Obrázek k článku Tajný koncert Ewy Farne. Týden před vyprodanou arénou dojala malý klub
| Šárka Hellerová | Jarda Konáš, Foto: Jan Nožička (úvodní), Marek Reinoha

Tajný koncert Ewy Farne. Týden před vyprodanou arénou dojala malý klub

Výjimečné komorní vystoupení Ewy Farne v Malostranské Besedě bylo překvapením na oslavě deseti let fungování hudebního magazínu Headliner. Její hity zněly v dosud neznámých aranžích a vyvolaly velké emoce.

Tajný host koncertu, kde vystoupilo šest interpretů, byl v reakci na koncert britské kapely The 1975, jež ten den hrála v hale na pražském výstavišti, avizován pod krycím jménem The 1993. Přítomným vyrazil dech. Akce začala již v odpoledních hodinách vystoupením písničkáře Wóďi na půdě Malostranské Besedy, kde také proběhlo veřejné nahrávání podcastu NOTY VOLE a vyvrcholila o půlnoci rozjetým koncertem Vypsané fiXy.

Vskutku nezapomenutelnou část večera ale obstarala žena s ročníkem narození 1993 – Ewa Farna. Její koncert byl avizován grafikou s obrázkem telefonu a nápovědou „zavolá nebo přijde“. Proto dávalo smysl, že jako první zazněl její úplně první hit Měls mě vůbec rád, jenž těmito slovy začíná. Farna, která vystoupila v doprovodu kytaristy Lukáše Chromka, klávesisty Honzy Aleše a třech backvokalistů, písničku dokázala posunout z teenage popu do zajímavé „dospělé“ produkce s nádechem R&B. 

Ewa Farna loni oslavila třicetiny ve vyprodané O2 areně a 22. března ji čeká přidaný koncert, který se též rychle vyprodal. Komorní koncert v Malostranské Besedě byl mimožádným zážitkem

A v tomto duchu pokračovala s každou další skladbou. Neskutečný koncert, spontaneita, přirozenost a vtip Ewy Farne si získaly doslova všechny přítomné. Byl to mimořádný zážitek Kdyby nebyla O2 arena, kde zpěvčku příští týden čeká její druhý tamější koncert, vyprodaná, jistě by si každý rád pořídil vstupenku, aby viděl, jak se to obrovské kouzlo zhmotní v ještě větším měřítku. Něžný set Ewy Farne se do historie narozenin Headlineru zapíše nejzlatějším písmem. Byl to mimořádný zážitek, kterému vzdávali hold i ostatní přítomní muzikanti. 

První ženou večera byla ovšem Máří, která loni zaujala debutovým albem Léto znovu přijde. Její hypnotický zpěv doprovázel kytarista Šimon Keller. Marcell s fiedlerskim (a bubeníkem Matyášem Vordou, pak v hlavním sále sršeli energií. Rozálie odzbrojovala písněmi, hrou na harmoniku i vtipem. Yasha 96 poté, co klub zachvátilo nadšení z koncertu Ewy Farne, přitahoval zasněným setem a rozjímavou až hypnotickou atmosférou.

Do finále večer vygradoval s Vypsanou fiXou, která byla u samých začátků Headlineru, když pokřtila jeho první číslo. Bylo to symbolické uzavření desetileté etapy, a můžeme se začít těšit, co přinese další dekáda.

Wóďa je dobrou duší Malostranské Besedy, letních Pontonů a také písničkářem, který má za sebou turné v roli předskokana Vypsané fiXy. Foto: Marek Reinoha

Máří loni vydala své první album. Foto: Jan Nožička

Marcell a fiedlerski se do toho opřeli naplno. Foto: Marek Reinoha

Rozálie hrála na pódiu u baru a nedělalo jí sebemenší problém získat pozornost. Foto: Jan Nožička 

Yasha 96 přijel do Malostranské Besedy z Berlína a přinesl klidnější až romantickou chvilku večera. Foto: Marek Reinoha

Bez Vypsané Fixy by dekáda Headlineru oslavit nešla. Foto: Marek Reinoha