Obrázek k článku Rozhodnuto. Vyhrála Ukrajina, vysílat bude BBC. Cena Eurovize hledá bezpečí
| boi | FOTO: EBU - Corinne Cumming

Rozhodnuto. Vyhrála Ukrajina, vysílat bude BBC. Cena Eurovize hledá bezpečí

Podle pravidel měla chystaný 67. ročník Eurovision Song Contest hostit vítězná Ukrajina. Kvůli bezpečnostní situaci se pořadatelství nakonec ujme britská BBC. Večer bude Ukrajině věnován.

V posledním ročníku mezinárodní hudební soutěže, která patří k nejsledovanějším televizním programům světa, zvítězili ukrajinští Kalush Orchestra. Kvůli bezpečnostní situaci na v jejich domovině ale pořadatelé už dříve zveřejnili, že na Ukrajině se další ročník ceny Eurovize konat nemůže. 

Nyní je jasné, že hostitelské role se zhostí Velká Británie, jejíž reprezentant Sam Ryder byl na druhém místě. (A nedávno příliš nepřesvědčil svým výkonem na Colours of Ostrava.) Ukrajina ale bude mít - stejně jako „velká pětka“ zemí, které soutěž významnou měrou financují, zaručený postup do finále a večer jí bude věnován. 

„Je to politováníhodná okolnost, že naši kolegové a přátelé z Ukrajiny nemohou v roce 2023 cenu Eurovize hostit. BBC je odhodlána pojmout večer jako pravdivou reflexi ukrajinské kultury, stejně jako ukázat různorodost britské hudby a kreativity,“ uvedl ředitel BBC Tim Davie.

Britové zatím eurovizní klání hostili osmkrát. Z toho čtyřikrát v roli náhradníků. Naposledy to bylo v roce 1998 v Birminghamu. Ve kterém městě bude Eurovize tentokrát ani termín konání cen v roce 2023 zatím pořadatelé nezveřejnili. Na programu a jeho podobě by se ale měli významnou měrou podílet zástupci ukrajinské televize.