Obrázek k článku Thom Yorke feat. Radiohead? Poslechněte si novou verzi nenáviděné Creep
| Honza Vedral

Thom Yorke feat. Radiohead? Poslechněte si novou verzi nenáviděné Creep

Novou verzi patrně nejslavnějšího i nejvíc nenáviděného songu Radiohead z roku 1993 Thom Yorke natočil už z kraje roku.

Nová, zpomalená a dost hypnotická verze patrně nejpřímočařejší skladby Radiohead vznikla pro módního návrháře Juna Takahashiho. Ten jí doplnil svou kolekci dámského oblečení Creep Very v rámci tokijského fashion weeku. 

Teď se skladba objevila v digitálních servisech i na Youtube Thoma Yorka i s doprovodným vizuálem od Takahashiho. Fanoušci se podivují zejména tomu, že je píseň uvedena jako Thom Yorke feat. Radiohead. „Nemohu uvěřit, že Thom Yorke konečně spolupracoval s Radiohead. Dva moji oblíbení umělci spolu natočili píseň!“ napsal k songu uštěpačně jeden z nich. 

Že se Yorke vrátil zrovna ke Creep je pro fanoušky tak trochu překvapením. Skladbu napsal už v roce 1987, když studoval na univerzitě v Exeteru. Vyrovnával se s ní s vlastními mindráky a sebepodceňováním vůči opačnému pohlaví. Song se stal velkým undergroundovým hitem zejména na amerických univerzitních rádiích. S velkým úspěchem ale začali Radiohead postupně skladbu nenávidět. Publikum totiž zhusta nezajímaly ostatní písně, celý koncert vyřvávali Creep a když ji kapela zahrála, lidi začali odcházet. 

Brzy po vydání alba OK Computer Creep takřka zmizela z koncertního programu Radiohead. Na jednom z vystoupení v Montrealu se dokonce Thom Yorke rozeřval na publikum. „Jděte do prdele, už jsme z toho unavený!“ Následně odmítal odpovídat na jakékoliv otázky spojené s Creep a dokonce ty, kteří o ní hovořili jako o oblíbené skladbě, označil za „análně retardované“. (Ať už to znamená cokoliv.) 

Postupem času ovšem vzali Radiohead svou nejslavnější píseň na milost. Krom toho, že ji vrátili i do koncertních setlistů, je nejlepším důkazem právě její aktuální remix, který je podivuhodnému univerzu hudby Radiohead určitě blíž než v podstatě grungeový originál.