Obrázek k článku ZA OBZOREM #9: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Jessica Hallock

ZA OBZOREM #9: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Deset dnešních tipů je různorodých, odlišných styly i délkou. Většinově jde o jména, o nichž se v Česku dosud nepsalo, ale u některých je potenciál, že se to do budoucna změní.

Trio The Dartmoors z Rochesteru v americkém Michiganu vydalo nový, třípisničkový singl The Prom Episode. Nabízí šlapající kytarový rock, který potěší špinavostí zvuku i absencí zbytečných přívažků. Jednoduché, dynamické, ideální do klubu.
Liturgy, úderka z Brooklynu, má venku nové EP nazvané As the Blood of God Bursts the Veins of Time. Čtyři nové skladby jsou předzvěstí nového alba, které má vyjít příští rok v březnu. Že je na co se těšit mohou potvrdit i ti, kteří kapelu koncem září viděli naživo na strahovské Sedmičce.
Kvintet Humour ze skotského Glasgow chystá na 25. listopadu vydání debutového EP Pure Misery. Bude na něm šest věcí, z nichž jsou zatím k dispozici titulní písnička a song yeah, mud. Pětice se dala dohromady v roce 2021, už se svým post punkem řízlým indie popem předskakovala takovým kapelám jako Do Nothing nebo Folly Group. 
Mitch Gosselin (kytara, zpěv) a Tyler Adams (bicí, zpěv) dali v Portlandu dohromady kapelu Shwill. Už od dob The White Stripes se moc dobře ví, že kombinace kytary a bicích může udělat docela solidní parádu. Borci ze Shwill se o něco podobného snaží od roku 2017, kdy vydali první EP Balloon. Aktuálně je jako předzvěst nového alba k dispozici singl Freebie.
Militarie Gun je pětice z Los Angeles, která 21. října vydává desku All Roads Lead To The Gun. Úvodní singl Let Me Be Normal slibuje poctivou kytarovou muziku, která není zbytečně přeprodukovaná a slušně šlape.
Irská post-punková a noise rocková kapela Gilla Band na své novince překvapila. Název třetího alba Most Normal totiž vůbec neodpovídá. Je naopak odlišnější než předchozí desky. Temnější, zvukově agrestivnější, ale zároveň bohatší o ozvuky hip hopu či popu. Zkuste singl Post Ryan nebo industriálně neurotickou I Was Away. 
Shutups z amerického Oaklandu vydávají 21. října nové album I can't eat nearly as much as I want to vomit. Partička kalifornských indie punkerů pokračuje ve své cestě, na níž je nejdůležitější postavit se establishmentu. Název novinky (Nemohu sníst ani zdaleka tolik, jak se mi chce zvracet) je vyjádřením kapely k aktuálnímu dění. Singl 100Punk je přesto chytlavý a vzbuzující touhu k tanci.
Aaron Corcoran, vystupující pod uměleckým jménem Skinner, vydal své druhé EP. Pojmenoval je Commander Trainwreck a najdete na něm čtyři věci. Závěrečná Gaslighter je o domácím násilí a nátlaku. Rockový hudebník toho času z Dublinu se ve své DIY tvorbě zaměřuje na problémy všedních dní i možnosti, jak je překonat.
Sofie Birch a Antonina Nowacka vydaly společný debut Languoria. Dánská ambientní skladatelka společně s polskou zpěvačkou si společně zahrály loni ve Varšavě na festivalu Unsound's Ephemera. Vzájemná chemie zafungovala a v zimě v Kodani nahrály 11 skladeb. Spojuje je melodičnost i abstraktní zpěv a nabízejí prostor ke kontemplaci i meditaci.
Už za měšíc (18. listopadu) přijde po loňské odbočce v podobě alba Henki vydaného ve spolupráci s finskou metalovou skupinou Circle s novým albem Richard Dawson. Pojmenoval je The Ruby Cord a má jít o poslední část trilogie sestávající z předchozích alb Peasant (2017) a 2020 (2019). Ovlivněno je prý futuristickou sci-fi a společenským kolapsem. Hned první skladba nového alba, nazvaná The Hermit, má solidních 40 minut, a tak ji v rotacích určitě nečekejte. Skladba vypráví příběh samotáře žijícího ve snovém světě. K dispozici je k ní zatím minutový filmový trailer.