Obrázek k článku FESTIVALOVÝ SPECIÁL: Slovenský Grape bude s trochou závislosti na rapu a taneční hudbě
| Lukáš Rešl | Foto: Grape Festival

FESTIVALOVÝ SPECIÁL: Slovenský Grape bude s trochou závislosti na rapu a taneční hudbě

Blíží se další ročník slovenského Grape Festivalu. Jedna z největších hudebních událostí na Slovensku se uskuteční v termínu od 9. do 10. srpna a opět nabídne řadu jmen zahraniční scény. Hlavními taháky jsou Tom Odell, Charlotte de Witte, Michael Kiwanuka nebo Nothing But Thieves. Pestrý bude ale domácí program. Na festival se vrátí i pověstná klubová noc Addict, za kterou stojí NobodyListen.

Jestli se něco festivalu Grape v posledních letech osvědčilo, je to právě projekt Addict, který se zaměřuje na mladá jména slovenské a české scény. Již třetím rokem tak Grape Festival otevře zvláštním pódium, jež ponese název Addict stage. Projekt Addict mají na svědomí organizátoři společně s dramaturgem Jakubem Strachem, známým též jako producent NobodyListen. „Spolupráci s Jakubem jsme začali v roce 2022, kdy nám pomohl utvořit sobotní program v rámci speciálního pódia věnovanému mladým jménům domácí scény. V tom následujícím jsme už pro velký zájem přidali i pátek a bude tomu tak i letos,“ říká jeden z organizátorů festivalu Ján Trstenský.

Sám NobodyListen se na tomto pódiu letos představí vedle dalších sedmnácti výrazných hiphopových a dýdžejských jmen. Mezi nimi se objevuje například rapper Yzomandias, Calin, James Cole, Anet X, Akira nebo Steady.

Co se letos chystá?

Grape Festival se podobně jako minulý rok uskuteční na letišti v Trenčíně a pojme celou řadu jmen napříč žánry, jako jsou indie rock, pop, EDM či hip hop. Festival letos slaví čtrnácté narozeniny, za tu dobu vyrostl a každoročně zvládne pojmout až dvacet tisíc návštěvníků. Letos bude hostit více než 70 interpretů, přičemž přitáhne i výrazná zahraniční jména.

Jednou z hvězd festivalu je „techno-královna“ elektronické scény Charlotte de Witte. Belgická diskžokejka se na scéně pohybuje od roku 2010, přičemž se postupně dostala do vybrané společnosti předních světových producentů techna. Její singly mají na YouTube miliony zhlédnutí a jednatřicetiletá interpretka již za kariéru získala řadu ocenění v rámci vlastního žánru včetně vítězství v prestižních cenách DJ Awards za rok 2019. Grape Festival však zdaleka nebude jen o divokých techno setech.

Fanouškům kytar se představí i indierockoví miláčci Nothing But Thieves, kteří v posledních letech zažívají boom popularity. Jejich styl bývá často přirovnáván k takovým jménům, jako jsou Radiohead, Foals, či dokonce Muse. Na přední alternativní scéně v současné době jen těžko tuhle britskou partu přehlédnete.

Emotivní popové melodie do areálu trenčínského letiště pak přiveze i další britská hvězda – Tom Odell. Autor megahitu Another Love představí novou desku Black Friday, na které se uskromnil a nabídl posluchačům nahrávku, jejíž esencí je melancholická nálada. „Black Friday je křehká, tklivá, ale i vzletná nahrávka a rozhodně se zuby nehty nedrží jenom ždímání slziček, i když pojednává o nejistotách, složitých vztazích a úzkostech, které jsou pro Odella vzhledem k osobní zkušenosti ústředním tématem na posledních třech deskách,“ napsal kolega Michael Švarc v recenzi alba v březnovém Headlineru. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se publikum na Grapeu vypořádá s touto další várkou silných a emotivních skladeb.

Nájezd britských interpretů podpoří i soulový mág Michael Kiwanuka nebo další indie rockeři Two Door Cinema Club. Plejádu zahraničních jmen pak tvoří také Tracey, Dimension, Elderbrook, grandson nebo Kiasmos.