Obrázek k článku ZA OBZOREM #23: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Prescription PR (Lambrini Girls)

ZA OBZOREM #23: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Měli jsme v Headlineru poradu. Mluvili jsme mimo jiné o tom, co se píše a hodně o tom, co se nejvíc čte. Tématicky zájmu dominuje rap. A úplně největší zájem je pak o české interprety tohoto žánru. V následujících tipech žádnou z těchto preferencí nenajdete. Vládnou jim kytary, angličtina a docela velká geografická vzálenost od Česka.

Punkové trio z Kalifornie Fidlar ohlásilo na 17. března vydání nového EP. Jmenuje se That's Life a bude na něm šest věcí. Jako první z nich kapela vypustila singl Centipede, energickou věc, která by skvěle zapadla na sountrack středoškolských komedií typu Prci, prci, prcičky z přelomu tisíciletí.

Svůj teprve třetí singl v kariéře zveřejnili postpunkeři Chalk. Kapela z Belfastu, kterou tvoří Ross Cullen (zpěv, kytara, basa), Benedict Goddard (kytara, syntezátor) a Luke Niblock (bicí), se dala dohromady dohromady v roce 2019 na filmové škole a film a taneční hudební scénu hlavního města Severního Irska uvádí jako svou inspiraci. Energická novinka Static pokračuje v cestě nastavené předchozími singly Velodrome a Them.

Pulsující hudební scéna anglického Brightonu nabízí další nové zajímavé jméno. Jde o trio Lambrini Girls tvořené zpěvačkou a kytaristkou Phoebe Lunny, basistkou Lilly Maceria-Bosgelmez a bubeníkem jménem Catt Jack. Kapela vydala svůj druhý singl White Van, další ochutnávku z debutového EP You're Welcome, které vyjde 19. května. První singl Help Me I'm Gay, který kapela zveřejnila, pomohl zpěvačce Phoebe Lunny oznámit svou sexuální orientaci vlastní matce. Novinka White Van popisuje obtěžování, jemuž jsou především ženy na veřejnosti vystaveny. Sexualita a moc jsou tématy i dalších skladeb avizovaného EP. Boys In The Band se zaměřuje na zneužívání v hudebním průmyslu, Mr. Lovebomb změnami chování ve vztazích, Lads Lads Lads toxickou maskulinitou a poselstvím Terf Wars je, že transfobie nemá ve feminismu místo. 

Poprvé od roku 2017 se s novinkovým materiálem přihlásil kvartet z Leedsu Autobahn. Na 28. dubna 2023 ohlásil vydání třetí desky Ecstasy of Ruin. Pokud deska The Moral Crossing (2017) stála na dramatické rytmické sekci, novinka přináší změnu v podobě automatického bubeníka a perkusí založených na samplech. Jinak vše zůstává při starém a kapela dál hraje svou temnější verzi EBM a industriálu a vévodí jí intenzivní zpěv frontmana Craiga Johnsona. 

Blonde Revolver je dámská šestice z australského Melbourne, která právě vydala dlouhohrající debut Good Girls Go To Heaven, Bad Girls Go Everywhere. Dvanáct skladeb naplněných těkající energií, vášnivostí a rytmickou různorodostí tématicky pojednává o životě v lockdownu, hledání přátelství, objevování lásky, mizerných partnerech i o boji s duševními problémy. I když jde o debut, nenahrály jej žádné novicky. Blonde Revolver tvoří členky melbournských kapel Body Maintenance, Carpet Burn, Delivery, Future Suck a Gutter Girls.

Adam Day, další muzikant z anglického Brightonu, je velmi zajímavá postava. V roce 2019 se po vložení prvních dvou skladeb kapely County Line Runner na streamovací platformy ocitl ke svému překvapení na prahu velkého průlomu. Marcus Mumford ho doporučoval na sociálních sítích a tým populárního seriálu Ted Lasso žádal o možnost využít skladbu Saw You In A Dream. Přesto se nic zásadního nestalo. Nově se Day hlásí s projektem Hidden States, který koncem března vydá EP nazvané Reconcile. Pojednává o vypořádání se s vlastními démony. Titulní skladbu zařadil na album až jako závěrečnou, protože pokud k usmíření vůbec dojde, často přichází až na úplném konci.

Roisin Donald, vystupující jako Roe, se přihlásila s novinkovou skladbou My Greatest Fear. Jde o následovníka debutového alba That's When The Panic Sets In. Že se indie popové zpěvačce z Derry zadařilo dokládá i skutečnost, že její singl jako cover na svém koncertě zahrály známější kolegyně z Pillow Queens.

Jeho babička vyrostla v Polsku a přežila holocaust. Adam Fridman aka Freeds pochází z australského Sydney, ale žije v Melbourne a oceán a sluneční svit je na jeho muzice víc než patrný. Zatím poslední počin z jeho dílny je EP Freeds, Still Not Finished Yet. Jde o kolekci pěti skladeb, které posluchači připomenou tvorbu Mac Millera, jehož Freed v mládí poslouchal, a přivedou k otázce, kdy a v jakém rozsahu se se svou popově vymazlenou tvorbou prosadí.

Když jsme se v závěru od nabroušených kytar odklonili do světa příjemně jemné melodičnosti, zakončeme dnešní exkurs s dámou, jež si říká Qbanaa. Jde o zpěvačku kubánsko-irského původu, jež nabízí spojení jazzu a soulu. Novinka Creative Perfection Pt. 1 popisuje přesměrování zpěvaččiných bojů se závislostí pomocí kreativity jako neřesti při snaze o hudební úspěch.