Obrázek k článku ZA OBZOREM #21: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Carry On Press (Temples)

ZA OBZOREM #21: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Anglie, Austrálie, Irsko, Skotsko a Švédsko. Právě z těchto míst pochází dnešní várka devíti hudebních tipů. Jde převážně o aktuální singly lákající na brzké vydání vícero hudebního materiálu. Stylově i tématicky různorodé. Od standardních vztahových patálií až po inspiraci knihami mexického policisty píšícího o tamní drogové scéně a o dopadech jejího působení na život v tomto státě.

Loni v září čtveřice ze Stockholmu Girl Scout vydala debutový singl Do You Remember Sally Moore?, aktuálně je k dispozici song Weirdo. Předznamenává debutové EP vycházející teď v únoru. Emma Jansson, Evelina Arvidsson Eklind, Per Lindberg a Viktor Spasov se potkali při studiu jazzu na Royal College of Music ve Stockholmu. Dohromady je dala společná obliba Beatles, Beach Boys, Phoebe Bridgers, Radiohead nebo Elliota Smithe. To vše v jejich tvorbě můžete najít stejně tak jako příslušnost do stejného hudebního týmu s The Beths, Snail Mail nebo Alvvays. Typický indie rock nultých let ovlivněný nádechem šedesátek.

Jsou to právě dva roky co duo Posable Action Figures vydalo svůj albový debut It Is What It Is. Aktuálně Gareth Goodlad (kytara, zpěv) a Kyle Grieve (bicí, samply, vokály) dalo k dispozici singl Shank. Na to, že dvojice pochází ze skotského Edinburghu, se nad ní mračna nestahují. Poctivá muzika, která se vzpírá jednoznačnému škatulkování. 

Australská písničkářka Jen Cloher se přihlásila s novým singlem My Witch. Jde o ochutnávku z jejího pátého studiového alba I Am The River, The River Is Me, které vyjde 3. března. Bude na něm deset věcí a už tradičně v případě zpěvačky vyjde na labelu Milk! Records, který Jen Cloher v roce 2012 založila společně s Courtney Barnett. V klipu k písničce My Witch si zahrála řada předních tváří současné australské hudební scény - Georgia Maq z kapely Camp Cope, Mo'Ju, Kira Puru, Alice Skye  nebo Lay the Mystic. V červnu Jen Cloher zavítá do Evropy. Nejblíže českým hranicím zahraje v Hamburku (22.6.) a v Berlíně (23.6.).

Jen Cloher vydala poslední album v roce 2017, ještě o rok delší je hudební pauza irské umělkyně žijící v Londýně Jennifer Evans. Aktuálně je k dispozici v nové podobě její song Very Fond. Vyšel na kompilaci Slow Dance '22 a nabízí kombinaci prog popu, free jazzu a math-rocku. S produkcí skladby Jennifer Evans vypomohl Dilip Harris, který spolupracoval například s  King Krule, Mount Kimbie nebo Roots Manuva.

Jeden tip také pro příznivce irských kytarovek. Singl Approachable vydala pětice Gurriers. Jde spíše o post-punkově energií nabitou vypalovačku ve stylu Idles, jak je patrné z projevu zpěváka Dana Hoffa, než nové desky The Murder Capital. Název kapely má velmi dublinskou, téměř nepřenositelnou podstatu. Gurrier značí teenagery s podstatou punkerů - vyčuhují, nezapadají, na veřejnosti budí pohoršení, případně páchají spoušť. Kapela sebe samu na pódiu označuje za Gurriers, ale mimo ně se dle svých slov řadí mezi beránky.

Debutový singl Fairground vydalo duo Deary, označující se za dream pop z Londýna. A je to přesné, není potřeba k tomu nic dalšího vymýšlet. Při jeho poslechu se v jeho průběhu skladby střídají a prolínají My Bloody Valentine s Portishead, Goldfrapp, Cocteau Twins, Chapterhouse nebo Saint Etienne. Kapelu dali během lockdownů na začátku roku 2021 dohromady zpěvačka a kytaristka Dottie a multiinstrumentalista Ben. Nápady v té době  sdíleli přes WhatsApp. Při poslechu nahrávky nepřekvapí, že ji produkoval Simon Scott ze Slowdive.

Vydání svého čtvrtého alba nazvaného Exotico chystá na 14. dubna anglická kapela Temples. Nabídne na něm šestnáct položek a produkovat je bude Sean Ono Lennon. Zatím z desky pětice vedená zpěvákem a kytaristou Jamesem Bagshawem vypustila první singl Gamma Rays.

Na závěr trocha zklidnění. Nejdříve s londýnskou hudebnicí Kitty O'Neal. Ta pod svým jménem v roce 2018 vydala album Giving in to You. Poté se na muziku zaměřila pod hlavičkou svého nového projektu march, s nímž v roce 2021 vydala devítiskladbový debut All of the Above. Loni v prosinci vypustila do světa jemný singl Hesperides a v nastolené cestě pokračuje i se zatím poslední zveřejněnou skladbou Car Song.

Dnešním posledním tipem je instrumentální skladba Daniela McDermotta nazvaná Memento Mori. Irský skladatel, textař, producent, tvůrce videí a multiinstrumentalista ve své tvorbě spojuje prvky jazzu, klasiky, world music, ale i minimal techna, house a elektroniky. Novinka je ambientní věcí, která atmosféricky graduje. Autora při jejím skládání inspirovaly knihy Eda Calderona, bývalého policisty z protidrogového oddělení, který ve svých dílech zachycuje krásu i obtíže života v Mexiku, které se už po desetiletí potýká s násilím způsobeným tamním drogovým byznysem.