Obrázek k článku ZA OBZOREM #6: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Jamie Waters

ZA OBZOREM #6: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Osm následujících tipů je od kapel a interpretů výhradně ze Spojeného království. Ukazuje, jak pestrá tamní hudební scéna je. Když jsem nedávno v autě slyšel nejposlouchanější českou rozhlasovou stanici a "rozmanitost" českých současných věcí, které hrála, bylo jasné, že tu řadě z nás chybí (nejen hudební) rozhled. Nikdy není od věci si ho rozšiřovat.

Londýnské punk/hardcorové kapele High Vis vyšlo 9. září druhé album. Jmenuje se Blending a navazuje na debut No Sense No Feeling (2019). Ten zpěvák Graham Sayle označil za dobový dokument, který kapelu zachytil naštvanou a ztracenou. I když skupina na novince neustupuje od svého stylu, aktuální emotivní a hitový singl Trauma Bonds je jak vystřižený ze zpěvníku nejlepších anglických kytarových kapel posledních čtyř dekád. Inspirací pro něj byly seberaždy přátel členů kapely, což vedlo k zamyšlení se nad tím, že se z přátelství kvůli podobným smutným událostem stala traumatická pouta.

Anglický rapper Finn Foxell začal někdy v polovině předchozí dekády zveřejňovat své tracky na Soundcloudu. S rozmachem sociálních sítí a streamovacích platforem rostl jeho dosah i renomé. Dokladem toho je, že některé z koncertů jeho anglického turné v říjnu a listopadu jsou už na začátku září vyprodané. Srozumitelnou odpověď proč tomu tak je dává aktuální singl Leaders.

Francescu Pidgeon možná znáte z hraní na syntezátory, saxofon nebo perkuse s kapelou BC Camplight. Kromě toho tahle multiinstrumentalistka usazená v severní Anglii umí hrát také na kytaru, basu, klavír, klarinet. A k tomu všemu ještě zpívá. Mohlo by se zdát, že si vlastní desku může nahrát komplet sama, ale misantropií viditelně netrpí, protože se ve svém projektu Dilettante obklopila i dalšími hudebníky. Aby mohla nahrát a vydat desku Tantrum, vybírala na webu GoFundMe 2,5 tisíce liber. Víc než stovka lidí přispěla, a tak debutové album 17. října vyjde. V jakém bude duchu napověděl už první singl Big Fish. Druhá věc Surrogate Lover z cesty nesešla. Roztomilé a hravé.

Post-punková pětice s funky groovem. Tak zní londýnská kapela DEADLETTER na svém nejnovějším singlu. Potvrzují na něm to, co představili na covidových singlech - výraznou basu, dobrou energii a soudobý londýnský zvuk a frázování. Podobných kapel je spousta, ale i z nahrávek cítíte, že koncert DEADLETTER by vás bavil.

Indie rockeři October Drift z anglického Sommersetu vydávají 23. září své druhé album I Don't Belong Anywhere. Deset položek má dokázat, jakou cestu od debutu Forever Whatever (2020) urazili. Má mít výraznější, silnější zvuk, který má podtrhnout jejich schopnost napsat melodickou písničku se špetkou zastřenosti. Singl Waltzer ukazuje, že by ambice čtveřice, která se dala dohromady na střední škole v roce 2015, nemusela být marná.

Kapela Live, Do Nothing z Cardiffu za sebou má jedno EP a několik singlů, ale první dlouhohrající album Hiraeth & Loathing jí vychází až 23. září. Podobně jako The Bug Club nebo Martha nabízejí hravost, dobrou náladu a dobře sladěné vokály, jimž dodává příjemnou harmonii mužský a ženský prvek. Zkuste aktuální singl The Real Animals of... a třeba si zlepšíte den.

Trio Tundra z Bury na východě Anglie vydává svou muziku od roku 2017. Jde o příjemné melodické indie řízlé zkreslenou kytarou, které člověka navrací do středoškolských časů, jak dokazuje i singl Flying High z aktuálního EP The Sunshine Café.

Za projektem Fudge Dummy stojí dvojice Michael a Elena, kteří stojí o to, abyste si na jejich indie/pop/disco/rock revival zatancovali. Což není žádný problém, jak prokázali už debutovým trackem Rocky Hill. Potvrzují to i na aktuálním singlu I've Got News, který napsali v australském Melbourne po spuštění lockdownu. Song pojednává o novinářských hyenách, které svět ládovaly senzacechtivými zprávami.