Obrázek k článku Waters se brání: „Nejsem antisemita ani proputinovec!“ Zruší mu koncerty?
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Waters se brání: „Nejsem antisemita ani proputinovec!“ Zruší mu koncerty?

Proti slavnému hudebníkovi se tentokrát ozývají kritické hlasy z Německa, kde bude příští rok vystupovat.

„Roger Waters dlouhé roky využívá svou reputaci k tomu, aby vystupoval proti židovskému státu skrze pomlouvání a zpochybňování jeho legitimity,“ prohlásil před pár dny hesenský komisař pro antisemitismus Uwe Becker. Nelíbí se mu, že se Waters stal jedním z nejhlasitějších podporovatelů BDS (Boycott, Divesment and Sanctions), propalestinského hnutí majícího za cíl tlačit na vlády západních zemí, aby skrze diplomacii a sankce donutily Izrael stáhnout se ze sporných území a zlepšit situaci Palestinců v zemi.

„Waters je příkladem agresivního, na Izrael navázaného antisemitismu a v Hesensku by tak neměl mít možnost vystoupit,“ dodal Becker. Jeho slova před pár dny rezonovala německou politikou a Waterse naštvala natolik, že se rozhodl zareagovat a v pátek na svůj Facebook napsal prohlášení.

„Nejsem ani antisemita ani proputinovec. Je o mně ovšem známo, že jsem zapřísáhlý příznivec mírových hnutí obecně a zastánce Všeobecné deklarace lidských práv podepsané v Paříži 10. prosince 1948,“ píše ve svém vyjádření s dovětkem, že deklarace je v plném znění veřejně přístupná a němečtí politici, kteří teď proti Watersovi brojí, by si ji měli přečíst.

Hudebník se taktéž obrátil na své německé fanoušky znejistěné představou, že by se Watersovy koncerty v jejich zemi měly rušit: „Vaše vládnoucí třída a média mi chtějí zabránit v tom, abych za vámi přijel šířit myšlenky lásky a míru a revoluce, které obohatí váš život. NO, JÁ PŘIJEDU a společně odklopíme víko této šarády, tohoto přezírání genocidy páchané jedním etnikem na druhém,“ vrátil se v závěru své zprávy ke konfliktu v Izraeli s jasným poselstvím, na čí straně stojí.  

Jak to s německými koncerty dopadne, to zatím těžko soudit, ale není moc pravděpodobné, že by se zrušily. Naopak s Českem může být Waters nadmíru spokojený. Tuzemským fanouškům se na svém FB pochlubil, že díky zájmu o koncert v pražské O2 areně přidá 25. května ještě jedno vystoupení.