Obrázek k článku Folklór pro 21. století? Trad.Attack! po cestě z Estonska našli i českou stopu
| Šárka Hellerová | Foto: Jelena Rudi

Folklór pro 21. století? Trad.Attack! po cestě z Estonska našli i českou stopu

Nejen estonskou lidovou hudbou žije kapela Trad.Attack! – letos vydala kompilaci plnou mezinárodních spojení. Z českých hudebníků se na ní podíleli DJ Kewu, multiinstrumentalista Omnion a elektronické duo Bratři. Všechny 15. září čeká společný koncert v Divadle Archa.

Trad.Attack! o den později, tedy 16. září, vystoupí na ostravském festivalu Pendl. I zde budou skupině předskakovat Omnion, Bratři a sólově i Tõnu Tubli, bubeník kapely.

Velkou pozornost na své domácí scéně kapela získala hned prvním albem AH! Od té doby vydala celkem čtyři studiové desky, na kterých čerpá z folklóru, jemuž dodává rockový drive. Dosud poslední studiové album Make Your Move, na němž Trad.Attack! experimentují s ještě tvrdším kytarovým zvukem a elektronikou, se dostalo do užšího výběru cen Grammy.

Nejčerstvější novinkou skupiny, kterou tvoří kytarista Jalmar Vabarn, hráčka na dudy Sandra Vabarna a bubeník Tõnu Tubli:, je album Trad.Attack! Remixed, na kterém své skladby svěřila do rukou hudebníků z nejrůznějších koutů světa. „Během diskusí o hudbě a byznysu kolem ní jsme se nakonec dostali do bodu, kdy jsme řešili, jak oslovit lidi, kteří naši hudbu zatím neslyšeli a z různých důvodů by ji pravděpodobně nemuseli slyšet vůbec. Proto jsme přemýšleli nad novými kanály, kterými bychom naši hudbu mohli poslat šířeji do světa,” vysvětluje trojice hudebníků. A tak vznikla remixová deska s cílem představit hudbu kapely lidem, kteří by se k ní jinak možná vůbec nedostali.

V novém singlu zpívá ukrajinská zpěvačka Mariia Baryshpol

„Všichni, kteří se na albu svými remixy podíleli, dělali vlastně podobný typ práce s hudbou jako my. Spojují staré tradiční zpěvy s našimi nástroji a přinášejí do jednotlivých písní svůj osobní vhled a nápady,“ vysvětluje kytarista kapely Jamal Vabarna, proč nechali hudebníkům z Estonska, Číny, Francie, Ruska, Ukrajiny, Německa či Portugalska volnou ruku.

Tak vzniklo i propojení Trad.Attack! s trojicí tuzemských interpretů. Jak zní naživo můžete okusit již brzy na koncertech v Praze a Ostravě.

Bratři remixovali skladbu Lell'o