Obrázek k článku The best of 2024. Čekají nás vášnivé písně Kateřiny Marie Tiché i návrat Justice
| Redakce | Foto: Petr Dudek

The best of 2024. Čekají nás vášnivé písně Kateřiny Marie Tiché i návrat Justice

To nejlepší z uplynulého roku jsme už v Headlineru v uplynulých dnech zhodnotili. A na co se těšíme letos? Přinášíme 24 tipů na koncerty, festivaly i alba přímo od redaktorů Headlineru.

The Vaccines poprvé v klubu

24. 1. – Praha, Roxy

Už koncem ledna v Roxy vystoupí skvělá anglická kapela, kterou zde naživo zatím známe pouze z festivalů, kde to byla zábava. Ještě předtím stihnou The Vaccines vydat nové album Pick-Up Full of Pink Carnations a jistě přijedou plní čerstvé energie. Schválně si přečtěte rozhovor v tomto Headlineru!

Šárka Hellerová

Nová studiovka Chromeo

Datum vydání: 16. 2.

Tohle kanadské duo u nás skoro nikdo nezná, ale já je stejně miluju. Skvěle v sobě mísí funk, synthpop, staré dobré disko a baví mě jejich image a humor. Každou jejich desku mám oposlouchanou stokrát, na únor naplánovaná Adult Contemporary je pro mě zatím nejočekávanější nahrávka nejbližších měsíců.

Jarda Konáš

Velké klubové emoce s Currents

18. 2. – Praha, Futurum Music Bar

Poprvé v roli headlinera k nám v únoru konečně zavítají také američtí Currents, kteří si v posledních letech získávají stále větší přízeň metalových fanoušků. Jejich třetí deska The Death We Seek vyšla loni v červnu a podobně jako předchozí kapelní nahrávky i ona uhranula těžkými emocemi a poutavou atmosférou. V únoru desku představí naživo i českým fanouškům, konkrétně v pražském klubu Futurum Music Bar, který je na podobné koncerty možná tím nejlepším možným prostorem.

Společně s Currents zde vystoupí další známá jména jako Being as an Ocean, Sentinels nebo britští Oceans Ate Alaska. Vyhledáváte večírky plné technických metalových riffů, moshpitů a velkých melodických refrénů? Pak si nezapomeňte Currents hodit do kalendáře.

Lukáš Rešl

Tip: Recenzi na novou desku si můžete přečíst zde.

Oznámení kapel na Glastonbury

Datum: neznámé

V momentě, když tohle čtete, už je možná line-up nejslavnějšího britského festivalu znám. A třeba ještě ne. Jeho zveřejnění Emily Eavis avizovala na začátek nového roku. Kdo bude na Glastu vystupovat, jsem po očku sledovala vždy. Poté, co jsem loni zažila svůj první ročník na vlastní kůži, jsem na každý ročník a line-up neskutečně zvědavá.

Šárka Hellerová

Nové album Wyfe a jeho křest

28. února

Wyfe budou 28. února křtít svou druhou desku a vzhledem k tomu, jak hezké to bylo, když křtili tu první, moc se na těším. A kromě křtu se taky dost těším na tu desku samotnou. Nedávno kapela jen tak mimochodem zveřejnila, že jí například v jednom tracku bubnuje Sean Hutchinson, který už udával rytmus třeba Taylor Swift, Bruci Springsteenovi a Laně del Rey. Tipuju, že si kapela s tímhle albem obecně dost vyhrála. A že si o tom v Headlineru ještě povíme.

Šárka Hellerová

Botch v Meet Factory

8. 3. – Praha, Meet Factory

Naprostý kult, který v devadesátých letech definoval to, čemu se začalo říkat metalcore, ožil po více než dvaceti letech nečinnosti. V březnu se Botch vydávají na plnohodnotné evropské turné a Praha, kde nebyli čtvrt století, je první zastávkou. Loni si Botch otestovali Evropu na třech náhodných místech – v Kolíně nad Rýnem předvedli tlak, který jsem nejen nečekal, ale ani nezažil.

Radek Pavlovič

Libertines jsou zpátky

Datum vydání: 8. 3.

Viděl jsem je řádit na pódiu, slyšel první nové singly. A už podle toho je jasné, že je úplně jedno, kolik kilo a jak blahobytně zrovna někdejší enfent terrible londýnské hospodské a feťácké scény působí. Pete Doherty „to“ tam stále má a umí napsat neodolatelně ledabylou písničku jako nikdo jiný. Něco mi říká, že album, které po devíti letech chystá se svými The Libertines, mi uvízne v playlistu zatraceně dlouho.

Honza Vedral

Šestá deska While She Sleeps

Datum vydání: 15. 3.

Opravdu málokterou, možná žádnou kapelu na světě nemám naposlouchanou tolik jako právě britské metalcoristy While She Sleeps. Každou jejich desku jsem slyšel snad minimálně stokrát a zejména čtvrtou, You Are We (2017), považuji za jednu z nejlepších metalových nahrávek minulé dekády. Parta ze Sheffieldu, která výrazným způsobem ovlivnila mé hudební vnímání, se chystá v březnu vydat nové album s titulem Self Hell a dle zveřejněných ochutnávek je už teď jasné, že pětice chystá opět něco trochu jinačího. Každopádně, jako skalní fanda se už nemohu dočkat.

Lukáš Rešl

Křest alba Kateřiny Marie Tiché

13. 3. a 14. 3. – Lucerna Music Bar, Praha

V březnu konečně společně s Bandjeez pokřtí novou desku Kateřina Marie Tichá. Je vidět, že se fanoušci na křest s koncertem opravdu těšili, protože lístky zmizely závratnou rychlostí. A tak se Káťa rozhodla přidat i druhý termín a křtít se bude hnedle dvakrát. Proto doporučuji neváhat a koupit vstupenky co možná nejdřív. Protože to bude určitě stát za to. Stejně jako nové album, na něž jsem podle ochutnávek z předchozích koncertů zvědavá.

Tereza Stejskalová

Daft Punk jsou mrtví, ať žijí Justice

Datum vydání: někdy na jaře

Po konci Daft Punk jsou pro mě Justice to nejzajímavější, co francouzská elektronická scéna nabízí. Zatím nevíme název ani přesné datum vydání nové desky, naznačeno bylo pouze jaro, nicméně půjde o první studiovku Justice po osmi letech. A když je deska, mohlo by být i turné, ne? No kdo by se netěšil?

Jarda Konáš

Návrat Slashe a Mylese Kennedyho

18. 4. – Winning Group Arena, Brno

V rámci turné River Is Rising-Rest of the World Tour ’24 přijede Slash s Mylesem Kennedym do Brna a představí novou desku 4. Osobně se na koncert neskutečně těším, protože tohohle kytarového mága uvidím naživo poprvé. A pokud jsou mezi vámi opravdoví fanoušci rocku, mám ten pocit, že se v Brně určitě potkáme!

Tereza Stejskalová

Nenávistní Khanate v Berlíně

23. 4. – Berlín, Berghain

Nihilistický drone doom s nelidským vokálem. Zvuk, který obsahuje jenom zlo, a ještě větší zlo. Khanate. Není kapely, která by zněla stejně. Nedávno tahle jedovatá hydra, za kterou stojí mimo jiné Stephen O‘Malley ze Sunn O))), vydala novou desku To Be Cruel. Bez jakéhokoli varování předem a po mnoha letech hibernace. Na jejich nenávistném soundu se ale nezměnilo vůbec nic. V Evropě budou letos čtyřikrát. Takže lze očekávat čtyři jámy do pekla.

Radek Pavlovič

Bruce Springsteen konečně zpátky

28. 5. – Praha, Letiště Letňany

Tady není co řešit. Poslední tuzemský Bossův koncert v pražském Edenu jsem prošvihl a od té doby se pokaždé vyčítavě chytám za hlavu, když mi o něm někdo začne vyprávět. Letošní vystoupení v Letňanech už si rozhodně pohlídám.

Jarda Konáš

Je to už dvanáct let od tří hodin, které pro mě jako pro návštěvníka koncertů nastavily laťku hodně vysoko. Neříkám, že Bruce Springsteen v Edenu byl úplně nejlepší koncert mého života, ale rozhodně patří k těm zásadním. A 28. května si to zopakujeme v Letňanech.

Šárka Hellerová

Nálož coru na rostoucím Fajtfestu

4.–6. 6. – Velké Meziříčí, Fajtův kopec

O tom, že festival Fajtfest rok od roku roste, není pochyb. Loňský ročník nabídl celou řadu kapel z absolutní metalové a corové špičky, přičemž mezi zvučnými headlinery figurovala jména jako The Ghost Inside, Chelsea Grin, Attila či Zardonic. No a nadcházející ročník, který se uskuteční začátkem června, se už teď zdá být ještě velkolepější.

Festival totiž letos ulovil opravdu velkou štiku v podobně britských metalcorových model While She Sleeps, o kterých píšu výše. Na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí, kde se festival tradičně koná, však vystoupí další hvězdy světové metalové a corové scény. Mezi nimi nechybí třeba australští vlci Alpha Wolf, američtí Dying Wish s charismatickou frontwoman Emmou Boster nebo hvězdná progcorová formace Erra. Letošní ročník se zdá být vskutku nabušený a to festival ještě nezveřejnil kompletní line-up.

Lukáš Rešl

 

12.–15. 6. – Hradec Králové, Park 360

Pořadatelé jednoho z největších festivalů u nás opět chystají velkolepý ročník a zveřejnění headlineři jsou toho jasným důkazem. Po pěti letech se na největším pódiu představí metalcoroví věrozvěstové Bring Me the Horizon, jejichž energická a dynamická show v čele s charismatickým frontmanem Oliverem Sykesem slibuje zážitek.

Podobně se pak fanoušci rockové muziky už nemůžou dočkat ani druhého headlinera, punkrockové legendy The Offspring. A to samozřejmě není zdaleka všechno. Na místo činu se vrátí Prodigy a generaci Z zastoupí Yungblud. Ale i mimo hlavní hvězdy letos Rock for People jede bomby. Tohle bude zase čtyřdenní jízda jako hrom.

Lukáš Rešl

Každoroční Vánoce v létě. V posledních letech mě kromě kapel těší, jak se zlepšuje jeho celkové prostředí a atmosféra.

Šárka Hellerová

The Dillinger Escape Plan v New Yorku

21. 6. – New York, Brooklyn Paramount

Jedinečná kapela, která dala hudebnímu světu vysoce organizovaný hc/metal chaos, se vrací. Měl jsem tu čest dělat produkci jejich posledního pražského koncertu v srpnu 2017. Tehdy to vypadalo na definitivní sbohem. Kapela za dvacet let existence dosáhla všeho, čeho mohla, a tak se odporoučela na vrcholu sil. Respekt! Jenomže letos je to krásných 25 let od vydání jejich šíleného debutu Calculating Infinity, a to si zaslouží oslavit. Tři koncerty v New Yorku, kde deska zazní od začátku do konce, se vyprodaly během chvilky.

Radek Pavlovič

Pomodlit se na Mighty Sounds

28.–30. 6. – Tábor, letiště

Táborský festival evidentně chytl druhý dech. Letos svou pankáčskou modlitbu odříká Greg Graffin s americkými klasiky žánru Bad Religion. Dav jako vždy zaručeně poblázní The Hives a chybět nebudou ani tvrdé jistoty v podobě Agnostic Front nebo Cock Sparrer. Když k tomu přičtete koncertní držáky, jako jsou skapunková Jaya The Cat nebo Dubioza Kolektiv, nezbývá než balit bágly a vyrazit.

Honza Vedral

Kam kráčíte, Colours?

17. 7.–20. 7. – Ostrava, Dolní Vítkovice

Colours oznámili zajímavé headlinery hlavních scén v čele se skvělým Lennym Kravitzem. Hlavně ale doufám, že zachovají svou tradici a přes odchod některých klíčových členů týmu, které nejspíš budu v Ostravě osobně postrádat, dokážou udržet dostatek života a zajímavé hudby i na dalších scénách. Kam kráčí Colours? Asi nejsem sama, kdo je na to opravdu zvědav.

Šárka Hellerová

OFF Festival Katovice

2.–4. 8. – Polsko, Katovice

V loňském roce jsem poprvé navštívil OFF festival v polských Katovicích a na první dobrou si mě získal. Prostředím, organizací, line-upem. Pro letošní rok zatím organizátoři vyhlásili pouze jednu hvězdu, kterou bude baltimorská skupina Future Islands. Kvartet do Katovic přijede s novým albem People Who Aren’t There, které, jak naznačují již vydané singly, by mohlo být hodně dobré. Nicméně bez ohledu na to, kým festival ještě překvapí, se tam budu chtít vrátit.

Marek Reinoha

Objevování na malých festivalech

Všude a všechno možné

Přiznávám, že kromě milovaného Blues Alive v Šumperku a příležitostných Prázdnin v Telči trestuhodně zanedbávám menší zajímavé festivaly, které se u nás konají. Folkové prázdniny v Náměšti, Beseda u bigbítu, Colour Meeting v Poličce či pražská Habrovka – to všechno jsou akce, na které se chci dlouhodobě podívat, tak snad už letos.

Šárka Hellerová

Třetí album skupiny Ghost of You

Datum vydání: neznámé

Od vydání předchozího alba eklektické kapely bořící hranice žánrů uběhlo pět let. Mezitím byla pandemie, začala válka na Ukrajině a Ghost of You se odmlčeli. Nyní však jsou zpět s novým bubeníkem, kterým se stal Antonín Kropáček (jinak také Chief Bromden), chystají nové album a slibují, že se vrátí ke kořenům. Tedy k neúprosné taneční rytmice pohánějící psychedelický artrockový sound, elektronické zvuky, jazzovou uvolněnost a expresivní zpěv. A mohu-li soudit podle několika nových songů, které jsem si mohl poslechnout na jejich koncertě v listopadu loňského roku, určitě je na co se těšit.

Marek Reinoha

Unbroken v listopadu na Sedmičce

24. 11. – Praha, Klub 007 Strahov

Respektovaný metal/hardcore ze San Diega přijede připomenout své druhé album Life. Love. Regret, jeden ze základních pilířů devadesátkového hardcoru. Tahle deska je pro hardcore tím, čím je Reign in Blood pro thrash metal. Kapela se symbolicky vrací na místo, kde to všechno před zhruba třiceti lety začalo – na strahovskou Sedmičku. S ročním předstihem oznámený koncert se vyprodal za minutu.

Radek Pavlovič

Nové album The Cure

Datum vydání: neznámé

Čekáme na něj už 14 let od desky 4:13 Dream. Robert Smith ho ohlašuje jako hotovou věc minimálně tři roky. A stejnou dobu ho zařazuji do žebříčků podobných tomuto. Dokonce už víme, že se bude jmenovat Songs of a Lost World… Tak letos už by to album, drazí The Cure, mohlo skutečně vyjít, ne?

Honza Vedral

Slovo vydavatele

Už se nechcem nikdy vracet

Tam, kde nám bylo mizerně

Já už se těším, jéjéjé já se těším…

Na co se těším v roce 2024 v souvislosti s hudbou? Je toho moc, protože to bude ještě silnější rok než ten loňský. Určitě to jsou velké festivaly: Rock for People, Colours, dá-li pánbůh tak snad Glastonbury a pochopitelně Blues Alive. A samozřejmě velké koncerty, kterých nás čeká bezpočet: Depeche Mode, Bruce Springsteen, Slash s Mylesem Kennedym, těším se koncerty na Headliner Pontonech…

Ale čemu bychom všichni měli věnovat pozornost, a tady se určitě bude na co těšit, jsou desáté narozeniny Headlineru. A na ty vás všechny srdečně zvu. Konat se budou 14. března v pražské Malostranské besedě.

Dany Stejskal