Obrázek k článku ZA OBZOREM #47: Mary Timony si vřelým hlasem povídá s osamělostí
| Ondřej Černý | Foto: Chris Grady

ZA OBZOREM #47: Mary Timony si vřelým hlasem povídá s osamělostí

Po prosincovém zklidnění se to na nás opět valí. Spousta nové hudby, ještě víc nových desek.

Člověk by potřeboval o hodně víc volného času, aby si stihl poslechnout všechno, co ho zajímá. Ke starým známým a ověřeným jistotám se navíc přidávají nová jména, který ten původní seznam ještě natahují. Ale zlobit se nelze, protože je to prostě radost.

Tipy na hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Newyorská pětice Bodega oznámila vydání svého třetího alba. Jmenovat se bude Our Brand Could Be Yr Life vyjde 12. dubna u labelu Chrysalis a obsahovat bude nově nahrané a přepracované verze písní z roku 2015, kdy se kapela ještě jmenovala Bodega Bay.

Podle zpěváka a kytaristy Bena Hozieho se tehdejší téma stala opět aktuálními. „Korporatizace kytarové hudby byla jen umocněna. Bylo to tak vždycky? Byl rock vždy povrchní, ale byl jsem příliš mladý a naivní, abych to pochopil?" ptá se sám sebe Hozie, který novinku společně se svým častým spolupracovníkem Adamem Sachsem produkoval.

Desku předznamenává první singl Tarkovski, klasická věc z dílny kapely okořeněná epickým kytarovým sólem. Srovnání s původní verzí je docela zajímavé a je na něm slyšet posun, jaký kapela za dekádu především produkčně udělala. Melodicky zůstává písnička prakticky nezměněná, ale z garážového zvuku se proměnila v precizně produkovanou věc, kde nástroje zní čistě, jasně a na jednou tak delší ploše dostávají větší prostor.

Zatímco na desku kapely Bodega je potřeba si ještě počkat, debutové album dublinské čtveřice Sprints už začátkem letošního roku vyšlo. Deska pojmenovaná Letter To Self na ploše 40 minut přináší to, co dosavadní tvorba kapely slibovala - sázku na zajímavé dynamické riffy a vášeň s bolestí přeměňované do silné hudební výpovědi. To vše zaobalené tak, aby se písničky kapely dobře vyjímaly i na tanečním parketu.

Zpěvačka, kytaristka a hlavní autorka repertoáru kapely Karla Chubb na desce řeší svůj vnitřní nepokoj, který se týká i takových témat jako je boj žen za jejich tělesnou autonomii, sebepřijetí, identity, duševního zdraví nebo sexuality. Zvukově se přitom pohybuje na škále různých inspirací, mezi které patří Savages, Pixies, Bauhaus, IDLES nebo LCD Soundsystem.

Aktuální singl Heavy v kondenzované podobě ukazuje, co deska Letter To Self přináší. Z klidnějších slok přechází do dynamických pasáží v refrénu, sází na sílu hlasu, kytary, riffů i vokálů. Nechybí zkreslení a atmosféra napětí, vše s jediným cílem - transformovat negativní energii do úderné skladby. Více o novinkové desce Sprints najdete v únorovém vydání časopisu Headliner.

Americký muzikant Trevor Powers loni se svým projektem Youth Lagoon po osmi letech vydal album Heaven Is a Junkyard, na další novou muziku nás ale tak dlouho naštěstí čekat nenechal. Půl roku po vydání nového alba se přihlásil s příjemně melancholickým singlem Football. O sférické, náladotvorné věci, které dominuje jeho hlas a klavír konstatoval, že je oslavou neúspěchu. Společnost podle něj má hrozný zvyk adorovat úspěchy a přehlížet velikost těch, kteří jsou ve stínu.

Jsme tak zaujati snahou získat lásku a uznání, že zapomínáme na to, že to k nám už z podstaty bytí patří. Chtěl jsem si s touto myšlenkou pohrát optikou sportu, protože sport je v mnoha ohledech tím nejpravdivějším náboženstvím. Když jsem byl mladý, byl to jediný způsob, jak najít společnou řeč s mým otcem. Neměli jsme moc společného, ale sport, který má jasná pravidla a nemuseli jsme se přít o to, kdo má pravdu, nás spojoval. Nešlo o to, jak jsem dobrý, ale že to děláme spolu. Za to tátu opravdu miluju," říká Powers.

K psaní muziky o svých blízkých a světě, ve kterém se pohybuje se upnul poté, co jeho organismus v říjnu 2021 velmi špatně reagoval na volně prodejný lék. Začal mít obrovské zdravotní problémy - zhubl o více než 30 kilogramů a nebylo jasné, zda ještě kdy bude schopen mluvit, natož zpívat. Jak ukazuje novinkový singl Football, nejen, že se věci v dobré obrátily, ale Powers svou citovostí a uvěřitelností posluchače strhává a vyvolává touhu po dalších nahrávkách.

U Youth Lagoon informace o nové desce k dispozici zatím nejsou, americká nezávislá písničkářka Mary Timony podrobnosti k dalšímu materiálu oznámila. Desku Untame The Tiger vydá 23. února a po prvním singlu Dominoes zveřejnila další singl The Guest. Hudebně jednoduché, přitom velmi silné v duchu těch nejlepších tradic indie rocku, kde veškeré nástroje dotvářejí atmosféru, jež je prostředkem k vyprávění příběhu.

The Guest je imaginárním rozhovorem mezi zpěvačkou a osamělostí, která na ni dopadla po skonu jejích rodičů. O ty se starala v době, kdy desku připravovala a než ji dokončila, oba zemřeli. Proto hned na začátku směrem k osamělosti prohodí, že „byla jediná, kdo ji nikdy nenechal samotnou“, aby pokračovala („jsem zahnaná do prázdnoty, nebo mi to jen přijde?“) v jednostranném dialogu, který ukončuje slovy „chci tě nechat za sebou“. Hluboce působivý text doprovází aranžmá s nádechem amerického country, melodických refrénů a rytmiky, která vnímá, že méně často bývá více. A nad tím vším zní vřelý hlas Mary Timony.

Deska Untame The Tiger je její první sólovkou po více než patnácti letech. Za tři dekády zpěvačka, kterou Carrie Brownstein ze Sleater-Kinney označila za „průkopnici, inovátorku a Mary Shelley s kytarou“, zanechala na scéně výraznou stopu. Ať už šlo o její působení v kapelách Helium, Autoclave a Wild Flag nebo specifický způsob hraní na kytaru, který jí v žebříčku 250 nejlepších kytaristů všech dob v roce 2023 vynesl 95. místo. A aktuální singl The Guest dokazuje, že zcela oprávněně.

Zajímavou hudební historii za sebou má také frontman bývalé australské punkové kapely Royal Headache Tim 'Shogun' Wall. Poté, co se jeho předchozí projekty rozpadly, se dal dohromady s o něco mladším Finnem Berzinem a vytvořili kapelu Finnoguns Wake. Její aktuální singl So Nice láká na debutové čtyřskladbové EP Stay Young, které bude k dispozici 26. ledna.

So Nice je příjemná dynamická věc, která by bez problému zapadla do repertoáru anglických kytarovek první poloviny 90. let. Nekomplikovaná struktura, skladba upalující na cestě sloka - refrén, to vše okořeněné mezihrou a drobným kytarovým sólem. K tomu radostně znějící vokál, aranže, jež v ničem nevyčuhují a máte k dispozici dvě a půl minuty trvající hudební jednohubku, která potěší.

Nové EP je teprve druhým hudebním počinem kapely a následuje dvouskladbový singl A Tale of Two Geezers vydaný v květnu 2022. Na aktuálním počinu se Wall obklopil starými známými, takže na klávesy hraje Gabrielle De Giorgio, se kterou spolupracoval v kapele Shogun And The Sheets, basák Campbell Troy (s tím Wall hrál v 90. letech ve své první hardcorové kapele Nintendo Police) a bubeník Liam Hoskins z kapely DMA. Že jde o nahrávku, kterou dali dohromady dobří přátelé je slyšet i ze singlu So Nice.