Obrázek k článku Visáči odhalí na Strahově pomník. Stánek U Johna Debila navrhnul David Černý
| boi | Foto: Jam PR

Visáči odhalí na Strahově pomník. Stánek U Johna Debila navrhnul David Černý

Pár kroků od legendárního Klubu 007, kde kapela vznikla, odehraje Visací Zámek 25.6. velký open-air koncert ke čtyřiceti letům existence.

„V rámci oslav Visáči vztyčí před spartakiádním stadionem první punkový pomník v Praze. Tento monument má připomínat proslulý kiosek, kterému se říkalo stánek U Johna Debila,“ uvedla za pořadatele Martina Jablanovská. Na koncertě vystoupí i spřízněné kapely jako Plexis, Znouzectnost nebo Záviš. 

K instalaci a odhalení pomníku dojde už o tři dny dříve. O jeho podobu se postaral výtvarník David Černý. Jak bude punkové memento upomínající na slavnou skladbu Visacího Zámku vypadat, zatím ale netuší kapela ani pořadatelé akce. „David Černý to tají i nám. Jediné, co víme, že ho dělá z torza traktoru,“ doplnila Jablanovská.

Visací zámek se dal dohromady v roce 1982 právě na Strahovských kolejích. Známá historka praví, že kapela, která je skromná, ale nejlepší, tehdy nejprve šuškandou rozhlásila, že nejlepší pražská punková kapela je Visací Zámek a až po té uspořádala první koncert. Od začátku tak měla okamžitě natřískáno a její sláva se rychle rozšířila i mimo punkové kruhy. Za pozornost stojí i to, že Visací zámek již čtyřicet let hraje ve stejné sestavě.