Obrázek k článku ZA OBZOREM #14: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Harriet Brown

ZA OBZOREM #14: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Říká se, že nejlepším přítelem ženy je šperk. A nejlepším přítelem milovníka kytarových kapel je Smaragdový ostrov. Tento výběr se snaží obojí spojit a nabídnout ještě trochu víc. Ale dámy a Irsko tentokrát jednoznačně dominují.

Londýnské punkrockerky Dream Wife jsou zpět s novým singlem Leech. A je to ve velkém stylu. Vokál zpěvačky Rakel Mjöll je ostrý jako dobře nabroušená břitva, přesně mířená kytarová palba Alice Go dodává songu náladotvornost a basa Belly Podpadec vše pohání kupředu ve strojovém tempu nedávajícím šanci vypadnout z rytmu skladby. Natlakovaná energie upouštěná prostřednictvím refrénové katarze.

Dámské trio Grandmas House spojilo francouzštinu s angličtinou a výsledkem je nový singl How Does It Feel? Punková queer úderka z anglického Bristolu v něm opět představuje to, co ji zdobí - rychlé kytarové riffy, dobře šlapající rytmika a k tomu navíc naléhavá vokální linka. Ta má zosobňovat debatu dvou lidí, kteří se rozcházejí a projektují do debaty své pocity znatku, úzkosti i další emoce.

Osmičlenná kapela Cursed Murphy Versus the Resistance z irského Wexfordu vydala v listopadu své druhé album. Nazvala je Republic of the Weird a nabízí na něm deset skladeb, jež oproti kritikou oceňovanému eponymnímu debutu z roku 2020 nabízí využití analogovým systezátorů. Kapela ve své tvorbě snoubí post punkovou poezii, noise rock i ambient. Krystalickým příkladem je singl Something Wicked This Way Comes. Lídr a zpěvák Peter Murphy o novinkovém albu říká, že „odkazuje na stav, ve kterém žijeme posledních pět nebo šest let. Je o tom, co se stane, když se generace lidí, kteří vyrostli na punku a elektronické hudbě, na temné sci-fi a spekulativních knihách a filmech, jednoho dne probudí a uvědomí si, že jejich svět začal vypadat jako současná dystopie.“

Dublin stále nabízí nové kapely na své indie scéně. Tentokrát je to šestičlenný band Beauty Pageant, který nabízí debutový singl Born To Stay. Jde o příjemnou ukázku melodického indie rocku, ve které zaslechnete vlivy Pavement nebo Ash.

Jejich letošní vystoupení na United Islands of Prague 2022 se dalo odzívat. V konkurenci současných irských kapel šlo o druhou ligu. S novým singlem ale Thumper důrazně klepou na dveře s tím, že chtějí mezi elitu. Summer Assault je solidní poctivý singl vyprávějící o vztahu, který je nezbytně odsouzený k zániku, přesto stále trvá.

Jordana, 22letá hudebnice z New Yorku, působí jako chameleon. Nejprve vsadila na indie folk (Classical Notions of Happiness), posléze přišla s popem (Something To Say To You). Na novinkovém EP nazvaném I'm Doing Well, Thanks For Asking najdete při poslechu šesti skladeb kombinaci výše zmíněného. Zabalené do profesionální produkce s mašličkou nesoucí označení příslib. První singl SYT je reflexí těžkého rozchodu, druhý singl You're In The Way nabízí introspektivní indie pop.

Black Honey, čtyřčlenná rocková kapela z anglického Brightonu, oznámila vydání svého třetího alba. Jmenuje se A Fistful Of Peaches, obsáhne 12 písniček a vyjde 17. března 2023. K dispozici je singl Heavy. Zpěvačka a kytaristka Izzy B. Phillips o něm řekla, že písnička vznikla v den, kdy kapela zjistila, že na covid zemřel zakladatel jejího fanklubu. Singl nabízí posh verzi indie rocku.

New Pagans z Belfastu ohlásili vydání svého druhého alba. Jmenuje se Making Circles of Our Own a vyjde 17. února 2023. Loňský debut The Seed, The Vessel, The Roots And All měl slušné recenze, druhá deska k nim má našlápnuto. Zatím jsou k dispozici dvě písničky. Karin Was Not A Rebel je o švédské interiérové designérce Karin Bergöö Larsson, kterou často na svých obrazech zachycoval její manžel Carl Larsson. Druhá novinka Fresh Young Overlook popisuje obtíže kapely v současné realitě hudebního průmyslu. New Pagans téma nereflektují poprvé. Už dříve například popsali své nedávné americké turné, které skončilo ztrátou. Covid a inflace zkrátka mají na návštěvnost koncertů klubových kapel velmi špatný dopad.