Obrázek k článku VIDEO: Novou mezinárodní hymnu skautů složila česká skupina. Oslavuje odlišnost
| Šárka Hellerová | Foto: František Plzák, grafika: STAYJ

VIDEO: Novou mezinárodní hymnu skautů složila česká skupina. Oslavuje odlišnost

Paleta světa – tak zní motto setkání Středoevropského jamboree, které se po čtvrtstoletí vrátilo do Prahy. A Palette of the World je i název hymny, kterou pro tuto příležitost složila pražská skupina STAYJ.

V neděli 7. srpna ve Stromovce, kde mezinárodní setkání skautů probíhá, titulní píseň poprvé zazní naživo. 

Skladba vypráví příběh mladého člověka, kterému se nedaří najít své místo ve světě. K tomu, aby ho našel, ale potřebuje víc než jen okolní svět. „Když jsem byl mladší, do skauta jsem chodil. Skauting vede ke schopnosti převzít odpovědnost za sebe a za ostatní. Spolu s výchovou k pravdivosti, a tedy i k osobní autenticitě, skaut v lidech rozvíjí předpoklady k tomu, aby své místo ve světě našli,“ říká  zpěvák STAYJ Jan Žižka s přezdívkou Sherlock, který studuje ve skotském Edinburghu. 

Pallete of the World vznikla ve spolupráci s producentem Janem Balcarem, mimo jiné autorem hudby k představením souboru Cirk la Putyka. „Honza měl skvělé hudební nápady, ale zároveň podpořil svobodu našeho uměleckého vyjádření,“ říká kytarista Jonáš Fuksa, který rovněž studoval ve Velké Británii a nyní žije v Berlíně. Zeptali jsme se kapely na vznik písně, která má slušnou šanci, že si ji po tomto víkendu budou pobrukovat lidé v mnoha zemích.

Jak se písnička stane hymnou ke sjezdu středoevropských skautů? (Zvlášť když, pokud to správně chápu, jsou vaše skautská léta za vámi?)

To máte pravdu. Skauti nás přímo oslovili, abychom hymnu složili a na sjezdu zahráli. Asi taky proto, že jsme hráli na skautském festivalu Obrok a že jsme vloni zorganizovali koncert ve Skautském institutu. Takže tak trochu doufáme, že si na nás skauti vzpomněli, protože se jim líbí naše hudba.

Kdy a za jakých okolností Palette of the World vznikla? 

Palette of the World jsme skládali na přelomu jara a léta u našeho bubeníka Davida v Kobylisích. Řešili jsme, v čem se nás skautské motto Palette of the World týká. Představili jsme si pod ním někoho, kdo třeba přichází z daleka, možná se trochu liší od svého okolí a snaží se najít své místo ve světě. Je to pocit, který asi každý z kapely někdy zažil. Společně jsme pak pracovali na textu a hudbě a do měsíce jsme měli první verzi písničky. 

Proč jste si jako producenta vybrali Jana Balcara a jak skladbu ovlivnil?

Honzu Balcara jsme si vybrali hlavně díky skvělé zkušenosti po nahrávání písně, která vyjde na podzim. Poprvé ho potkal náš zpěvák, když ve studiu pomáhal kamarádům z kapely Beat Busters, kteří se teď jmenují Časovač. Honza je veselý a dobrosrdečný člověk a hlavně skvělý muzikant. Dokáže ve studiových nahrávkách zachovat prvky živé hudby, což máme rádi i my. Na producenty máme štěstí, i s Filipem Gemrothem, se kterým jsme nahrávali předchozí písničky, se nám dobře spolupracovalo.

Co by měla píseň posluchači předat/ zanechat v něm?

Asi že když se zdá, že už věci nemohou být horší, začnou se někdy obracet k lepšímu. Občas ale trochu jinak než očekáváme. Když třeba hledáme své místo ve světě, někdy ho nalezneme přímo sami v sobě. Chceme lidi povzbudit v tom, aby přijali sami sebe takové, jací jsou, a přijali i odlišnosti ostatních. O tom je koneckonců motto jamboree Palette of the World.

Co by lidé měli vědět o vaší kapele?

Máme fakt rádi hudbu. Potkali jsme se na hudební škole asi před patnácti lety, takže jsme toho spolu hodně zažili a muzika  je náš oblíbený způsob vyjádření. Pořádáme každý rok kapelní výlety, skládáme spolu nové písničky a chodíme často na porady a na jídlo do mekáče, ale sportujeme, tak to snad není moc vidět. Na jednom takovém výletu vznikla písnička No Money to Spare, která vypráví, jak jsme v Drážďanech potkali veselého pána bez domova s přezdívkou Hapi, který nám za hraní nakreslil obrázek. Obecně naše písničky vychází ze složitých životních situací. U všech z nich ale existuje naděje, že se nám je podaří překonat.

Vy se Jamboree účastníte, nebo tam "jenom" zahrajete?

Zrovna teď, když odpovídáme na tyto otázky, je část kapely v areálu jamboree. Jsme na něm ale hlavně jako hudebníci. Určitě se rádi podíváme i na část programu, jamboree vypadá skvěle a v organizačním týmu jsou samí sympaťáci a sympaťačky. A moc se těšíme, až v neděli zahrajeme, skauti umí skvěle pařit!