Obrázek k článku Trump pro smích. Vtipálek zhudebnil jeho výrok o pojídání mazlíčků
| Michael Švarc | Foto: Selection

Trump pro smích. Vtipálek zhudebnil jeho výrok o pojídání mazlíčků

O americkém prezidentském kandidátu Donaldu Trumpovi se v souvislosti s hudbou hovoří více, než by bylo zdrávo. Nejnověji však nejde o další případ zneužití něčí tvorby pro kampaň, středobodem se tentokrát stalo Trumpovo tvrzení o haitských migrantech, kteří v městečku Springfield pojídají domácí mazlíčky. Lživý výrok dostal slušivý hudební kabátek.

Že migranti v městečku v Ohiu jedí psy a kočky, tvrdil Trump už v minulosti. A navzdory tomu, že byl tento výrok opakovaně označen jako nepravdivý, ho prezidentský kandidát znovu zopakoval v nedávné debatě se svou sokyní Kamalou Harris. Chytil se toho známý vtipálek The Kiffness, který je napříč sociálními sítěmi známý zejména svými remixy „upovídaných“ koček (jeho písnička Sometimes I’m Alone byla loni nejen na Instagramu velkým hitem).

Stejně úsměvně zremixoval The Kiffness i Trumpův výrok, který tak dostal ještě větší komediální rozměr. Hudebník, vlastním jménem David Scott, má nejen skvělý smysl pro humor, ale i talent reagovat na věci rychle a zabalit je do jednoduchých, přesto ne nijak banálních písní. Je to samozřejmě hlavně sranda, ale sám jsem se loni mnohokrát přistihnul, jak si z písničky o osamělé kočičce broukám nakažlivý ústřední motiv.

V nejnovějším případě se pak dostává satira na zcela novou úroveň, kdy není potřeba se do politiků nijak ostře opírat a přímočaře je zesměšňovat – jak je totiž vidno, Trumpovi se to daří samovolně a na jeho výrok o pojídání domácích mazlíčků díky úsměvnému zhudebnění lidé hned tak nezapomenou. Song Eating the Cats je povedený, má pointu a prostřihy na zvířecí naříkání jsou perfektní. Výtěžky z přehrání navíc vtipálek věnuje springfieldské organizaci, která se stará o práva zvířat, což kruh hezky uzavírá.

Že není The Kiffness pouhou virální hvězdičkou, která by se tu a tam mihla se svým dílkem na sítích, dokazuje to, že se svou tvorbou aktivně vystupuje. Loni se zastavil i v pražském Lucerna Music Baru a letos si to zopakuje, a to už 28. září. Hudebník z Jihoafrické republiky ukazuje, že hudba musí hlavně bavit a zaujmout - a nemusí nutně řešit jen tíživá osobní témata, lásku a podobně. Jak je vidno, i osamělé kočky nebo nepravdivé výroky politiků jsou dobrým námětem.