Obrázek k článku Tvrdá škola Guns N‘ Roses. Vydali EP, do desky se jim nechce
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Tvrdá škola Guns N‘ Roses. Vydali EP, do desky se jim nechce

Na novou desku to zatím nevypadá, tak Guns N‘ Roses přicházejí alespoň se čtyřtrackovým EP. Co od něj čekat?

Nahrávka nese název Hard Skool a z časového hlediska nabízí několik zajímavých údajů. Má jít o první EP kapely po šesti letech, ale pokud budeme počítat jen klasickou sestavu se Slashem a basákem Duffem McKeganem, jde dokonce o první tvůrčí práci od roku 1993, kdy se kapela v této sestavě sešla naposledy na albu The Spaghetti Incident?

Novinky z archivu

Není divu, že Hard Skool, EP o čtyřech skladbách, působí takový rozruch. A přitom vlastně moc překvapení nenabízí, protože první dvě písně Hard Skool a Absurd jsou vloni vydané singly a zbytek živáky.

A to ještě dodejme, že oba singly jsou staršího data a měly původně být na desce Chinese Democracy z roku 2008. Klávesák Chris Pitman pro Daily Music Live tehdy vysvětlil vyškrtnutí Absurd (tou dobou se jmenovala Silkworms) následovně: „Vylezla nám z toho tak neuvěřitelná skladba, že to znělo jak Guns N‘ Roses za nějakých deset nebo patnáct let. Bylo to tak vzdálené ostatní tvorbě, že jsme to museli prostě odložit. Z hlediska konceptu se to na Chinese Democracy nehodilo.“

Čas evidentně uzrál a Absurd se konečně dočkala vydání, ale možná to bude mít ještě dohru. Pitman totiž z kapely před šesti lety odešel, jeho angažmá skončilo soudem s Axlem Rosem o 125 tisíc dolarů nevyplacených honorářů a klávesista soud vyhrál. Je otázka, jak se bude Pitman tvářit, že mu Axl Rose na Hard Skool upřel autorství a u Absurd jsou uvedeni Slash s McKaganem, kteří tehdy v kapele vůbec nebyli a jejichž autorství spočívalo v překopání původní verze.

Zůstaly jen bicí

„Obě skladby už mají nějakou tu historii,“ řekl k vydání Hard Skool Slash v rozhovoru pro Audacy Check In. „Bylo to tak, že Axl měl schované nějaké skladby, které za ty roky složil. Takže jsme si nad nimi s Duffem sedli a prostě je předělali. Nejdřív jsem jenom udělal své kytarové party, ale nakonec jsme z toho všeho nechali akorát bicí a zbytek je kompletně naše práce.“

Absurd se tradičnímu zvuku kapely trochu vymyká.

Pravda je, že nová verze Absurd se od původní liší opravdu výrazně. Veškerá elektronika šla stranou a kapela se vrátila k čistě kytarovému zvuku opřenému o hutný metalový riff. Pořád je to ale skladba, která se Guns N‘ Roses dost vymyká.

Hard Skool je oproti tomu singl, kde poznáte kapelu po několika taktech. „Tahle skladba jsou staří dobří Guns N‘ Roses. Na této planetě neexistuje jeden jediný rokenrolový fanoušek, který by si tuhle píseň nezamiloval.“ Tak okomentovali singl Hard Skool v magazínu ClassicRockHistory. Silná slova, ovšem návrat ke starému zvuku (není divu, takhle ve staré sestavě) je z EP znát svědomitě.

Singl Hard Skool jsou Guns N‘ Roses tak, jak je mají fanoušci rádi.

Deska jen tak nebude

Oprášené starší skladby bychom tedy měli. Ale jak to vypadá do budoucna? Citujme opět Slashe ve zmíněném rozhovoru z října loňského roku. Povídání mělo být hlavně o jeho novém albu s Mylesem Kennedym, ale na domovskou kapelu došlo taky: „Pokud jde o Guns N‘ Roses, tak jsme se zatím nedostali ani do bodu, kdy bychom si chtěli sednout a začít skládat. Pracovali jsme hodně na materiálu, který už nějakou dobu ležel ladem. Takže tomu jsme věnovali veškeré naše úsilí.“ Výsledek onoho úsilí se promítl do EP Hard Skool, které si můžete na CD, kazetě i vinylu objednat na stránkách kapely.