Obrázek k článku ZA OBZOREM #1: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: All Eyes Media (Na snímku Mightmare)

ZA OBZOREM #1: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Podívat se za horizont a objevovat věci, které nejsou na první pohled vidět, může být osvěžující. Dobrodružné. Zábavné. Stejně tak je to s muzikou. Poslechněte si několik novinek, které nenajdete v rádiových rotacích, televizních pořadech ani v jiné zdejší hudební reflexi. Přitom mají něco do sebe. A třeba mezi nimi najdete své nové oblíbence.

Producent a multiinstrumentalista Miles Romans-Hopcraft vystupující jako Wu-Lu stojí za jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního roku. Barevným, různorodým, současným albem LOGGERHEAD. Žánrová paleta na něm je tak široká, jako různorodost postojů Miloše Zemana k Vladimiru Putinovi. Naživo ji budou moci posoudit návštěvníci festivalu Beseda 5. srpna 2022 v Tasově. Uslyší třeba i singl Times, který vznikl ve spolupráci s bubeníkem Black Midi Morganem Simpsonem.

Hardcorová úderka End It z amerického Baltimoru přispěla na pulsující, agresivní a našlapané EP Unpleasant Living vydané Flatspot Records songem New Wage Slavery. Štve vás něco a potřebujete to dostat ze sebe ven? Tady jste na správné adrese a stačí na to necelé dvě minuty. 

Indie kvartet Goon z Los Angeles vydal druhé album. Nazval je Hour of Green Evening a při poslechu jeho jedenácti položek nabízí posluchači vydat se krajinou, kterou mu skupina vytvořila. Zasněný zpěv, zvazbené kytary, melancholie na několik způsobů. Zpěvák a kytarista Kenny Becker společně se svými kolegy však nikdy nesklouznou tak daleko, aby melancholii přehlušila beznaděj. Stejně jako v singlu Emily Says.

GodAlone je kapela z irského Corku, která svůj styl označuje jako taneční hudbou osvěžený math/noise rock. Kvintet na 7. října 2022 naplánoval vydání šesti skladbového EP nazvaného ETC, které vyjde u MTU Recording. Zatím je z něj k dispozici singl Tsktsktsk.

Zpěvačka a kytaristka Sarah Shook má nový projekt Mightmare, s nímž 14. října 2022 vydá albový debut Cruel Liars. Nahrávka zaznamenává proces hledání smyslu v oblastech mimo gender, pití nebo zvyklosti. Sarah Shook se do projektu Mightmare dle svých slov obsesivně ponořila během prvního roku pandemie. Je na něj hrdá jak pro jeho nejlepší momenty, tak také pro do očí bijící nedokonalosti, temnotu a neviditelnou ruku, jež ji vede k nacházení osobních pravd. První singl Saturn Turns budí zvědavost, zda i další věci na albu budou znít tak dobře.

Jazz rapové duo Ugolino pochází z irského Dublinu a tvoří je zpěvák a textař Shane Richardson a producent a autor hudby Oran Hurley. Zatímco Richarson (24) se ve svých textech zaměřuje na sociální problémy, s nimiž se Irsko potýká, Oran (22) mísí prvky jazzu s moderním popem a hiphopovou produkcí. Využívá k tomu i znalostí, jež získává při studiu magisterského programu Hudební produkce na Berklee college of Musíc ve Valencii. Díky zpěvákovu zájmu o irskou poezii se kapela pojmenovala po básni držitele Nobelovy ceny za literateru Seamuse Heaneyho. Loni duo vydalo debutový singl Early Hours, nyní dalo k dispozici nový track Searching.

Julie Odell se na hudební scéně v New Orleans pohybuje už nějaký ten pátek. A také hned na několika frontách. Je totiž jednou polovinou uskupení The Jelly Sisters, kde je její partnerkou Tiffany Lamson (jinak také zpěvačka indie popové kapely Givers). Zároveň je také součásti tria Mosquito Eater, v němž s ní vystupují i Jonathan Arceneaux a Anthony Cuccia. Aktuálně se ale zaměřila na sólovou dráhu a na 30. září 2022 ohlásila vydání debutového alba Autumn Eve, jež vyjde na Frenchkiss Records. Aktuálně z něj vypustila singl Cardinal Feather.

Irské dámské trio Wyvern Lingo si dává pauzu, a tak jeho zpěvačka Caoi De Barra využila tvůrčí přetlak k natočení vlastního sólového debutu. EP Thicket vyjde 12. srpna 2022. Zájemci si zatím můžou poslechnout skladby Skirting Board Bonfire a Messy Head. Tvoří je výhradně zpěv, kytara a atmosféra vznikající z duality strunného a vokálního nástroje.

A závěrem The Burning Hell. Indie-folkový projekt Kanaďana Mathiase Koma, který na Memorial University of Newfoundland získal titul PhD v etnomuzikologii, když se věnoval studiu politické ekonomie DIY hudby. Kom hraje na kytaru, řadu dalších nástrojů, píše texty a zpívá, Jake Nicoll a Ariel Sharratt se věnují také nespočtu nástrojů. Kapela koncem června vydala nové album Garbage Island. Zábavné, hravé, návykové. Zájemci se o výše uvedeném mohou přesvědčit na pražském koncertě kapely 29. září 2022 v Kampusu Hybernská. Bez návštěvy téhle akce by to pro člověka byl jen Empty World.