Obrázek k článku ZA OBZOREM #4: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Piran Aston

ZA OBZOREM #4: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Novicky i zasloužilí harcovníci. Zasněná křehkost i pulsující emoce krátce před explozí. Sedm následujících novinek se od sebe v mnohém liší, jedno ale mají společné – touhu těch, kteří je připravili, vyjadřovat se prostřednictvím hudby, i když třeba ještě chodí do školy nebo mají svá civilní zaměstnání. A také to, že čas strávený jejich poslechem není jeho ztrátou.

Jedním z nejzajímavějších alb letošního září bude debut projektu Wunderhorse nazvaný Cub. Stojí za ním Jacob Slater, v minulosti frontman kapely The Dead Pretties. Tu rozpustil z vícero důvodů. Jedním z nich byla snaha přestat brát drogy. A s tou se existence v jeho předchozí kapele úplně neslučovala. Chtěl ale také dělat niternější hudbu. To se mu s Wunderhorse daří náramně. Skvělá kytarová hra Slaterovi zůstala, navíc skutečně nabízí hlubší prožitek, což dokládá pět věcí z jedenácti položek na desce, jež už byly zveřejněny. Na první singl Butterflies aktuálně navazuje neméně povedená věc Leader of the Pack. Celé album bude k mání 16. září 2022.

Pětice z australského Melbourne Future Suck vydala albový debut Simulation. A protože čas jsou peníze, tak každá z jedenácti věcí se jí vešla do tří minut. Kapelu, která se poprvé představila demonahrávkou v roce 2019, v rozletu zabrzdil covid. Na druhou stranu mohla času využít k tomu, aby svůj styl ještě víc vybrousila ve stylu punku, hardcoru a dalších hudebních odnoží, jimž dominuje pořádně ohulená kytara a naštvaný zpěv. Pecku Hell for Leather kapela napsala během zkoušky loni během lockdownu.

Mezi poměrně očekávané novinky patří debut The Lounge Society nazvaný Tired of Liberty. Vyjde 26. srpna 2022 na labelu Speedy Wunderground, který s kvartetem z Yorkshiru podespal smlouvu ještě v době, kdy chodili do školy. Bylo jim patnáct. Předloni debutovali se songem Generation Game, novinkové album nabídne jedenáct položek. Bude hudebně pestré, jak dokládají poměrně odlišné singly No Driver a Upheaval. Že se s The Lounge Society nudit nebudete dokládají i slova kytaristy Herbie Maye pro deník Independent: „Chceme znít jako The Velvet Underground a prodávat tolik, co The Rolling Stones.“

Bristolská indie kytarová parta COWMAN vydala novou muziku po téměř deseti letech. Kapela přitom letos slaví dvě dekády existence. Od roku 2005 pak i sporadicky koncertovala. Což je škoda, jak dokazuje i aktuální čtyřpísňové EP Crunch. Dobrou zprávou je, že jde o předzvěst věcí příštích, protože na podzim plánuje kapela vydání nového LP.

Londýnská zpěvačka původem z Leedsu Clare Kelly se na hudební scéně pohybuje od roku 2014. Vyrostla na Stevie Nicks a Carole King, ve kterých našla inspiraci, aby skrze hudbu začala vyprávět své vlastní příběhy. Aktuálně má projekt Sirene, s nímž 19. srpna 2022 vydává debutové EP Communication Conversation. Ke zdárnému konci tak dospěl příběh, který začal tím, že loni nahrála sedm věcí, které chtěla vydat. Na stránce Gofundme.com spustila kampaň, jejímž prostřednictvím se snažila vybrat dva tisíce liber. I když cíl nakonec nenaplnila a vybrala 1155 liber, nahrávka přeci jenom vychází. Jsou na něm melancholické a upřímné skladby snažící se objevit neznámé síly tváří v tvář nepřízni osudu.

Australský kvintet The Prize vydává 2. září 2022 debutové EP Wrong Side of Town. Nabídne na něm čtyři písničky. Kapela se dala dohromady v roce 2021 a posluchačům nabízí příjemný mix power popu, indie a pozitivní nálady vanoucí od oceánu. Jednoduché, příjemné s dobře harmonizujícími vokály.

Závěrem novinka z Brightonu. Základy dámského kvartetu Hypsoline se daly dohromady na střední v září 2019. Spolužačky Beth Molly Moore, (zpěv, kytara), Trilby White (zpěv, basa) a Natalie Caushaj (kytara) na začátku letošního roku doplnila Hannah Feenstra (bicí) a kapela byla kompletní. Na svém debutovém singlu Space Babe nabízí tak chytlavý pop, že už ho v rotaci má i BBC Radio 1.