaký mít. Možná. Takže v tuhle chvíli čekejte Vikinga obloženýho splašenejma analogovejma synťákama, blikajícíma sekvencerama a zkreslenejma drum machines. Taneční střevíce s sebou, jak se říkávalo.

Dočkáme se i skladeb v češtině? Není to v elektronické hudbě ještě těžší než s kytarami?

Spíš ne, hele. Vůbec mě to neláká. Sice teď hodně poslouchám Mekyho desky Chlapec z ulice a Zlomky poznania, který jsou boží, ale necítím žádnou potřebu přecházet do češtiny. Ani do slovenštiny. Až ji, nedej bože, ucítím, tak si spíš založím novou kapelu, než abych to udělal jako tenkrát s Wild Tides na desce Sbohem & šáteček. Míchat jazyky se mi pod hlavičkou Lazer Vikinga fakt nechce. Co se týče konceptu „v češtině se hůř píše/zpívá (doplň žánr)“, tak to jsem fakt nikdy nepochopil, jak vzniklo. Podle mě je to totální blbost a zatraceně průstřelná fáma. Má čeština slabiky a samohlásky? Má, ne? Tak kde je problém?

Co dalšího konkrétně chystáš a co si od téhle změny slibuješ?

Chystám se nezaseknout na jednom místě a dál dělat, co mě jen napadne, jak nejlíp umím. Už teď mám rozdělanejch novejch písniček nejmíň na další desku. Ale to bude ještě dlouhá cesta. Co se týče očekávání a nadějí, tak ty v tuhle chvíli soustředím hlavně na to, abych vychytal všechny poslední mušky v live setu s novým setupem, aby to na koncertech co nejvíc vykopávalo zuby. Oproti singlu, potažmo celý desce, to má o dost agresivnější, špinavější a acidovější zvuk. No a pak taky po nocích vyrábím limitovaný edice LPček, který jsou už teď k dostání u mě na Instagramu. Každá deska je originál, takže to znamená vymyslet novej koncept pro každej obal a terče vinylu. Pokud se tak někomu nechce čekat na Tunnel Vision až do září, stačí se ozvat. Ještě mi jich tu zbejvá myslím sedm nebo osm. Mimo to pak v současný chvíli makám asi na čtyřech věcech zároveň jako producent a nedávno konečně vyšlo EPčko Genuine Jacks, který jsem taky produkoval a dopadlo podle mě skvěle. Mám z toho fakt radost a moc doporučuju!