Obrázek k článku VIDEO: U první ukázky z utajeného posledního alba Milana Lasici je „těžko neplakat“
| Lukáš Rešl | Honza Vedral, Foto: Martina Mlčúchová

VIDEO: U první ukázky z utajeného posledního alba Milana Lasici je „těžko neplakat“

Báseň List do vetra je zhudebněný dopis, jenž Milan Lasica těsně před svou smrtí zanechal pro své blízké, přátele a kolegy. V emotivním klipu na něj mezi jinými bezprostředně reagují Magda Vašáryová, Zdeněk Svěrák, Jiří Lábus, Jiří Bartoška, nebo Bolek Polívka. Jde o první ukázku z dosud utajeného projektu Básnenie.

O projektu Básnenie Marka Kučery dosud vědělo jen pár lidí. Přitom vznikal už od roku 2020 a autor pro něj sesbíral dohromady patnáct básní, které následně s přáteli, včetně Milana Lasici, zhudebnil. Sám Lasica ještě před svým odchodem v roce 2021 "nazpíval" celkem jedenáct básní. První ukázkou je List do vetra, emotivní skladba, ve které pomyslně promlouvá k nejbližším přátelům.

„Celé nahrávání, které probíhalo v dubnu a květnu 2021, bylo přísně utajené – dokonce i Lasicova rodina se o něm dozvěděla až po jeho smrti. Měli jsme gentlemanskou dohodu – nikomu o projektu neřekneme, dokud nebude dokončen,“ říká Marek Kučera.

Kompletní materiál byl už při vzniku zaznamenán také audiovizuálně. Toho Kučera využil při tvorbě emotivního videa k  první ukázce z alba. Ukazuje v něm bezprostřední reakce blízkých přátel Milana Lasici, kterým skladbu i s obrazem před kamerou pustil vůbec poprvé. „Milan byl velmi introvertní člověk. Tichý a většinou velmi vážný a velmi smutný. A velmi plachý. A já se nedivím, že chtěl, aby to zůstalo v tajnosti,” říká na úvod klipu Emília Vašáryová. Následující záběry ukáží mimo jiné Zdeňka Svěráka, Jiřího Lábuse, Jiřího Bartošku nebo také Bolka Polívku, který v závěru rozrušeně poznamená: „Těžko neplakat.“

Magda Vašáryová při natáčení klipu.

„Video jsem natočil se svým dlouholetým přítelem a kolegou Miro Remem. Oslovili jsme Lasicovy nejbližší a pozvali je do nahrávacího studia, kde album vznikalo. Tam jsme jim osobně List předali. Za těmi, kteří nemohli přijet na Slovensko, jsme cestovali do Prahy, Brna, Třebíče... Natáčeli jsme devět dní. Bylo to jedno z nejemotivnějších natáčení, jaké jsem kdy zažil,“ prozrazuje okolnosti vzniku klipu Marek Kučera.

Slova zhudebněné básně napsal uznávaný slovenský básník Miroslav Válek už v roce 1972. O hudební zpracování se zasloužili Robert Pospiš, Martin Sillay a Marián Ševčík. Výsledkem je atmosférická zádumčivá skladba s minimalistickým podkladem, v níž pevný hlas Milana Lasici vyniká takovým způsobem, až posluchače mrazí v zádech.

Kompletní sbírka zhudebněných básní by měla vyjít v průběhu příštího roku a bude obsahovat všech jedenáct skladeb s Lasicovým hlasem. K mání bude ve dvou speciálních formátech – jako kniha s CD a jako vinyl s měnitelným LP obalem. „Bude obsahovat jedenáct písní, jedenáct básní, jedenáct obrázků a různé fotografie,“ dodává Marek Kučera, který na vydání projektu spustil crowfundingovou sbírku.

Krom alba vyjde i limitovaný sedmipalcový sing List do vetra s Lasicovým podpisem vygravírovaným přímo na desce. Obal singlu vytvořili na motivy Válkovy básně Jarmila Mitríková s Davidem Demianovičem. 

Obal singlu List do vetra.