Obrázek k článku ZA OBZOREM #39: Rvačky i sebepřijetí. Hudba, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Sonic PR (Victoria Canal)

ZA OBZOREM #39: Rvačky i sebepřijetí. Hudba, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Prázdniny se nezadržitelně blíží ke svému konci. Což je dobrá zpráva. S koncem léta totiž od festivalů vládu nad hudebním děním přebírají kluby. Někdy to s sebou nese i obtížné rozhodování, když se zajímavé koncerty termínově překrývají. Ale už teď je jasné, že je spousta možností, na co se do Vánoc vypravit. Tak je neprováhejte.

V polovině září vyjde debutové eponymní album kapely Semiwestern. Tvoří ji dvojice Ty Bohrnstedt a Daniel Gonzalez, dva kluci, kteří se spolu v dětství potýkali na tenisových turnajích. Když jim bylo dvacet, sportovní soupeření vyměnili za spolupráci v kapele. A to přesto, že Daniel bydlí v Houstonu a Ty u Dallasu, takže k výměně hudebních nápadů jim slouží internet a k jejich precizaci spousta telefonických hovorů.

Jejich projekt byl dříve známý jako The Vliets a o tom, že nejde o žádná nazdárky svědčí i to, že v muzikanty našlapaném texaském Austinu, kde předskakovali i takovým jménům jako Alex G nebo DIIV, byli časopisem Deli Magazine vybráni za nejlepší mladou kapelu.

Debut nabídne jedenáct položek. Tři dosud zveřejněné skladby (Pose, I Never Mean What I Say a Condo) naznačují, že budou značně různorodé a na desce si své najdou fanoušci melancholie ve stylu Grandaddy, písničkářství a kytarové hry, která je charakteristická pro kapelu Built to Spill a jejího lídra Douga Martsche, ale i nádech anglických kytarovek typu Ride, Slowdive nebo My Bloody Valentine.

S novým EP nazvaným Well Well se přihlásila španělsko-americká zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka Victoria Canal. V šestici skladeb se ve velké míře zaměřila primárně na sebe a na snahu pochopit sebe samu a přijmout se. Novinka je pro ni přirozeným pokračováním loňského EP Elegy, na kterém se zabývala tématy smutku a smrti. Frontman Coldplay Chris Martin dokonce skladbu Swan Song označil za jednu z nejlepších, které kdy byly napsány.

I díky tomu mohla Victoria Canal na novém EP spolupracovat s lidmi, které považuje za své hrdiny. Na EP se tak podílela zpěvačka Madison Cunningham (Braver) nebo bubeník Bon Iver S. Carey (Yes Man). 

Zmiňované sebepřijetí není v případě Victorie Canal žádnou pózou. Narodila se totiž bez pravého předloktí a témata, jež se týkala i rozdílností jejích končetin, zpracovala do singlů Shape a She Walks In. Na novince se však nevěnuje pouze zjevnému, zaměřuje se i na vnitřní vnímání přátelství a linii, kde přechází v lásku.

V první polovině září se Victoria Canal představí na několika koncertech v Evropě. Nejblíže českým hranicím to bude 16. září v berlínském Privatclubu.

Na novou desku se mohou těšit fanoušci americké indie rockové kapely Slow Pulp. Jmenovat se bude Yard a vyjde 29. září. Z deseti položek alba dala kapela aktuálně k dispozici už čtvrtou písničku. Broadview se nese v pomalém tempu nálady amerického country, kdy se nikam nespěchá a člověk může vychutnávat zpěv Emily Massey. 

Novinková deska Yard navazuje na debut Moveys (2020) a kromě lepšího zvuku také slibuje různorodější kombinaci hudebních vlivů. Textově má pojednávat o tématech izolace a sebepřijetí. Že se skutečně nedrží jediného hudebního kopyta dokládají i dosud zveřejněné skladby Doubt, Cramps, Slugs i nejnovější Broadview. Své si totiž na desce najdou ti, kteří mají rádi takové interprety jako jsou Alex G, Soccer Mommy, Juliana Hatfield, ale i Neil Young nebo Petr Kalandra.

Londýnská muzikantka a producentka Circe vydala své debutové EP She's Made Of Saints v roce 2020. A dá se říci, že od té doby stojí za to její dystopické feministické, někdy apokalyptické skladby pozorně sledovat. Fascinující je různorodost její tvorby. Někdy hravá, jindy temná, nikdy stejná.

Touha po neustále novém pohledu nepřekvapí. Circe s projektem začala při studiu na umělecké škole v Brightonu, kde se potkala s kytaristkou kapely Dream Wife (zahrají 22. listopadu v pražském klubu Café v lese) Alicí Go, která ji v její hudební kariéře podporovala. Hudbu vnímá jako soundtrack, potřeba vizualizace vlastní hudby je pro ni velmi důležitá.

Skladba I'm Still Not Sorry For What I Said vcelku odráží i různorodost hudebních oblíbenců Circe. Patří mezi ně Kanye West, Nikki Minaj, Björk, ale především Kate Bush. Na novince je to opravdu dobře slyšet a Circe zde kráčí hrdě, ne jako pouhý epigon.

Začátkem listopadu vyjde eponymní debutová deska punkerů ze San Francisca Spiritual Cramp. Aktuální singl Talkin' On The Internet dává jasnou odpověď na to, proč je pro svůj nový label Blue Grape Music podepsal zakladatel Roadrunner Records Cees Wessels a bývalý šéf A&R jeho labelu David Rath (jen shoda jmen!).  

I když se v San Francisku kapela pohybovala na tamní undergroundové scéně, její nejnovější počiny sázející na úderné riffy a melodické vokální linky ji posouvají do alt-rockových vod. Garážový rock se mísí úderností hardcoru, protože členové kapely prošli kapelami, jež se věnovaly tvrdším hudebním žánrům.

Texty zpěváka Michaela Binghama dávají posluchači bezprostřední obrázek, v jakém prostředí se frontman pohybuje a v jaké době žijeme. Jsou tak protkány policejními sirénami, obrázky graffiti, rvačkami nebo rozbitými lahvemi, stejně jako úvahami o sebeúctě a osamělosti. Vše Binghamovy osobní prožitky.

Kapela už dříve předskakovala takovým jménům, jako jsou Iggy Pop, Viagra Boys nebo Militarie Gun. V prosinci se vypraví do Evropy, kde absolvuje krátké turné po Anglii, Skotsku a Irsku.