Obrázek k článku Zádumčivé rytmy inspirované Údolím smrti? Průkopník Bonobo míří do Prahy
| Lukáš Rešl | Foto: Grant Spanier

Zádumčivé rytmy inspirované Údolím smrti? Průkopník Bonobo míří do Prahy

Fórum Karlín se bude 26. listopadu těšit z návštěvy mistra elektronické hudby. Simon Green alias Bonobo se vrací do Prahy po více než čtyřech letech, a to ve velkém stylu. Fanouškům by měl představit svou letošní novinku Fragments, která sklízí jeden úspěch za druhým.

Nadšenci elektronické hudby se konečně dočkali – kultovní Bonobo je zpátky. Průkopník nové vlny žánru downtempo již přes dvacet let rozšiřuje svou početnou fanouškovskou základnu. A není divu, Bonobo je zkrátka jen jeden.  

Málokterý producent elektronické muziky se může pyšnit podobnými úspěchy jako tento Brit. Pod vydavatelstvím Ninja Tune vydal již sedm studiových alb, která získala řadu ocenění včetně několika nominací na Grammy. Ani nová deska Fragments neunikla letošní pozornosti této prestižní soutěže a dostala se do jejího úzkého výběru nejlepších tanečních/elektronických alb roku. Bonobo nadále potvrzuje roli předního umělce ve vodách elektronické muziky a nutno říci, že naprosto po právu.

Jeho tvorba je značně osobitou záležitostí, která člověka při poslechnu uvrhne do stavu plného rozmanitých nálad. I proto si Bonobo dává záležet na svých živých vystoupeních, jež jsou doprovázena výraznými vizuálními prvky, které vás vtáhnou do světa jeho kreativní mysli. Obyčejnou DJ show u něj nehledejte.

Bonobo navíc není pouze DJem za mixážním pultem. Je také bravurním baskytaristou, který svými linkami umí podtrhnout dynamičnost svých písní. Na koncertech ho obvykle doplňuje početná sestava hudebníků společně se smyčcovou formací, která muzice dodává lehký nádech vážné hudby. Možná proto si k této hudbě najdou cestu i náročnější posluchači, kteří vyžadují plnější a bohatší umělecký zážitek.  

Show, kterou Bonobo předvede v Praze, bude stát za to a roztančí nejednoho fanouška Simona Greena. Navíc je to na nějakou dobu jeden z jeho posledních live koncertů – příští rok se hodlá věnovat především DJingu. S novou velmi melancholickou deskou, která vznikla během lockdownu, kdy Bonobo jezdil pro inspiraci například na výlety Údolím smrti, se určitě můžeme těšit na tuze zajímavou podívanou.