Obrázek k článku ZA OBZOREM #11: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Gingerdope

ZA OBZOREM #11: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Dnešních osm tipů je různorodých jako podzimní počasí. A podobně jako ono mohou některé z nich být matoucí. Hudebně veselé až jásavé, v textech řešící témata, u nichž do smíchu často není. Genderově snad v pořádku, věkový rozptyl také značný. Tento výběr vzývá rozmanitost.

Poslední slunné a teplé dny evokující léto mají, zdá se pro letošek utrum, ale pokud si letní náladu chcete uchovat nadále, zkuste nový singl londýnského kvintetu moa moa. Jmenuje se Boy Girl a je hravý, nakažlivý, k neomrzení. A přitom se zaobírá úzkostí a nevinností dětství. Jde na to ale rafinovaně – přes harmonie, chytlavé kytary a ještě víc podmanivé popové melodie.

Nevědět, že Native Sun jsou altrockeři z New Yorku a lídrem je zpěvák kolumbijsko-amerického původu Danny Gomez, řekli byste si při poslechu nového singlu When She, že posloucháte nějaké synovce Oasis. Zní totiž jako typická britská kytarovka 90./00. let. A i když singl pojednává o ztrátě matky zpěváka Dannyho Gomeze, nezní vůbec nijak smutně a melancholicky. Právě naopak. Jde o přijetí ztráty a oslavu daného člověka. Více na aktuálně vydaném EP Off With Our Heads.

Zahrála si ve filmech Jima Jarmusche, Woodyho Allena, v seriálu Miami Vice nebo po boku Johna Malkoviche či Steva Buscemiho. Ale ještě, než se k tomu propracovala, musela se z komunistického Maďarska dostat do svobodného světa. Částečně i o této cestě své rodiny do uměleckého světa New Yorku 70. a 80. let 20. století je nová, už čtvrtá deska zpěvačky, houslistky a herečky Eszter Balint I HATE MEMORY!, která vychází 18. listopadu 2022 a následuje sedm let po předchůdci Airless Midnight. K dispozici je z ní zatím singl The First Day, příjemná věc, která vás vtáhne pro svou civilní a příjemnou atmosféru.

Rockový kvartet z Leedsu Pop Vulture vydal limitovanou edici kazetového EP Pop Vulture 2019-2022. Druhým singlem z něj je song Lionel's Big Problem. A jeho téma není pro kapelu, která připomíná tu Gang of Four, jindy díky vokálu Luca Gibbonse The Fall a Marka E. Smithe, příliš obvyklé. Jde o daňové úniky a příběh neznámého obchodníka. Frontman Gibbons vysvětluje: „Je to náš vzkaz pro ty oblecích nahoře. Vypráví o úzkostech stereotypního obchodníka, když se jeho svět kolem něj hroutí. Pokud je úspěšná osoba nucena ztratit své bohatství (v tomto případě kvůli daňovým únikům), náhle se to dostane do novinových titulků, zatímco dělnická třída je nucena mlčky trpět." Neříkejte, že vás neláká poslechnout si, jak na konci Gibbons zneklidňuje slovy: „Oběšen, nakreslen a finančně rozčtvrcen." 

Své druhé album nazvané Sod's Toastie vydávají 11. listopadu 2022 post punkeři The Cool Greenhouse. Londýnská kapela těží z projevu frontmana Toma Greenhouse a jeho vyprávění surrealistických příběhů, nesourodých riffů nebo jásavě se opakujících úderů do kytar, jež se staly charakterictickým znakem kapely. První singl Get Unjaded do uvedeného naprosto zapadá. Nejblíž od našich hranic bude kapela k vidění na turné v únoru na několika německých štacích.

Jednou z nejzajímavějších nových kapel londýnského undergroundu je aktuálně trio Middleman. Jako řada jejich punkových/hardcorových kolegů i trojice Noah Alves (kytara, zpěv), Harper Maury (basa) a Lily Pym (bicí) čerpá ze zdrojů, jež v 80. letech nabízely scény v New Yorku nebo Bostonu. Middleman k tomu zároveň přidávají i melodičtější stránku, která se dá spojit například s Mission of Burma, Minutemen nebo Wire. Singl Entropy je předzvěstí dlouho očekávaného debutového EP ROT-011, jež má vyjít na kazetě.

Minout druhou desku Lande Hekt nazvanou House Without a View by byla škoda. Zpěvačka z Bristolu na ní nabízí zasněné indie poučeně se odkazující ke svým americkým vzorům z 80. a 90. let. Altum je také méně zvukově energické než tvorba s její kapelou Muncie Girl, ale rozmanitost nikdy není na škodu. Vydejte se na cestu za poznáním/srovnáním se singlem Cut My Hair.

Brighton je místem, odkud přichází nové a nové kapely. A zhusta také zajímavé. Jednou z dalších v řadě je čtveřice The Roebucks. Kultivovaného indie popu se špetkou kytarového pošimrání si všimli i borci ze Sea Power, kteří objev z Brightonu nechávají na některých svých anglických koncertů současného turné předskakovat. Zkuste song Sable a sami si uděláte názor proč tomu tak je.