Obrázek k článku Vypsaná Fixa oznámila Kusy radosti. Nové album zřejmě vydá brzy
| Šárka Hellerová | Foto: Ludmila Karlíková

Vypsaná Fixa oznámila Kusy radosti. Nové album zřejmě vydá brzy

Kapela překvapila fanoušky zveřejněním obalu desky, jenž zdobí oranžová kytara. Termín vydání novinky Vypsaná fixa slíbila prozradit, jen co ho sama bude vědět.

Grafiku na obal nové desky, jejíž datum vydání ještě kapela nestanovila, vytvořil kytarista Mejla. Jejím motivem je Márdiho ikonická kytara Jolana, která Vypsanou fixu provází po celou dobu existence.

 

"My jsme to zcela vážně nejdřív brali tak, že není žádný tlak a je to pouze nečekaná možnost nahrát pár písní takzvaně do foroty, protože se nic neděje. V lednu 2021 jsme vyrazili do Sona a ze sedmi písní jsme vybrali tři, které jsme tam během čtyř dnů natočili. Přizvali jsme k tomu opět Dušana Neuwertha a Ondru Ježka, protože nám to na minulé desce v tomhle složení perfektně klapalo," popsal vznik nové nahrávky frontman Márdi. "První natáčení bylo super – vypadli jsme z covidového vězení, točili jsme, večer jsme popíjeli, kecali, a když to skončilo, tak jsme si s nadšením řekli, že za tři měsíce pojedeme znova. Tak nějak přirozeně vznikl nahrávací cyklus zima, jaro, léto podzim. Vždycky jsme přijeli do studia a měli spoustu písní a z nich jsme vybrali nejlepší tři. Před posledním nahráváním vznikl problém. Do Sona se jet nedalo, protože tam byl někdo v karanténě, a tak jsme jeli k Ondrovi do Jámoru. I to se ukázalo jako hodně dobré oživení a závěrečná prospěšná změna."

Novinka naváže na předchozí desku Kvalita z roku 2019, kterou kapela vydala v čase, kdy slavila čtvrtstoletí existence. Obdržela za ni dvě nominace na Ceny Anděl. Kromě kategorie Skupina měla šanci i na cenu pro Videoklip roku za Krabičku. Připomeňte si album Kvalita v článku Saši Neumana. 

Píseň MéněVíce znáte z aktuální kampaně Kofoly

Minulý rok kapelu opustil jeden ze zakládajících členů, baskytarista Mejn. Nahradil ho Kryštof Mašek, který předtím hrál s Mekym Žbirkou. "Zapojil se výborně! Na začátku z toho byl v šoku, protože u Mekyho, kde hrál před tím, do studia točit nové písně vůbec nechodil a vždycky se jen učil to, co tam nahráli studioví borci –mistři nástrojů v Abbey Road. Takže si to užíval a byl nadšen, že může být takzvaně úplně u toho, a byl tam, i když třeba vůbec nic nenahrával," komentuje jeho nástup Márdi. "Přiznám se, že třeba u našeho předchozího basáka Mejna už tohle nadšení na konci úplně nebylo, chtěl to vždycky rychle nahrát a pak jel domů. Měl to tak nastavené a my to respektovali. Ale musím říct, že při tomhle nahrávání společný kapelní duch opravdu pookřál."

První ukázkou z alba, které stále nemá termín vydání, byl loňský singl Už dlouho nemluvíš.