Obrázek k článku Nesmrtelná hudba Radima Hladíka zněla Betlémskou kaplí. Do očí se draly slzy
| boi | Foto: Jan Nožička

Nesmrtelná hudba Radima Hladíka zněla Betlémskou kaplí. Do očí se draly slzy

Hudebníci z bývalé skupiny Blue Effect a jejich hosté vzdali ve vyprodané Betlémské kapli hold legendárnímu kytaristovi, skladateli a producentovi Radimovi Hladíkovi.

Byl to emotivní večer, během nějž publikum nechtělo pustit kapelu z pódia. Hudbu Radima Hladíka, jenž zemřel před šesti lety, připomněli muzikanti z jeho kapely Blue Effect, kteří dnes působí ve skupině Vanua2. Společně se svými hosty připravili speciálním program přímo pro prostor Betlémské kaple.

Koncert zahájil Viktor Sodoma blokem písní Matadors.

Během koncertu bylo na publiku i muzikantech patrné nadšení už jen z toho, jak zásadní písně české bigbítové historie znovu ožívají na pódiu. Koncert zahájil Viktor Sodoma s blokem pěti písní z repertoáru Matadors. Na pódiu se pak střídali muzikanti a zpěváci napříč generacemi. Velké emoce podle očekávání vzbudila Ej, padá, padá rosenka z repertoáru Blue Effectu. Když zazněl Slunečný hrob v citlivém podání Pavla Bohatého, do očí diváků i muzikantů se draly slzy.

 Pavel Bohatý zazpíval Slunečný hrob.

Na pódiu se během večera objevili Wojtěch Říha, Václav Zima, Vít Beneš, Roman Helcl, Yanick Tevi z Vanua2, Adam Krofian z The Atavists, Tomáš Fröde z Walkmanz, Viktor Sodoma, Iva Marešová či Pavel Bohatý. Končilo se s legendární Čajovnou, u které - stejně jako v průběhu celého koncertu - řada lidí nevydržela udržet koncert k sezení.

 O citlivé podání anglicky zpívaných písniček se postaral Yanick Tevi z Vanua2.

Na Radima Hladíka se vzpomínalo i po té, co publikum vyprovodilo muzikanty bouřlivým potleskem. Návštěvníci se mohli potěšit i výstavou fotografií a memorabilií z hudebníkova života. A těšit se, že nešlo o jednorázovou akci. Samotná kapela chce udržovat odkaz Radima Hladíka i nadále. Vsoučasnosti se chystá nastudovat program Nové syntézy, který is orchestrem zahraje na Festiwallu, který se koná mezi 9. a11. zářím v pražských Modřanech.