Obrázek k článku Fanoušci The Cure se po šestnácti letech dočkali nové písně. Kapela ji hrála už v Praze
| wlado | Foto: Jan Nožička / Bestsport

Fanoušci The Cure se po šestnácti letech dočkali nové písně. Kapela ji hrála už v Praze

„Vítejte, fanoušci kapely The Cure,“ řekla přesně ve 13:00 našeho času DJka Mary Anne Hobbs na rádiu BBC 6 a pustila naprosto poprvé skladbu Alone, otvírák desky The Songs From The Lost World - první singl, který kapela vydala po dlouhých šestnácti letech.

The Cure píseň nepustili do světa pouze na domácím rádiu v Anglii, u nás skladbu v premiéře zahráli ve stejném čase na Expres FM (pozn. redakce). 

Rok 2008. Václav Klaus zvolen podruhé prezidentem, v čínském Pekingu se konaly Olympijské hry (mimochodem oproti těm letošním v Paříži, čeští sportovci přivezli tři zlata), v Čechách končila platnost padesátihaléřů a papírové dvacky. A také vyšel zatím poslední singl britské kapely The Cure z desky 4:13 Dream, který se jmenoval The Perfect Boy. Šestnáct let – dlouhých šestnáct let plných naděje, kdy ikonický Robert Smith tu a tam do médií pouštěl zprávy, kdy by mohl vydat novou hudbu. Šestnáct let zmaru, když zase nic nevyšlo. Během té doby dokonce stihl kapelu opustit baskytarista Simon Gallup, aby se posléze zpátky do kapely vrátil.

Čekání skončilo!

Už je to mnoho let, kdy jsem do rubriky „na co se těšíme“ psal do Headlineru, že se těším na novou desku „Kjůrů“. A taky uplynulo mnoho let od doby, kdy jsem ztratil naději, a tak nějak smířil se smutným faktem, že se holt nových písniček už nedočkám – aspoň má člověk čas a prostor na to si zase pořádně naposlouchat ty staré – a že jich britská kapela na třinácti nahrávkách vydala mnoho. A najednou je to tady! Dneska totiž legendární kapela vydala novinku – The Cure vydávají nový singl! Neuvěřitelné – jmenuje se Alone a pojďme si ho poslechnout!

Na začátek je třeba říct, že skladba Alone není úplná novinka a pravověrní fanoušci ji už mohli slyšet. Dokonce i já jsem skladbu slyšel, a to při posledním koncertě britské skupiny v pražské O2 areně, kde právě Alone zahajovala celý koncert. A je to prostě klasická „kjůrovina. Těžké valivé bicí, silná repetitivní basová linka, klávesové plochy a ten osobitý projev Roberta Smithe, když zpívá This Is The End Of Every Song We Sing Alone. I tak jsem se na vydání nového singlu těšil.

Kapela navíc zvolila „starý“ způsob, jak písničku vydat – v době sociálních sítí se rozhodla jít cestou premiéry v rádiu, Na BBC6 ji pustila anglická DJka Mary Anne Hobbs, která má mimochodem cenu Oscar za práci na soundtracku pro film Černá labuť. Sympatická cesta, jak zveřejnit nový singl, který je tolik očekávaný po celém světě. Zajímal by mě počet posluchačů dnešního vysílání.

Singl předznamenává desku, ta by se měla jmenovat Songs Of A Lost World (Písně ztraceného světa) a vyjít by měla v listopadu, ale dokud opravdu nevyjde, tak neuvěřím. Sám zpěvák a jediný původní člen kapely Smith uvedl, že původně se deska měla jmenovat Live From The Moon a chtěl se na desce věnovat nostalgii, jakou prožívá, když vzpomíná právě na přistání na Měsíci. Psaní textů mu údajně zabralo největší část času, jak se svěřil v rozhovoru pro magazín Rolling Stone. Často přepisoval celé pasáže a často si říkal, že je to málo a že to nebude stačit.

Klávesista kapely Roger O’Donnell nedávno přiznal, že mu byla diagnostikovaná rakovina krve a velmi vzácná a agresivní forma lymfomu. Sám později v prohlášení přiznal, že prognózy jsou příznivé a v současnosti se cítí dobře, takže můžeme doufat v koncertní návrat kapely i ním.

Kapela propaguje desku velmi kryptickým způsobem – do mailing listu, do kterého jste se mohli přihlásit, vám přišel odkaz kde, když jste vyplnili datum vydání desky v římských číslicích, dostali jste se na artwork, který bude pravděpodobně přebalem desky a později i na krátkou hudební ukázku. Kapela také na svých sociálních sítích zveřejnila GPS souřadnice, které odkazovaly na věž v Blackpoolu, rodišti Smithe – tedy na místo, kde to tehdy všechno začalo. Tehdy si mladý Robert určitě ani nevysnil kariéru, jakou nakonec zažívá.