Obrázek k článku Když na oslavu narozenin dorazí satanáš. Okultisté Ghost postraší Basinfirefest
| Lukáš Rešl | Foto: Anna Bartolotti

Když na oslavu narozenin dorazí satanáš. Okultisté Ghost postraší Basinfirefest

Festival Basinfirefest se každoročně koná na rozlehlé louce ve Spáleném Poříčí u Plzně. Akce, která v minulosti hostila nemálo metalových a rockových hvězd z celého světa, letos slaví 20 let a nabídne našlapaný line-up plný hvězd světové tvrdé muziky včetně ostřílených metalových velikánů v čele s legendárními Ghost. Přinášíme tipy na další kapely, které by letos neměly uniknout vaší pozornosti.

Festival se koná od 22. do 25. června a hned první večer nabídne právě švédské okultní mecenáše Ghost. Ti v dubnu lákali své fanoušky na nový cover singl Jesus He Knows Me od britských Genesis. Jedná se prozatím o první ukázku z chystaného EP Phantomime, které vychází 18. května. Maskovaní metalisté jsou tahák, ale Basinfirefest rozhodně nebude přehlídkou jedné kapely.

Mezi dalšími headlinery jsou totiž jejich krajané, úderní industriální metalisté Pain a uznávaná melodeathmetalová sebranka Dark Tranquillity. Švédský tandem doplní i finský zpěvák Ville Valo, lídr dnes již neexistujících HIM, který se představí jako hlavní hvězda sobotního večera.

„Písně z dílny HIM byly protkané těmi novými a vznikl tak přitažlivý setlist, v němž byla každá píseň na správném místě. Šestačtyřicetiletý Ville, nyní působící pod iniciálami VV, si do kapely vybral muzikanty, kteří jsou mladší než on. Ne o moc, ale jsou, jak sám zdůrazňuje. Pochází z kapel úplně jiných žánrů a v minulosti nikdy nevystupovali na mezinárodní úrovni. To všechno je z nich cítit,“ popsali jsme jeho povedený únorový pražský koncert.

Kromě velkých jmen skandinávské rockové a metalové scény ale festival potěší i fandy žánrů a kapel, které možná nejsou tak zvučné, ale svou energií a nasazením se headlinerům bez potíží dokážou vyrovnat. Vybrali jsme pět interpretů, na které se rozhodně vyplatí jet podívat. A máme radost, že ve výčtu mezinárodně úspěšných frajerů se neztratí ani domácí zástupci…

END

Živoucí esence brutality

Máte rádi skupiny jako Counterparts, Fit for an Autopsy nebo The Dillinger Escape Plan? A víte, že řada jejích bývalých i současných členů nyní setrvává v hardcorové smečce END? Pak si rozhodně tuhle pětičlennou partu nenechte ujít. Původně END vznikli v roce 2017 jako vedlejší projekt producenta Willa Putneyho (kytarista Fit for an Autopsy), rychle si však získali uznání a silnou pozici na scéně. A to díky zkušenostem jednotlivých členů a impozantnímu pojetí hardcoru, metalcoru a deathcoru. Hlavní tváří americké kapely je zpěvák Brendan Murphy (frontman Counterparts), jehož textařský a pěvecký talent parádně vyniká a dokresluje zatěžkanou a potemnělou muziku, která si nebere žádné servítky. END jsou živoucí esencí brutality a naprosto destruktivního metalu, jenž vás od prvních minut zcela odrovná. Žádný fanda corové muziky by si je neměl nechat ujít.

Dust Bolt

Thrash žije

Znějí trochu jako Metallica nebo Megadeth na prvních deskách. Dust Bolt sice neprezentují nic převratného, ale láska k dřevní formě thrash metalu je z jejich hudby více než patrná. Společně s kapelami jako Lost Society, Bio-Cancer nebo Alien Weaponry dnes tvoří novou generaci, která dává jasně najevo, že i thrash může být v roce 2023 stále svěžím a rozvíjejícím se žánrem. Němci ho obohacují svými precizně rychlými riffy a relativně častou změnou kompozice skladeb, což pro thrash metal není tolik typické. Díky tomu působí jejich zběsile rychlá muzika svěže a má lehký nádech crossoveru. Tahle hudba pořádně nakopává zadnice a dává vzpomenout na léta, kdy byl thrash ještě v plenkách.

Faun

Středověk trvá

O tom, že je Basinfirefest skutečně multižánrovým festivalem, svědčí i účast německých pagan folkařů Faun. Ač se nejedná o kytarový nářez, při němž byste si rádi vlezli do rozbouřeného kotle fanoušků, zájemce o suverénně zahranou folkovou muziku s nádechem fantasy tematiky jistě potěší. Šestice muzikantů využívá celou řadu akustických nástrojů včetně keltské harfy, flétny nebo citery. Lehce ponuré, až mysteriózní skladby umí Faun místy přenést do rychle šlapaných pasáží, za které by se nestyděly ani nejzběsilejší ska kapely. Pro mnohé poněkud klidnější část line-upu bude určitě zajímavým zpestřením celé akce.

Riverside

Technická paráda

Na scéně progresivního rocku se tahle parta pohybuje již více než dvacet let. Srdce mnoha fanoušků technicky náročnější muziky si svým perfekcionistickým projevem napevno získala a v posledních letech je i velmi plodná co do produkce nových nahrávek. Místy trochu připomíná fúzi mezi Pink Floydy a powermetalovými Helloween. Nabízí tak poněkud atmosféričtější pojetí prog rocku s honosnými klavírními podklady. Rovnou rytmiku u nich rozhodně nehledejte, někdy totiž ani nebudete schopni spočítat, na kolik dob se jaký part vlastně hraje. Zároveň se ale nejedná o kapelu, která by vás přehnanou techničností nudila. Riverside do hudby umí vznést potřebnou dávku emoce díky parádní souhře. Není divu, že si tohle kvarteto již několik let drží silnou pozici na světové scéně.

Severals

Světový metalcore

Možná jste o Severals ještě neslyšeli, ale s velkou pravděpodobností se do budoucna zmínkám o nich nevyhnete. Tahle plzeňská parta vydala koncem minulého roku parádní debutovou desku Algorithm, na které se prezentuje famózním soundem připomínajícím světové metalcorové formace. Jejich muzika v sobě mísí kombinace djentu, progresivního metalu i moderního metalcoru, jenž v posluchači probouzí směsicí emocí. Tohle všechno umí dát Severals fanouškům i naživo v podobně precizně zahrané show s vysokým nasazením. Tahle naděje domácí scény si bezesporu zaslouží velkou pozornost.