Obrázek k článku ZA OBZOREM #25: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Kingstar Music (Scowl)

ZA OBZOREM #25: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Tento výběr devíti hudebních tipů spojuje skutečnou různorodost. Říznost nabroušených kytar střídá uklidňující zvuk smyčců, dvacetileté nové hudební objevy autor legendárního komiksu Sandman. Ano, i takové perly se pro vás snažíme vylovit.

Po roce a půl se s novou hudbou ohlásila americká indie rocková kapela Slow Pulp. Čtveřice původně z Madisonu ve Wisconsinu, která aby mohla pořádně roztáhnout křídla, přesídlila do Chicaga, na novinkovém singlu Cramps přináší, na co jsou její fanoušci zvyklí. Příjemná melodická linka, zkreslené kytary, zpěv Emily Massey ve stylu Dinosaur Jr. v refrénech doplněný harmonickými vícehlasy. Pro vyznavače indie devadesátek povinnost. Aktuálně kapela jede evropskou šňůru, kterou koncem března uzavře koncerty v Anglii, Skotsku a Irsku.

Letos čtyřiadvacetiletý Michael Gaffney aka Gaff má nový singl Right Here Waiting. Zpěvák z irského městečka Roscommon pochází z uměleckého prostředí. Otec hraje tradiční irskou hudbu, matka je malířka, nestarší z bratrů se věnuje experimentální elektronické hudbě a nejstarší ze sester řadu let strávila hraním v nejrůznějších kapelách. Gaff svou muziku zveřejňuje od roku 2019, sází na lo-fi indie pop s výraznou složkou beatu a i na současném tracku ukazuje, že jedním z definičních prvků jeho tvorby je eklektičnost.

Sedmičlenná japonská psych-rocková kapela TEKE::TEKE z kanadského Montrealu ohlásila vydání nové desky Hagata. Vyjde 9. června a ohlašuje ji singl Garakuta. Hagata značí něco přítomného, ale také něco, co po někom zbylo nebo něco, co už zde není. Je jako probuzení ze sna nebo napojení na druhou stranu něčeho, co známe jen z jedné strany. Garakuta znamená v překladu nezdravé zboží, jež už nemá cenu ani užitek, ale poslech TEKE::TEKE má naopak léčivé účinky a rozhodně stojí za poslech. Zapněte zvuk na maximum a oddejte se ryzí hudební radosti.

Své debutové EP vydává v březnu čtveřice Supera Morza z anglického Manchesteru. Kapela ve složení Jack Barrett (zpěv, doprovodná kytara),  Finn Connolly (kytara), Harry Ackerman (basa) a Josh Barrett (bicí) se ve své tvorbě insiruje kapelami jako jsou Nirvana, Mudhoney nebo Pixies. Aktuální singl Past Vibration je o minulosti a vzpomínkách, které člověka pronásledují, jejich neodbytnosti, když mysl nemá nic jiného na práci.

Debutové eponymní album vydalo první březnový pátek brooklynské trio Hello Mary. Helena Straight (kytara, zpěv), Mikaela Oppenheimer (basa) a Stella Wave (bicí, zpěv) ve své tvorbě spojují prvky grunge, indie rocku a shoegaze a nostalgicky se ohlížejí za tvorbou svých vzorů z 90. let. Jejich debut je tak třicetiminutovým návratem do časů, kdy kytara znamenala moc.

Americká pětice Scowl, která se 27. července představí na Fluff Festu v Rokycanech, ohlásila vydání nového EP. Jmenuje se Psychic Dance Routine a vyjde 7. dubna. Prvním singlem z EP je skladba Opening Night, spojující nervní melodii s dynamickými riffy. Zpěvačka Kat Moss zní energicky a kapela potvrzuje, že od svého debutu How Flowers Grow (2021) se pohybuje na vzestupné trajektorii.

Písničkářce Daire Heffernan je dvacet, pochází z Dublinu a v zákoutích indie rocku se nijak netrácí. Písničky začala psát už v jedenácti, kdy ji její otec, který dnes již nežije, naučil hrát na kytaru. Že se mu to povedlo potvrzuje i nejnovější singl Harry, následovník loňského EP Wasters, při jehož poslechu člověku na mysli vytanou reminiscence na beabadoobee, Phoebe Bridgers, Big Thief nebo Cocteau Twins.

Na 31. března vyhlásila vydání svého debutového alba kapela Gel. Dva první březnové týdny partička z New Jersey tráví na turné po Evropě, takže fanoušci ve Varšavě nebo v Berlíně už mohli posoudit, jak zní materiál naživo. Ze singlu Honed Blade si můžete udělat obrázek, zda byste se na kapelu také vypravili. Deska je každopádně očekávána jako jedna z těch, které budou na hardcorové scéně letošního roku rezonovat nejvíce.

Na závěr předchozí řinčení vyvážíme. Už třetí singl In Transit z debutového alba Signs of Life, které vyjde 28. dubna, zveřejnili Neil Gaiman & FourPlay String Quartet. Legendární spisovatel a komiksový autor Neil Gaiman se spojil s australským kvartetem a hudebně zhmotnili příběh sira Arthura Stanleyho Eddingtona, astrofyzika, který ověřil Einsteinovu obecnou teorii relativity. Zatímco Gaiman napsal slova, hudba je v režii FourPlay String Quartetu.