Obrázek k článku Wargasm: V Praze jsme zažili pocit, že v příští půlhodině se může stát cokoliv
| wlado | Foto: Marek Reinoha

Wargasm: V Praze jsme zažili pocit, že v příští půlhodině se může stát cokoliv

Na Rock for People to byla smršť. Svůdná Milky Way a nekonečnou energií nadopovaný Sam Matlock totiž přináší na pódium dokonalý sonický chaos. Již 18. října se fanoušci mohou těšit na jejich novou nahrávku. Navíc se Wargasm vrací do Prahy, v sobotu 26. října budou hrát v Rock Café.

Je brzké odpoledne na festivalu Rock for People. Na stan, ve kterém se mám za chvíli setkat s dvojicí Wargasm, padají kapky deště. Milky Way dorazí lehce znavená ve výrazných slunečních brýlích a kožichu. Její neúnavný souputník Sam Matlock oproti ní působí jako vichřice. Gestikulace rukama, skákání do řeči, neustálé odbíhání od tématu, aby mi vyprávěl své příhody. Jsou jako jin a jang, o kterém se v rozhovoru mluví. Když je o několik hodin později vidím na pódiu, připadá mi, že oba sežrali minimálně kilo plutonia. Explozivní dynamická energická show, kdy oba neúnavně hecují své fanoušky, o nichž tak hezky mluví. I přesto nakonec ve finále paří víc než kotel pod nimi. Wargasm jsou unikátní kapela a jestli chcete vidět setsakra sexy divoký a hlavně hlasitý koncert, tak na ně vyražte.

V České republice už jste několikrát vystupovali...

Sam Matlock: Milujeme hraní na festivalech a Rock For People je asi můj nejoblíbenější v celé Evropě.

Chápu, že to říkáte, ale je to opravdu tak? Když se člověk podívá na seznam festivalů, na kterých letos hrajete, jsou tam snad všechny ty největší.

Sam: Je to tady skvělé! Hrajeme zde už potřetí, teda vlastně podruhé, ale já jsem na Rock for People byl i s mojí předchozí kapelou Dead! před mnoha lety. Vystupovali jsme v jednom z těch hangárů a bylo to úžasné. Letos jsme před koncertem v Hradci měli den volna, a tak jsme ho strávili v Praze, což je úplně úžasné město. Doslova se mnou rezonuje. Procházeli jsme se po Starém městě a bylo to kouzelné. Před lety jsem tam zabloudil do nějakého zombie baru a to byla velká zábava.

Nepramení ta obliba i v nějakém zvláštním propojení s českými fanoušky?

Milky Way: Když jsme na Rock for People hráli naposledy, byla to naše první zkušenost s hraním v nočních hodinách – hráli jsme někdy před půlnocí. Byl to unikátní zážitek. Meta, kterou si prostě budeme pamatovat navždy. A přišla se na nás tehdy podívat opravdu spousta lidí...

Sam: Hráli jsme v České republice taky před Limp Bizkit v Praze a bylo to jako v roce 1999. Máš různé druhy energie fanoušků, ale co se stalo tam, bylo něco neopakovatelného. Takový ten moment „v příští půl hodině se může stát naprosto cokoli“. V některých zemích jsou fanoušci spíš klidnější a hodně poslouchají, v Anglii je to zase samej moshpit, ale čeští fanoušci nám dávají opravdu něco extra.

Píseň Fukstar vyšla v roce 2023 na debutovém albu Venom

Vaše debutová deska Venom už je přes rok venku, pracujete už na něčem novém?

Sam: Ano, pracujeme na nových písních. Trávíme čas ve studiu a tvoříme nové písničky. Zatím nic oficiálního, spíš zkoušíme, kam můžeme Wargasm hudebně posunout.

Milky Way: Lidé vždycky říkají, že první desku tvoříš celý život, než ji vydáš. Pak musíš začít od znova. Musíš na ní začít pracovat rychle, zpracovávat myšlenky a nápady – nemůžeme si dovolit zase roky sbírat inspiraci, musíme sebou hodit.

Sam: Pracujeme na mixtapech. Když něco uděláme, mám hned pocit, že to musím zahrát živě – hned chci všem ukázat, co jsme vytvořili. Jsou to věci, co nejsou ani komplet hotové, ale já to prostě chci hned hrát. Když doděláš písničku, tak v sobě máš její energii a chceš to hned pustit do světa a všem ji zahrát. Chci to pustit lidem, aby viděli, jak je to skvělá písnička. Já už vím, že je skvělá, protože jsem na ní strávil tolik času, mám ji v telefonu pořád si ji pouštím.

Milky Way: Vždycky to pouštím lidem kolem sebe a oni se diví, co je to za písničku, že to ještě neslyšeli nikde a já jim řeknu – jasně to jsme udělali včera, to si nemohl nikde slyšet!

Sam: Teď jsme udělali pár písniček společně s jinými interprety, například s Bad Omens, Crossfaith s Ho99o9 loni a taky e Scene Queen. To jsme hostovali v jejich písničkách, my sami máme na desce jen písničku s Fredem Durstem a chtěli bychom spolu zase něco vymyslet. Teda už na tom pracujeme, proč to tajit. A urve vám to hlavu!

Milky Way: On je sice trochu komplikovaná osoba, ale máme to.

Nyní už mají Wargasm kromě singlu s Fredem Durstem i jeden s Corey Taylorem

Je těžší vymyslet svůj part do cizí písně než přijít s něčím komplet vlastním?

Sam: Někdy ano, když nás někdo osloví s tím, že by nás chtěl na feat, očekává, že přineseme do jeho skladby to, co děláme a umíme. Náš zvuk a energii. Já jsem navíc posedlý a chci u všeho být, chci všechno kontrolovat – je to složitý proces.

Milky Way: Také záleží, jestli je to tak, že můžeme spolupracovat všichni ve studiu, nebo se to dělá přes zoom a na dálku se jen posílají nahrávky. Obojí má rozdílný vibe. Zažili jsme obě metody.

Sam: Třeba feat se Scene Queen vznikl tak, že jsme měli den volna během nahrávání, šli jsme se projít a najednou se to stalo. Dostali jsme nápad a šli jsme hned nahrávat. Vzniklo to strašně přirozeně. Crossfaith nás zase oslovili přes Instagram a bylo to také skvělé.

Milky Way: Nakonec je všechno o tom momentu – jdete do toho? Jdeme do toho!

Sam: Vždycky si to musí sednout. Buď máš jin nebo jang – nikdy nic mezi tím!

Seznamte se

Wargasm je londýnské duo tvořené Samem Matlockem a Milky Way. Funguje od roku 2018 a za tu dobu stihli loni na podzim vydat debutovou desku Venom. Jejich hudba je označována za mix electro punku, post-hardcore a digital hardcore. Prostě hrají strašně nahlas. Elektronické smyčky doplňují hlasité kytary a celý balíček je hlavně pořádně sexy.