Obrázek k článku Tančící královna ABBA znovu v kinech. Fiktivní dokument čeká speciální uvedení
| Jarda Konáš | Foto: Aerofilms

Tančící královna ABBA znovu v kinech. Fiktivní dokument čeká speciální uvedení

Slavný celovečerák ABBA: The Movie se na krátkou chvíli vrátí do kin. Stojí za návštěvu, svým způsobem je to jedinečný dokument.

ABBA: The Movie spadá do žánru tzv. mockumentary, fiktivních dokumentů kombinujících jak skutečné dokumentární materiály, tak fiktivní děj. Krásným příkladem by mohl být třeba takový Borat. Celovečerák o skupině ABBA je samozřejmě mnohem uhlazenější, nicméně diváka chce rozesmát též.

Sledujeme příběh novináře snažícího se natočit rozhovor se skupinou, ale protože se mu to pořád nedaří, jednou si něco zapomene, jindy se zase někam neprotlačí, nezbyde mu než následovat čtveřici po celé Austrálii a zkoušet ji odchytit na rozhovor na každé zastávce turné.

Trailer k filmu.

Dneska ten příběh zní možná trochu naivně a rozhodně by neobstál jako zápletka současných komedií ani mockumentary, ale když byl film na Vánoce 1977 uveden do kin, šlo o jedinečnou událost. Tehdejší publikum nečekalo, že se zrovna skupina ABBA pustí do natočení komediálního fiktivního dokumentu. Navíc to vůbec nedopadlo špatně, režisér Lasse Halström (do té doby režisér klipů skupiny) dokázal, že solidně ukočíruje i delší stopáž, a odstartoval kariéru, během níž natočil třeba filmy Pravidla moštárny a Čokoláda.

Nejcennější je ovšem samotné jádro filmu, a tedy skutečné záběry z koncertů a šaten. Dá se z nich odpozorovat, jak zásadní a populární svého času ABBA byla, a kdybychom toto vrcholné období s hity jako Dancing Queen, Waterloo nebo Mamma Mia přirovnali k beatlemánii, rozhodně bychom nebyli daleko od pravdy.

Mimochodem, snímek patřil do úzké skupiny západních filmů, které prošly nekompromisním bolševickým sítem a mohl se promítat v kinech východního bloku. Sice až pět let po premiéře, ale i tak se stal z ABBA: The Movie jeden z nejnavštěvovanějších filmů v Sovětském svazu.

Nyní se snímek vrací do kin v remasterované verzi, i když jen na chvíli. Projekce nazvané ABBA: The Movie – Fan Event proběhnou v kinech v neděli 17. a v úterý 19. září. Film je nově doplněný o materiál spjatý s projektem ABBA: The Voyage a s muzeem skupiny ve Stockholmu, přidány byly i záběry z příprav tehdejšího turné.