Obrázek k článku ZA OBZOREM #29: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Grant Spanier (Sir Chloe)

ZA OBZOREM #29: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Duch devadesátých let a nová alba, která bude dobré neminout. Taková je následující nabídka z tvorby kapel a interpretů, z nichž většina letos na české území nezamíří. Ale najdou se i výjimky. Pokud vás zaujmou, neváhejte a vyrazte na koncert.

Lauren Early, hudebnice usazená v Los Angeles, chystá na 19. května vydání debutové desky Don't Take My Dream Away. Na ploše třinácti skladeb chce nabídnout muziku vybrující jako na albech Last Splash (Breeders), Dookie (Green Day) nebo Siamese Dream (Smashing Pumpkins). První singl Good Girl Bad Boy, k němuž Early také režírovala klip ukazuje, že minimálně ducha doby, ve které tři zmíněná alba vznikla, se jí zachytit podařilo.

Náboj hudebního odkazu přelomu 90. a nultých let nese také nový singl zpěvačky Vanilla Jenner vystupující pod jménem Viji. Pochází sice z Rakouska, ale už nějakou dobu žije v Londýně, kde je součástí tamní vibrující hudební scény. Nepřekvapí proto, že mezi její přátele patří kapely jako jsou Heartworms, Pretty Sick nebo Daisy Brain. Sama svou tvorbu trefně označuje jako zvuk Soccer Mommy smíchaný s více rockovým/grungeovým závanem.

Když uberete rockovou neučesanost, kterou nabízí novinka Viji, dostanete se k atuálnímu singlu projektu girlhouse. Stojí za ním rodačka z amerického Portlandu, toho času usazená v Nashvillu Lauren Luiz, která na 4. května ohlásila vydání svého čtvrtého EP. A jak ukázala už na předchozím singlu Worth It, ponese se ve více kytarovém duchu než předchozí, především syntezátorová tvorba. Než se dala na hudební dráhu, věnovala se hraní. Vidět jste ji mohli v seriálu Grimm nebo ve filmech Birds of Neptune (2015) či You & Me (2018).

Po roce a s pozměněným zvukem se přihlásila anglická čtveřice Egyptian Blue. Novinkový, post-punkově znějící singl Geisha je předzvěstí nového alba a zní, jako by se kapela vydala po stejně odlišné stezce, jako to na své poslední desce udělali Fontaines D.C. 

Kanadská indie rocková kapela Packs vydala své druhé album. Zpěvačka a kytaristka Madeline Link, spiritus agens skupiny, ji nazvala Crispy Crunchy Nothing. Deska vznikala dlouhých 18 měsíců v Torontu, Ottawě i Mexico City a hudebně navazuje na debut Take the Cake z roku 2021. Vyzkoušejte, jak se kapela na novince popasovala s výzkumem napětí mezi nezávilostí a izolací nebo mezi životem naplno a pocitem, že ztrácíte drahocenný čas.

Nepotkali se u Kolína, ale na výstavě. Veteráni hudební scény v Minneapolis, zpěvák a kytarista Jim Blaha (Blind Shake) a zpěvačka a kytaristka Annie Sparrows (Awesome Snakes, Cadillac Blindside, The Slow Death, The Soviettes) se dali do řeči a vznikla z toho kapela Green/Blue. Přibrali do ní ještě bubeníka Daniela Henryho a basáka Hideo Takahashiho a dohromady hrají punk křížený s popovou chytlavostí.

Americká čtveřice Sir Chloe, která se 24. června představí v Praze na festivalu Metronome, ohlásila na 19. května vydání debutové desky I Am The Dog. Láká na ni singl Salivate. Kapelu dala během studia na vysoké škole dohromady zpěvačka a kytaristka Dana Foote se svým bratrem a přáteli. Díky úspěchu skladby Michelle na TikToku kapela získala značnou popularitu.

Čtveřice RVG z australského Melbourne ohlásila na 2. června vydání své třetí desky. Jmenovat se bude Brain Worms a nabídne deset položek. Po prvním singlu Nothing Really Changes dala aktuálně k dispozici skladbu Squid. Když kapela vydala debut A Quality Of Mercy, dostala možnost předskakovat takovým kapelám, jako jsou Pixies, Sleaford Mods nebo Kurt Vile s kapelou. V Evropě budou znovu k vidění na přelomu dubna a května, kdy jedou turné po Velké Británii, Francii, Nizozemsku a Německu.

Deborah Arnott, zpěvačka a polovina skotského folkového dua Blueflint, vydává 23. dubna debutovou desku se svým novým projektem Air In The Lungs. Spolupracovala na něm s manželem, multiinstrumentalistou Patem McGarveyem a perkusionistou Rickem Kassem. Produkce se ujal Paul Savage, bubeník Delgados, který za sebou má spolupráci například s Franz Ferdinand, Arab Strap nebo Mogwai. Náladu eponymní desky nabízející dvanáct skladeb dobře reprezentuje už třetí singl nazvaný Burn the Clocks.