Obrázek k článku ZA OBZOREM #27: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Force Field PR (Taleen Kali)

ZA OBZOREM #27: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Debuty, první singly, první zmínky o svěženkách, jak podobným kapelám říkával Vojtěch Lindaur, v českém hudebním prostoru. Dominance kytar, kapel zpoza Lamanšského průlivu doplněných o pár nových jmen z USA a Austrálie. Dohromady spousta nové muziky, ze které si stačí jen vybrat.

A Lethal Black Ooze, nová garážová kapela z Dublinu, vydala svůj singlový debut. Post-punkem říznutou písničku I Like To Feel Alright dala dohromady hlavní hybná síla skupiny Andy McGurk (ex Spies) během covidových omezení. A Lethal Black Ooze majíkromě McGurka proměnlivé obsazení. Na I Like To Feel Alright s ním při nahrávání spolupracovali Jamie Hyland (basa, produkce) z kapely M(h)aol a Iain Faulkner (bicí) z Tau & the Drones of Praise. Debutové EP má vyjít ještě v letošním roce.

Patříte mezi fanoušky Nirvany, Hüsker Dü nebo Pixies? Pak je kapela Snailbones z amerického Portlandu něčím pro vás. Trio tIMothy Francis (kytara, zpěv), Kelly Minton (basa, vokály) a Drew (bicí) loni vydala dvě alba Keelhaul ‘em All a Tinnitus Alrightus, třetímomentálně nahrává v Chicagu s legendárním Stevem Albinim.

Dámské trio Itchy & The Nits vydalo eponymní debutové EP. Do deseti minut trojice Bethany (bicí, zpěv), Eva (kytara, zpěv) a Cin (basa, zpěv) dostala sedm odsýpajících chytlavých věcí. Především druhá polovina alba (Crabs, Dreamboat, Beat It Bozo, I'm Not Listenin') je solidní návyková jízda.

Čtveřice Blue State z irského města Naas na východě Irska se dala dohromady na začátku roku 2022. Už v květnu vydali debutové EP Decay. Aktuálně se John Harney (zpěv, kytara), Pierce Devine (kytara), Dillon Carville (basa) a Jay O'Neill (bicí) přihlásili s novým singlem Wipers. Zaslechnout na něm můžete inspiraci My Bloody Valentine nebo Ride.

Blue Slate nejsou jediní současní vyznavači shoegaze na ostrovech. Zkuste třeba jejich krajany Fulvetta.

Šanci dejte i Virgins ze severoiského Belfastu.

Liverpoolské trio Eyesore & the Jinx se vrací s novou skladbou An Ideas Man. Jde o následovníka zatím posledního singlu z října 2020. Inspiraci kapela dle zpěváka Joshe Millera našla v postpandemické explozi hamižnosti. Nový singl, který obsáhne i druhou skladbu Do What You Love, kapela vydá 5. května.

Kute jsou novou punkovou kapelou ze skotského Glasgow. Čtveřice Amy (zpěv), Kenni (kytara), Fletch (basa) a Matty (bicí) svou první nahrávku obsahující dvě skladby vydala na kazetě na vlastním labelu Sentinel. Jak Man On the Street tak Take It Off majípotenciál najít si své fanoušky. Především koncertně může jít o solidí odvaz.

The Toads z australského Melbourne ohlásili vydání debutové desky. Jmenovat se bude In The Wilderness a vyjde 9. června. Prvnízveřejněnou věcí z deseti položek na albu je singl Nationalsville. Ve své jednoduchosti a směřování připomene The Fall a Marka E. Smithe.

Shoegaze ještě jednou. Své debutové album v březnu vydala zpěvačka a kytaristka Taleen Kali z Los Angeles, která vede stejnojmennou kapelu. Album se jmenuje Flower Of Life, nabízí deset položek jimiž se prolíná indie pop, shoegaze, psychedelie i nádech 90. let.

Reignmaker je pětičlenná kytarovka z Liverpoolu. Svůj debutový singl Hope I'm Not Alone vydala loni na podzim až potom, co za sebou už měla předskakování The Lathums nebo Self Esteem v sálech s kapacitou dva tisíce lidí. Úspěšně navazuje na dřívější kytarové ansámbly z Albionu a drží se standardního modelu obsahující melodičnost a zpěvné refrény.