Obrázek k článku ZA OBZOREM #19: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Toast Press

ZA OBZOREM #19: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Vymknuta z kloubů doba šílí... Naštěstí za pár dní už bude po všem a vybičované emoce se snad zklidní. Dilema v této volbě řada z nás asi neměla, to přichází spíše ve chvíli, jaké muzice tu trochu času, co člověk má, věnovat. Nabízíme osm položek, které by případné váhání mohly usnadnit.

Gretel Hänlyn, jedna z hvězd, která výrazně zazářila v loňském roce, oznámila vydání nového EP. Jmenovat se bude The Head of the Love Club a vyjde 17. března. Ale nepůjde o úplnou novinku, protože skladby Drive a Today, které na EP budou, už můžete znát. Nově se k těm už zveřejněným přidala skladba Wiggy. Ale na EP stále bude pět dalších věcí.

Novinka Wiggy pojednává o zpěvaččině kočce, pardon kocourovi Wigginsovi. V tomto týdnu Gretel Hänlyn k písničce natáčí klip. V plánu je oznámení termínů dalších koncertů a vydání dvou EP na společném vinylu.

Debutovým singlem Ricochet se představila kapela z Leedsu Tulpa.Nejde ale o žádné nováčky na scéně, členy kapely jsou například zpěvák a kytarista Mush Dan Hyndman nebo bubeník kapely Drahla Mike Ainsley. Noise-pop jejich kapely sní velmi svěže.

Kapela z předměstí Southamptonu hrající nový pop pro generaci diváků CBBC (dětstký TV kanál BBC). Právě tak se označuje šestice Welly, jejíž členové sice nějaký ten pátek strávili v různých kapelách v domovském Southamptonu, ale pak šli na univerzitu do Brightonu, kde skupinu dali dohromady. Především pro potěšení svých členů (Welly - zpěv, perkuse, Jacob Whitear - basa, zpěv, Matt Gleeson - kytara, zpěv, Joe Holden-Brown - kytara, zpěv, Lois Lock- syntezátor, perkuse, zpěv, Finlay Leon - třepací vejce, zpěv) unavených z toho, jak se řada kapek bere tak strašně vážně. Welly hrají indie pop křížený s post-punkem. Inspiraci nacházejí u Human League, Madness, The Clash nebo Blur. Loni v říjnu to byl přesně rok, co jako kaepa šestice začala vystupovat. Na 17. února 2023 chystá vydání singlu  Home for the Weekend / Me and Your Mates.

You Talk Too Much je projekt dvou přátel. Daniel Ma’ani je studiový muzikant ze Severního Irska, Markus Reyhani hudební producent z Německa. Společně vytvářejí hudbu, ve které najdou zalíbení třeba fanoušci Arab Strap. Netlačí na pilu, přitom vám toho tolik řeknou.

Duo Ben Giles (zpěv, bicí) a Conor Etteridge (kytara) z východoanglického Norwiche, alias skupina Feasts, vydalo v lednu svůj albový debut My Delicious Friends. Na ploše dvanácti skladeb se s nimi můžete vypravit do hájemství kapel jako jsou The White Stripes, Sleaford Mods nebo The Streets. Jasný důkaz toho, že v jednoduchosti je síla.

Vydání nového alba Forever is Nothing na letošek ohlásila Isabelle Tizane Sara Miller, vystupující pouze pod jménem Tizane. V červenci dvaadavacetiletá rodačka z Londýna své první album vydala v únoru 2021. V titulní skladbě avizované novinky posluchače přesvědčuje o své schopnosti napsat zajívavou písničku, která nabídne různé nálady. Tom Robinson ji ve svém pořadu na  BBC6 Music označil za „nahrávku, která rozbalí energii od jemné balady až po plnohodnotný Armageddon, a to během pouhých čtyř minut“. 

 

V listopadu The Cool Greenhouse vydali novou desku Sod's Toastie, v těchto dnech s ní brázdí kluby ve Velké Británii. Pro zájemce o živá vystoupení post-punkových zvukových průzkumníků z Londýna se nabízejí i bližší lokace v Německu (6. února v Mnichově nebo 9. února v Berlíně). Odměnou bude energické vystoupení a chytré texty frontmana Toma Greenhouse. 

Zpěvačka Deborah Arnott, známá jako polovina skotského folkového dua Blueflint, ohlásila na duben vydání debutu svého nového projektu Air In The Lungs. Bude na něm dvanáct skladeb náladotvorných skladeb. První vlaštovkou nabízející atmosférický průzkum zármutku a nostalgie je singl Sweet Is The Dream. Album produkoval Paul Savage, který spolupracoval s takovými jmény jako Franz Ferdinand, Arab Strap nebo Mogwai.