Obrázek k článku Vyjde úplně poslední píseň Beatles. Ze starých pásků jí pomohly technologie
| Šárka Hellerová | Foto: Universal Music

Vyjde úplně poslední píseň Beatles. Ze starých pásků jí pomohly technologie

Paul McCartney a Ringo Starr po více než čtyřiceti letech dokončili píseň, kterou nazpíval John Lennon a podílel se na ní i George Harrison. Skladba Now And Then vyjde 2. listopadu.

Novou skladbu vydají zbývající členové The Beatles týden předtím, než na trh uvedou The Red Album, kolekci písní z let 1962 až 1966, a The Blue Album, na kterém najdete písně z dalších tří let. K tomu vychází ještě jedna nahrávka, která symbolizuje, že se nově dokončenou skladbou repertoár slavné kapely uzavírá – singl Now And Then totiž vyjde na vinylu spolu s Love Me Do, debutovou písní skupiny.

Demo písně Now And Then nahrál John Lennon na konci sedmdesátých let. Sám svůj zpěv tehdy doprovázel hrou na klavír. Když se kapela po jeho smrti pokoušela píseň dokončit, narazila na tehdejší technické možnosti. Lennonův zpěv se nepodařilo zpracovat dostatečně kvalitně. To se povedlo až nyní – ve spolupráci s týmem expertů, kteří pracovali na dokumentu The Beatles: Get Back. Režisér Peter Jackson podobnou technikou dokázal z archivních nahrávek vydolovat dříve nesrozumitelné konverzace kapely z doby, kdy nahrávala album Let It Be. Dokument o práci na skladbě Now And Then bude zveřejněn den před vydáním singlu.

Zatím je venku malá ukázka: „Když jsme ztratili Johna, věděli jsme, že je opravdu konec,“ říká v ní Paul McCartney. „Mluvil jsem s Yoko a ona říkala, myslím, že mám Johnovu nahrávku,“ vzpomíná pro změnu Ringo Starr, jak na existenci dema přišel. Jednoho dne mu pak zavolal Paul, že chce spolu s ním píseň dokončit. Další hlas, který je v krátkém klipu slyšet, patří Seanu Lennonovi – „Je to poslední písničku, kterou spolu táta, George, Ringo a Paul udělají.“