Obrázek k článku Umělá inteligence šílí. Spojila mládkova Jožina se sabbatovským Paranoidem
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia / Universal Music

Umělá inteligence šílí. Spojila mládkova Jožina se sabbatovským Paranoidem

Na YouTube se nedávno objevila podivuhodná píseň náležitě připomínající legendární skladbu Paranoid od metalových průkopníků Black Sabbath. Tedy pouze svým instrumentálem, její text je totiž do puntíku vytažen z písničky Jožin z Bažin od Ivana Mládka.

Vtipálek, který má na platformě kanál pod názvem „Slymarbo“, je očividně schopný v oblasti práce s umělou inteligencí. Vygenerovaný cover s přiloženým obrázkem „děsivého Jožina“ má na YouTube přes sto šedesát tisíc zhlédnutí a dá se tak považovat za virální hit. Zaujme nejen známým a zábavným textem podpořeným klasickými metalovými riffy, ale především slušným zpracováním a také trochu „uvěřitelným Ozzym v češtině“.

Samozřejmě, umělá inteligence není dokonalá a profesionální producent nad písničkou spíše zvedne oči v sloup. Běžné posluchače ale pobaví. A pokud se vám tato forma „hudební produkce“ více zamlouvá, můžete nahlédnout do bohatého katalogu samotného tvůrce, který na svém YouTube kanále má celou řadu obdobných videí plných „mash-upů“ slavných tracků.

Jožin z Bažin je však zřejmě autorovým favoritem, na jeho kanále totiž můžete slyšet tuto skladbu také ve verzi Toto, Iron Maiden, Nightwish nebo Nirvany. Některé jsou více povedené, některé méně. Tak či tak práce anonymního autora ukazuje, jakým způsobem se dá umělá inteligence v dnešní době efektivně využít pro tvorbu virální muziky.