Obrázek k článku Z první řady: Redzed na Rock for People o den později, zato v životní formě
| Kryštof Kratochvíl | Foto: Petr Klapper

Z první řady: Redzed na Rock for People o den později, zato v životní formě

Nečekané přesunutí koncertu Redzeda, ke kterému došlo ve chvíli, kdy měl začínat, jen vyšponovalo očekávání, jež vyvrcholilo senzačním vystoupením, pro které byla jedna z komornějších scén festivalu nakonec téměř malá.

Ve čtvrtek dne 16. června pět minut před půl jedenáctou se na jednom z nejznámějších tuzemských festivalů Rock for People odehrál očekávaný koncert aktuálně uznávaného a u mladých fanoušků populárního rappera Redzeda a jeho kapely.

Měl být původně odehrán o půlnoci ze středy na čtvrtek. Bohužel před ním vešel na pódium hlavní ředitel festivalu Michal Thomes a oznámil srdcervoucí zprávu, která zasáhla všechny přihlížející fanoušky Redzeda. Koncert prý nakonec neproběhne kvůli technickým důvodům – rušení nočního klidu. Samotný Redzed a jeho příznivci, kteří se těšili a čekali na jeho drsnou show, z toho byli opravdu hodně zklamaní, ale nakonec se vše zachránilo díky přesunutí na další den.

Jako jeho věrný fanoušek jsem se samozřejmě pokusil dostat do první řady, což se mi povedlo jak v den, kdy Redzed nakonec nemohl vystoupit, ale naštěstí i v den následující, kdy se koncert konečně odehrál.

Začátek show odstartovala děsivá, pomalá, po zádech mrazící melodie, kdy byl přiveden s řetězem kolem krku na pódium potetovaný týpek s koženou maskou, hned po něm kytarista Jari Sheller, DJ Forgen, bubeník Matěj Král a hlavní hvězda koncertu Redzed.

Po příchodu Redzeda začala hrát skladba Straight Outta Flames, která diváky přiměla stvořit úderný moshpit. Obzvlášť skvělou atmosféru na vystoupení přinesl týpek s koženou maskou, který lidem, co byli nejblíže u pódia, naléval vodku přímo do úst, podával si s nimi ruce a snažil se je co nejvíc nažhavit.

Redzedův hypeman burcuje publikum a je důležitou součástí jeho show

Moshpity byly opravdu hodně cítit v zádech, což bylo v pár chvílích až nepříjemné, ale ke koncertu Redzeda tohle prostě patří, jinak by to nebyla ta pravá show.

Hrály se některé písničky z nového alba Junkie Sex Appeal, například Notorious, Blood Spillin' on Concrete nebo I Need a Rehab. Ze staršího alba Gerd zazněly písně Junkie a Dopamine. Na konci koncertu z desky Bohemian Psycho zazněla jedna z nejznámějších Redzedových písní Rave in the Grave, která má na portálu Youtube přes jedenáct miliónů zhlédnutí.

Příště na větším pódiu

Koncert z pohledu skalního fanouška Redzeda hodnotím až nekriticky jako vrcholný a nezapomenutelný zážitek, při kterém zpěvák roztancoval a rozezpíval spoustu diváků napříč generacemi. Nebojím se říct, že to byl opravdu jeden z nejlepších koncertů, který se na letošním zlomovém ročníku legendárního festivalu Rock for People uskutečnil a přísahám, že se vyplatilo čekat slabou půlhodinku v první řadě.

Fanouškům tvrdší, úderné a od srdce plynoucí hudby mohu písně a zvláště pak koncertní show Redzeda vřele doporučit! Tvorba tohoto interpreta může oslovit fandy rozličných žánrů, zejména pak nyní populárního rap metalu. Navíc je nutné připomenout, že i v naší malé zemičce může vyrůst skromný, anglicky zpívající a svým osobitým projevem hranice přesahující talentovaný umělec jako je právě Redzed. Věřím, že po fenomenálním úspěchu bude Redzed nepochybně pozván na Rock for People v roce 2023 a tentokrát již zaujme neotřesitelně pozici jedné z hvězd, které bude náležet prostor na hlavním podiu. Protože bez něj by festival přišel o to správné koření.

Z první řady

V nepravidelné sérii článků Z první řady zprostředkováváme emoce a bezprostřední koncertní vjemy těch nejoddanějších fanoušků.