Obrázek k článku Törr stále vyhrávají válku s nebem. Znovu vytahují Kladivo na čarodějnice
| Dód | Foto: Warner Music / archiv Törr

Törr stále vyhrávají válku s nebem. Znovu vytahují Kladivo na čarodějnice

Po třiceti letech znovu vychází nejslavnější album pionýrů českého tvrdého metalu. Práce z konce osmdesátých let, které Ota Hereš a Vlasta Henych napsali pod dojmem svých idolů ze světa tvrdého death a black metalu, se dočkaly nového bohatého vydání.

Limitovaná reedice alba pojmenovaného Kladivo na čarodějnice podle historického románu Václava Kaplického a veleslavného filmového snímku Otakara Vávry dostala výpravnější podobu. Původní nahrávky prodělaly analogový remastering a booklet byl obohacen o grafický materiál a dobové fotografie. Jako bonus je k vydání přidána reprodukce unikátního prvního plakátu skupiny z roku 1987.

Deska, jejíž sláva zejména ve vodách tvrdého metalu sahá daleko za hranice naší země, byla pro tehdejší hudební trh hotovým zjevením. Poselství o posedlém světě a šílených inkvizitorech, které se rozlévá v rámci devíti písní, je skvělým dokladem dřevních dob českého black metalu.

„V září roku 1986 jsme se dali dohromady s Otou Herešem a Milanem Hávou a během jednoho měsíce napsali písničky pro první demo Witchhammer, které bylo znovu studiově nahráno v roce 1993 pro vydavatelství Monitor. Tenkrát bych neuvěřil, že se bude ještě po více jak třiceti letech reedovat a lidé ho budou chtít slyšet. Chemie, kouzlo, magie a štěstí,“ komentuje nové vydání původní baskytarista Törr Vlastimil Henych, který má mimo Törr také vlastní projekt Henych 666, který je přímo dedikován slavné kapele první vlny black metalu – Venom.

Ota Hereš – zakladatel Törr, jeho komentář doplňuje: „Je pravda, že skladby byly tenkrát napsaný rychle, protože jsme byli nabitý energií a chutí dělat právě tuhle hudbu. Je skvělý, že se teď znovu objeví na vinylech a CD“.

Mimo klasického cédéčka a digitálního vydání, vychází Kladivo na čarodějnice také na vinylové desce.

A teď může započít armagedon!