Obrázek k článku VIDEO: Baladicky pohnutý singl Rammstein ohlašuje věčné návraty legend
| Dód | Foto: Bryan Adams, Universal Music

VIDEO: Baladicky pohnutý singl Rammstein ohlašuje věčné návraty legend

Kapela Rammstein, nejspíše nejvýraznější skupina současného světa zpívající v německém jazyce, míří do Prahy a po dvou letech od vydání úspěšné desky s jednoduchým názvem Rammstein představila první singl z nového alba. Jmenuje se Zeit, stejně jako nadcházející deska.

Rammstein již dříve uvedli, že přes období celosvětové pandemie pilně pracují ve studiích na nových nahrávkách, čímž sobě i fanouškům kompenzovali zrušené turné. To je nyní znovu v procesu příprav a odstartuje v pražských Letňanech 15. května 2022. Ještě dříve se fanoušci dočkají alba, které bude k dispozici již 29. dubna.

Rammstein, legendy žánru NDH (Neue Deutsche Härte - Nová německá tvrdost), se v novém singlu s videoklipem zabývají tématem času. Píseň je připomínkou krásných, leč prchavých momentů i věčnosti trápení. Její poloha, která je v kontextu tvorby kapely spíše jemnější, je podtržena klipem, jehož vyznění je vesměs depresivní. Obrazy topících se námořníků zde střídají pohledy do bojišť partyzánské války, snad kdesi kdysi, možná v Srbsku. Několikrát se zde opakuje moment narození dítěte a jako vždy je silným výjevem. Klip z rukou režiséra Roberta Gwisdeka téma času mimo scenérie bojů, temných postav v kápích s děsivě geometrickým fraktálem místo obličeje a obrazů padajícího písku zpracovává také po stránce „formální“. Díky záběrům, které v klipu běží pozpátku, má posluchač a divák možnost zkoumat jiné časové perspektivy.

Kapela také, stejně jako další tvůrci z celého světa, komentovala současné válečné dění na Ukrajině. Ve svém výroku vyjádřila velikou podporu obráncům země a projevila také účast s ruskými fanoušky, kteří se stavějí vlastnímu režimu na odpor a válku na Ukrajině odsuzují.