Obrázek k článku ZA OBZOREM #22: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Nate Lemuel (Black Belt Eagle Scout)

ZA OBZOREM #22: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Dámská jízda. Právě tak vypadá výběr dnešních devíti tipů, jimž zcela vévodí dámy v nejrůznějších stádiích své kariéry. Můžete objevit první singly, debuty i umělkyně, které svou kvalitu potvrzují už déle.

Svou třetí řadovku The Land, the Water, the Sky  vydala Katherine Paul vystupující pod jménem Black Belt Eagle Scout. Opět jde o křehké a silně písně zároveň, tentokrát ještě více osobní než na předešlých deskách. V roce 2020 se z Portlandu vypravila k řece Skagit, na území, kde žili její předci. Díky tomu tak v každé písni nabízí příběhy, vzpomínky, připomínku znalostí a umu své krve, jíž je vděčná za předávání dalším generacím. Album představí i na turné. Několik koncertů odehraje na přelomu února a března také v Evropě. Nejblíže českým hranicím se představí 5. března v Berlíně.

Indie popová diva z Dublinu Valerie Rose se přihlásila s nakažlivou hitovkou Rip My Calendar. Navazuje jí na debutový singl My Head, který vyšel loni na podzim. Jednoduchá, šlapající, nekomplikovaná věc s energií je tentokrát méně popová. Pojednává o tom, aby na sebe člověk zbytečně nevytvářel příliš velký tlak a dělal jen to, co skutečně chce. Vychází přitom z vlastního života a jako ideální varianta se jí jevilo svoji frustraci zhudebnit.

Na 10. března ohlásila vydání svého debutového alba Sublimation indie popová zpěvačka Shalom Obisie-Orlu vystupující pouze pod svým křestním jménem Shalom. Vyrostla v Jižní Africe ale je součástí hudební scény v New Yorku. Třináct skladeb na desce nabízí příběhy z jejího života a reflektují nejrůznější pocity v podobě zármutku nebo pocitů outsidera.

Americká písničkářka Indigo De Souza vydá 28. dubna novou desku All of This Will End. Poutá na ni singlem Younger & Dumber, který je na desce poslední z jedenácti skladeb. Z v úvodu pomalé věci se posléze stává silná balada pojednávající o tom, co je autorčině tvorbě vlastní - jde o intimní song v podobě milostného dopisu dětskému nitru. Nikdo totiž dle zpěvačky nemůže člověka připravit na hrůzy a šílenosti, které život dokáže přinést.

Albový debut nazvaný Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming vydala písničkářka Nicole Rodriguez vystupující pod jménem Pearla. Na prostoru dvanácti skladeb nabízí hudebnice z Brooklynu folk, country i americanu, ale nevyhýbá se snovému zvuku syntezátorů a kláves, případně výpomoci žesťů a smyčců.

Dublin nabízí i další zajímavou růži. Tentokrát se jmenuje Aimée Rose Keenan a vystupuje pod uměleckým jménem Dollface. Absolvenstka Dublin Business School s vášní pro hudbu a digitální marketing a s bakalářským titulem v oboru komerční moderní hudba (songwriting) z BIMM Institute Dublin se přihlásila s novou skladbou Good Damage. Jde o shoegaze křížený s indie popem.

Americká zpěvačka a skladatelka Devora vydala nové EP God Is Dead. Ve své tvorbě se pohybuje na pomezí popu a amerického country, proto nepřekvapí, že inspiraci pro nový materiál hledala u tak rozdílných jmen jako jsou Nine Inch Nails, Dolly Parton nebo Lana Del Rey. Na výsledném zvuku se podílela známá jména - producenti Alex Aldi (Passion Pit, Holy Ghost!) a Cass Dillon (Goo Goo Dolls, Grey Daze), o mix se postaral Tony Hoffer (M83, Beck).

Dvacetiletá londýnská zpěvačka SOMOH nabídla svůj třetí indie popový singl. Jmenuje se My Body Is A Friend a měl by být součástí debutového EP A Plan To Get Home, které vyjde 30. března. Aktuální singl je dle zpěvaččiných slov připomínkou toho, že si naše tělo, které nás provází životem každý den, zaslouží, aby se s ním zacházelo s laskavostí a respektem, jež by člověk provejil svému příteli.

Clare Amelia Baker vystupující jako Cinder Well ohlásila na 21. dubna vydání nové desky Cadence. První singlem z ní je skladba Two Heads, Grey Mare. Devět položek alba se pohybuje mezi mlhavým kalifornským pobřežím, kde interpretka vyrostla, a větrem zmítanými vlnami západního Irska, které si zamilovala. Oproti předchozí desce No Summer (2020) novinku rozšířila o perkuse, elektrickou kytaru a smyčce.