Obrázek k článku The Who jdou do baletu. Jejich legendární album oživí taneční show
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

The Who jdou do baletu. Jejich legendární album oživí taneční show

Britská skupina se po více než padesáti letech vrátila k desce Quadrophenia a v nové podobě ji aktualizuje i pro mladé generace.

Quadrophenia vyšla v roce 1973 a téměř okamžitě vstoupila do historie. Konceptuální nahrávka vypráví příběh mladého moda Jimmyho hledajícího své místo ve světě. Jde o rockovou operu – autorsky v ní The Who navazují na desku Tommy považovanou za jednu z prvních rockových oper historie – která se ještě na konci sedmé dekády se dočkala filmové adaptace, v níž si zahrál i Sting.

Nyní se Quadrophenia vrací nečekaně jako balet. Za tanečním představením stojí jedna z předních britských tanečních scén Sadler’s Wells a společnost Universal Music UK, s představením mají velké plány včetně britského turné. A tvůrci už zveřejnili i malý teaser.

Pete Townshend, kytarista The Who a autor Quadrophenia, prý kdysi rockovou operu složil inspirován výtkami, že se skupina příliš vzdaluje původním fanouškům. „Chtěl jsem naší kapele připomenout, odkud jsme vzešli. Pocházíme ze západního Londýna a mods, to byli naši lidé,“ pravil kytarista při oznámení baletního představení. A dodal: „Britský pop měl vždycky jednu vlastnost, dokázal sdělovat publiku, že vždycky je šance na změnu. Zhruba od čtyřiašedesátého dál se postupně ty staré časy obnosily. Teď tu máme zase ty staré známé sračky jako v roce 1964, politiky, kteří, zdá se, pořád nerozumí svým vlastním lidem.“

Kytarista v rámci představení projektu vztáhl balet na současnost ještě v jednom ohledu. Hlavní hrdina Jimmy se tak trochu hledá a na scestí ho svádí drogy či koketování s komunistickou ideologií. Townshend dnes vidí mladou generaci ohroženou novým fenoménem, sociálními sítěmi. „Dneska je jednodušší pomoct vysekat z průšvihu nějakého gangstera než pomoct někomu, kdo je celý den zavřený v ložnici a koho vidíte jedině v momentě, kdy konečně zmáčkne tlačítko.“

Premiéra představení jménem Quadrophenia: A Mod Ballet proběhne příští rok na jaře.