Obrázek k článku Struny podzimu mění název. Prague Sounds přivítá Nilse Frahma,  Jiří Stivín oslaví jubileum
| Šárka Hellerová | Foto: Prague Sounds

Struny podzimu mění název. Prague Sounds přivítá Nilse Frahma, Jiří Stivín oslaví jubileum

Hvězdami letošního ročníku budou Nils Frahm, Laura Mvula, Ghostpoet, jubilující Jiří Stivín a další. V průběhu října a listopadu nabídne tradiční festival s novým jménem Prague Sounds devět hudebních večerů.

Po pětadvaceti letech začíná nová etapa festivalu, který začínal v devadesátých letech na Pražském hradě a dnes své koncerty rozprostírá do nejprestižnějších i moderních koncertních sálů v Praze. „Jsme rádi, že jsme do názvu dostali hudbu bez jakýchkoliv žánrových bariér. Podle našeho názoru jsou žánry minulostí. Prague Sounds. The Festival – festival hudby s velkým H. Nový název reflektuje to, čím festival dnes je. S tím vstupujeme do nového čtvrtstoletí,“ oznámil ředitel festivalu Marek Vrabec, který věří, že se akce, která ovšem nikdy nebývala striktně žánrově vymezená, novým názvem osvobozuje.

„Struny evokují klasickou hudbu a podzim je svázán pouze s jedním obdobím,“ vysvětluje Vrabec jednu z motivací pro změnu a dodává „Zůstávají nároky na nejvyšší kvalitu, zůstává mezinárodní rozměr a pečlivě vybíraný program, kdy je každý koncert unikátním a neopakovatelným zážitkem.“

Na koho se tedy lze těšit?

Snarky Puppy – 23. říjen

Snarky Puppy festival přivítá už jako globální hvězdy, které mají na kontě tři Grammy. Poslední za album, na kterém zaznamenali koncert v Royal Albert Hall. Kapela Prague Sonds zahájí v Lucerně.  „V jejich koncertě to bude nejen zahajovací koncert, ale nevyhnutelně i zahajovací party,“ láká ředitel Marek Vrabec na tuto sedmnáctičlennou energií nabitou kapelu.

Chris Thile – 24. říjen

Jediný zahraniční umělec letos vystoupí v Rudolfinu. Chris Thile na Strunách podzimu vystoupil poprvé v roce 2014 po boku Brada Mehldaua, později se vrátil se svým bluegrassovým ansámblem Punch Brothers. „Letos konečně budou vyslyšeny naše prosby, aby Thile vystoupil sólově,“ těší Marka Vrabce. Kromě skladeb Johanna Sebastiana Bacha od něj uslyšíme i vlastní repertoár – který nahrál na sólové album Laysongs - a jeho zpěv a hru na mandolínu.

Brandt Brauer Frick Ensemble – 1. listopad

Odložená festivalová premiéra čeká na berlínské průkopníky Brandt Brauer Frick Ensemble, kteří na Prague Sounds zahrají v Dox+ v rozšířeném, plně akustickém obsazení. „Název tvoří jména tří zakladatelů, hudebníků s klasickým vzděláním, kteří vyvinuli velmi osobitý styl, kterému se zjednodušeně přezdívá akustické techno,“ vysvětluje ředitel Prague Sounds.

Joshua Redman – Brad Mehldau – Christian McBride – Brian Blade  - 2. listopad

„Splněný sen všech jazzofilů,“ pochvaluje si Vrabec další jméno programu – A MoodSwing Reunion. Jazzové kvarteto ve složení Joshua Redman – Brad Mehldau – Christian McBride – Brian Blade rozezní Velký sál Lucerny.

Ghostpoet – 3. listopad

Na pomezí mezi hip-hopem jazzem a alternativou se festivalové publikum dostane s britským raperem a básníkem jménem Ghostpoet, který před deseti lety vystoupil v rámci klubové noci Spotlight. „Měl tehdy za sebou první album a nominaci na Mercury Prize,“ vzpomíná Marek Vrabec. Nyní se vrací už s pěti alby na svém kontě do Divadla Archa

Makaya McCraven – 13. listopad

Bubeník Makaya McCraven vystoupí na Prague Sounds v České premiéře poprvé. Stejně jako Ghostpoet se pohybuje mezi hip hopem, avantgardou a současným jazzem.

Laura Mvula – 16. listopad

Laura Mvula již festivalové publikum okouzlila před třemi lety, kdy představila své písně v orchestrální úpravě. Nyní přijede se zcela jiným programem – britská soulová hvězda repertoár z ceněného alba Pink Noise, které vzniklo ve spolupráci s producentem Troyem Millerem. Na něm znovuobjevuje synth-pop 80. let. „V jejich podání je tento žánr, povýšen na umění,“ soudí Vrabec.

Jiří Stivín: 80 – 19. listopad

Stejně jako v předchozích letech festival připravil hudební poctu u příležitosti jubilea legendy domácí hudební scény. Letos je touto osobností Jiří Stivín. „Jsem velice potěšen, že jsem byl pozván, abych zahrál tento koncert k mým osmdesátinám. Koncert, který budeme hrát v Rudolfinu bude oslavou hudby a průchodem toho, co jsem za svůj krátký život prodělal,“ uvedl Jiří Stivín. „Slavit totiž budeme jak jinak než hudbou – starou, novou i jazzovou. A především pak improvizací, bez které si život nedokážu představit. Těšit se můžete tradičně na Collegium Quodlibet a uvidíme, kteří další hudební přátelé půjdou zrovna okolo.“

Nils Frahm – 24. listopad

Prague Sounds ve Foru Karlín zakončí německý neoklasický skladatel a klávesový kouzelník Nils Frahm se svojí virtuózní one-man show. „Jeho vystoupení působí jako hudební alchymie, a to nejen díky smyčkování basových linek a beatů v reálném čase, ale především díky ladnému a suverénnímu pohybu uprostřed rozsáhlého arsenálu kláves – od harmonia přes toy piano, Rhodes, elektrické klávesy až po křídlo Steinway,“ vysvětluje dramaturg festivalu Guy Borg, na co se lze těšit.