Obrázek k článku TIPY: České holky jdou do světa. Karin Ann hrábla do kytar, Maella zní filmově
| Lukáš Rešl | Foto: SaraShots

TIPY: České holky jdou do světa. Karin Ann hrábla do kytar, Maella zní filmově

Na tuzemské scéně se v posledních týdnech zjevila řada zajímavých singlů s popovými ambicemi. Spojují je silné dívčí hlasy a angličtina. Baví nejen dominantním zpěvem a ambicemi, ale také svou nápaditou instrumentální formou. Z pytle novinek proto Headliner přináší pět čerstvých ženských popových tipů, které neznají hranice a stojí za poslech.

Karin Ann – bittersweet heartbreak

Kytarový space pop

Zpěvačka s českými a slovenskými kořeny Karin Ann má slibně nakročeno za hranice, což potvrzuje i její letní singl bittersweet heartbreak, u kterého by měli zpozornět nejen fanoušci dream popu. Karin Ann v něm balancuje na hranách indie popu a synthwave, ale a v samotném závěru se nebojí hrábnout i do špinavějších rockových kytar. Spolu s kytarami zpěvačka využívá i chytlavých syntenzátorových prvků, díky kterým skladba dynamicky a rapidně vygraduje. Sympatický je i hlasový projev Karin-Ann, který se sice "veze na jedné vlně", ale do lehce zádumčivé skladby skvěle zapadá. Skladba vznikla pod dohledem švédského producenta Martina Terefe, který mj. získal Grammy za spolupráci s Jasonem Mrazem. I proto se zdá, že o Karin Ann ještě hodně uslyšíme.

Maella, Rory Hope – Losing Game

Velkolepý soundtrack

Letošní účastnice domácího výběrového finále pro Eurovision Song Contest 2023 vydala koncem července singl s názvem Losing Game, na kterém spolupracovala s britským zpěvákem Rory Hopem. Výsledkem je až překvapivě bohatá a dramatická skladba ve které se chytlavě mísí ženský a mužský vokál. Písnička je zajímavá také svou gradací a poutavým příběhem, který v sobě skrývá. Troufám si říci, že Losing Game by mohla z fleku být soundtrackem nějakého hollywoodského filmu. Klobouk dolů za tu filmovou atmosféru.

Tea Sofia – For Love

Silný hlas v melancholickém oceánu

Mladou krev na domácí popové scéně prezentuje i zpěvačka Tea Sofia se srbsko-litevskými kořeny. Rozhodně není náhodou, že se letos objevila třeba na pražském festivalu Metronome po boku hvězd jako Zaz, Tove Lo nebo Aurora. V půlce května se na streamovacích platformách objevil její nový singl For Love, který je krásnou ukázkou povedeného melancholického popu s velmi silným hlasem. Ačkoli má skladba značně minimalistický beat, je zajímavá i po dynamické stránce a posluchači se rychle zaryje do paměti.

TIMEA - With (out) you

Další Lenny na obzoru?

V titulku jsou sice "české" zpěvačky, ale neodpustím si odbočku na Slovensko. V květnu totiž vydala slovenská zpěvačka TIMEA své debutové EP short story long. Na něm se objevila i klavírní skladba With (out) you, která stojí na lehce chraplavém vokálu, jenž v něčem nápaditě připomíná českou zpěvačku Lenny. Nejedná se však o tuctovou záležitost či nudné napodobování. Působivý vokální projev zde místy doplňují i smyčcové nástroje, které v závěru nápaditě zakončují emočně silnou píseň. Zdá se, že se u našich sousedů zrodil další zajímavý talent, který stojí za to sledovat.

Nelly - Promises

Na letní pohodu

Domácí zpěvačku Nelly Řehořovou naše redakce zařadila začátkem roku mezi 50 nadějí české hudby a vypadá to, že tenhle tip rozhodně nebyl vedle. Ačkoli se doposud věnovala především tanečnímu popu, který by se neztratil na tradiční diskotéce, její nový singl Promises příjemně překvapuje. Nelly tentokrát vsadila na decentnější podklad, ve kterém lépe vyniká její hlasový rozsah, zejména v chytlavém refrénu. Výsledkem je příjemná skladba se značně uvolněnou atmosférou, kterou si v teplých letních časech s chutí pustíte.