Obrázek k článku ZA OBZOREM #24: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Michael Tyone Delaney

ZA OBZOREM #24: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Dva měsíce za námi a třetí letošní číslo Headlineru na dohled. Začátek roku většinou startuje pozvolna, přesto vychází tolik muziky, že není v lidských silách všechno naposlouchat. I proto člověku proklouznou nová alba, jako v případě desky projektu King Tuff, které ale i s drobným zpožděním lze jen doporučit. Aby se vám něco podobného nestávalo, většina dnešních tipů nabízí alba a EP, která teprve vyjdou. Snad i na základě dalších řádků objevíte interprety, jejichž desky už si nebudete chtít nechat ujít.

Debutové čtyřpísňové EP nazvané Bloody Interference vydal projekt Hauspoints. Pětice pocházející z anglického města Chorley, vedená zpěvákem a kytaristou Samem Almondem, svou tvorbu označuje za alternativní popovou hudbu. Při využití kytar, syntezátorů, saxofonů a různých druhů perkusí lze zaslechnout řadu vlivů. Britský post-punk, německý krautrock, ale i britskou alternativní scénu. To vše smícháno do zajímavého osobitého zvuku. Nahrávku kapela pořídila ve svém DIY studiu Big Mon a sama ji i zprodukovala a mixovala.

Kyle Thomas, stojící za projektem King Tuff, vydal nové album. Smalltown Stardust nabízí na ploše 38 minut jedenáct skladeb a trochu jinou muziku než dříve. Když se do psaní věcí na desku Thomas v roce 2020 pustil, věděl, že chce napsat milostný dopis vzácným okamžikům inspirace a malému městu Brattleboro ve Vermontu, které ho formovalo. Vzniklo tak album o lásce, přírodě a mládí. Zároveň jej ovlivnily také Thomasovy spolubydlící. Meg Duffy, kytaristka, která hrála například na deskách The War on Drugs, Weyes Blood nebo Perfume Genius a byla členkou kapely Kevina Morbyho, zrovna pracovala na albu Fun House (2021) svého projektu Hand Habits, Sasami Ashworth pak na albu Squeeze (2022). Na desce Smalltown Stardust se Sasami podílela jak autorsky, tak ji také produkovala.

Kapela z Los Angeles Militarie Gun vydala nový singl Do It Faster. Svižnou věc kapela nenatahovala, proto má necelé dvě minuty. Zpěvák Ian Shelton ostatně k písničce uvedl, že je o jeho celkové netrpělivosti. „To trýznivé čekání, až se věci zhmotní. Než rezignuji, abych to udělal sám, žádám svět, aby šel rychleji,“ konstatoval Shelton. Pro nedočkavé fanoušky - v červenci má čtveřice naplánovaných několik evropských termínů, hned první z nich je v Berlíně (3.7.).

Ve svých šestadvaceti toho má písničkářka Fenne Lily hudebně už docela dost za sebou. V patnácti začala v domovském Bristolu veřejně vystupovat, v jednadvaceti vydala debut On Hold, o dva roky později následovníka Breach. Třetí deska Big Picture vyjde 14. dubna a první singl Lights Light Up ukazuje, že by rozhodně neměla utéct vaší pozornosti. K dispozici je i druhý singl Dawncolored Horse, nabízející více niternou polohu a ukazující, že na desítce nových skladeb se lze těšit také na příjemnou kytarovou drobnokresbu. S vydáním alba se Fenne Lily vypraví na turné. Nejblíže českým hranicím bude k vidění v Berlíně (29.4.) a v Mnichově (1.5.) 

Irsko-nizozemské duo Fräulein, jež tvoří Joni Samuels a Karsten van der Tol, začínalo v Bristolu, ale od roku 2021 sídlí v Londýně. Právě tam spojilo síly s labelem Practice Music, který vydává například Squid. Aktuálně dalo k dispozici skladbu Pet. První minutu si připravuje půdu, aby s o to větší intenzitou následně udeřilo. Mix špinavosti a zkreslení, který ocení milovníci grungeových začátků.

Vydání svého druhého alba ohlásil zpěvák a performer Seán Barna. Jmenovat se bude An Evening at Macri Park a vyjde 12. května na labelu Kill Rock Stars. Na albu čítajícím jedenáct položek se podíleli i Adam Duritz a David Immerglück z Counting Crows. Úvodní singl Benjamin Whishaw Smiled se nese v duchu spřízněných Kevina Morbyho a Ezry Furman.

Své debutové EP nazvané Hookey vydá 24. března londýnská rodačka Eaves Wilder. Aktuální, už třetí singl Are You Diagnosed? popisuje její zkušenosti s britskou službou pro duševní zdraví CAMHS, s níž má co do činění už od svých jedenácti let. Hořký povzdech nad tím, že dostat se na čekací listinu trvá v průměru 16 měsíců a kdo je blíže smrti, dostane se na čekací listině výše. To vše doprovázeno chytlavým zpěvem a vymazlenou hudební produkcí.

Kapela Model/Actriz vydala debutové album Dogsbody. Brooklynská čtveřice Cole Haden (zpěv), Jack Wetmore (kytara), Aaron Shapiro (basa) a  Ruben Radlauer (bicí) na něm přináší hudbu, kterou je optimální poslouchat v hodinách mezi soumrakem a úsvitem. Různorodé a hudebně barevné album, které rozhodně překračuje škatulky jediného stylu.

Vydání nového alba ohlásil také Brian Dunne. Jmenovat se bude Loser On The Ropes a vyjde 14. dubna. Prvním počinem z něj je singl It’s A Miracle, příjemná, pozitivně znějící věc vycházející ze standardů americké indie scény. Ideální skladba k zakončení dnešního výběru.